Virslis receptek szilveszterre
Egyszerű, ugyanakkor különleges virslis receptek szilveszterre. Felejtsd el a hagyományos főtt virslit, idén készíts valami ízletesebbet az újévre.
A főtt virsli a szilveszteri házi bulik egyik közkedvelt étele. Általában éjfél után, újév napján szolgálunk fel mustárral, ketchuppel és kenyérrel. Elkészítése nem igényel semmiféle kreativitást, és különösebb gasztronómiai élményben sem lehet részünk – feltéve, hogyha nem az alábbi recepteket készítjük el.
A virslit ugyanis nemcsak magában lehet fogyasztani, hanem számos ízletes étel készítéséhez is felhasználhatjuk. Nemcsak főzhetünk, hanem süthetünk is vele, kreatív és ötletes vendégváró falatokat készíthetünk szilveszterre.
Ha szeretnénk feldobni a szilveszteri házi bulit, és színvonalasabb újévi ételt szeretnénk készíteni a hagyományos főtt virslinél, akkor válogassunk az alábbi receptek közül.
Tésztába fűzött virsli
Hozzávalók:
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- 2 pár (hosszú) virsli
- tetejére: 1 tojássárgája, kevés tej, reszelt parmezán
Elkészítés:
Csomagoljuk ki a tésztát és simítsuk ki. Kb. 3 cm-es távolságokban függőlegesen vágjunk bele csíkokat. A virsliket vágjuk hosszában ketté.
2-2 virslit fűzzünk át a csíkok alatt és fölött úgy, hogy a 4 virsli párhuzamos legyen egymással, és ezek között fűzzük át föl-alá a tésztát.
A kilógó tésztafelületeket kenjünk meg kevés tejben felhígított tojássárgájával. 200 fokre előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig, majd szórjuk meg sajttal, és további 5 percig még pirítsuk. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.
Töltött virsli
Hozzávalók:
- 4 pár juhbeles virsli
- 30 dkg sajt
- 10 dkg margarin
- piros arany
- mustár
- só
- bors
- 1 tojás
- 15 dkg májkrém
- őrölt kömény
- 25 dkg bacon szeletelve
Elkészítés:
A virsliket annyira bevágjuk, hogy jól szétnyíljon, de még ne essen szét.
A töltelékhez a margarint, a sajt felét, a májkrémet, 1 egész tojást összekeverjük, sóval, borssal, mustárral és őrölt köménnyel fűszerezzük. Kiskanállal a virslikbe töltjük a masszát, majd baconbe betekerjük.
Kivajazott jénaiba egymás mellé fektetjük a virsliket, a tetejét megszúrjuk a maradék sajttal és 15-20 perc alatt készre sütjük. Remek vendégváró falat.
Kukoricás virslis tojássaláta
Hozzávalók:
- 1 csomag frankfurti virsli
- 8 tojás
- 1 kis tejföl
- 1 kis majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 kukoricakonzerv
- 1 lilahagyma
Elkészítés:
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, majd felkarikázzuk. A hagymát apróra vágjuk. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük. Önmagában, de akár köretként is fogyasztható.
Virslivel töltött zöldfűszeres kiflis vendégváró falatok
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só
- fél kiskanál morzsolt oregano
- fél kiskanál morzsolt bazsalikom
- fél kiskanál morzsolt petrezselyem
- 0,5 dl olaj
Töltelékként:
- 11 szál virsli
- 2 csepp ketchup kiflinként
- 1 csepp mustár kiflinként
Kenéshez:
Elkészítés:
A 2,5 dl tejet langyosra melegítjük, felfuttatjuk benne az élesztőt a cukorral.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és beleszórjuk az oregánót, a petrezselymet és a bazsalikomot.
A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe, alaposan összedolgozzuk az olajjal. Egy kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva 1 órára meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és fél cm vastag, téglalap formára nyújtjuk. Három, egyenként 12 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat további háromszögekre.
A háromszögek szélesebb felére teszünk két csepp ketchupot és egy csepp mustárt.
A virsliket félbe vágjuk (ha nagyobb virslink van, akkor akár kisseb részekre is, a tészta nagyságához igazítva), a háromszög alakú tésztákat kicsit meghúzzuk, hogy hosszabbak legyenek, rátesszük a virsliket, picit belenyomjuk a tésztába, végezetül elkezdjük feltekerni.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a kifliket. Sütés előtt 35 percig hagyjuk még kelni, így ügyeljünk arra, hogy 1-1 kifli között megfelelő távolságot hagyjunk, miközben belepakoljuk a tepsibe a falatkákat.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve minden kifli tetejét megkenjük tejjel (ettől jó puha lesz a tészta), és konyharuhával letakarva 10 percig pihentetjük.