• A leggyakoribb vészhelyzetek szilveszterkor

  Szilveszter és újév napján a balesetek túlnyomó része az alkoholhoz és a tűzijátékok használatához köthetők. Az óvatlanság és figyelmetlenség gyakran vezethet balesetekhez, így az óév búcsúztatása könnyedén a sürgősségin végződhet.
   
  Szilveszterkor a mértéktelen bulizásban hajlamosak vagyunk megfeledkezni önmagunkról, nemcsak magunkra, de másokra is kevésbé figyelünk oda. A party könnyen elfajulhat és veszélyessé is válhat. Összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb vészhelyzeteket, amelyek a szilveszteri buli végéhez vezethetnek.
  Túlzott alkoholfogyasztás
   
  Szilveszteri balesetek
   
  Szilveszterkor a balesetek nagy része a túlzott alkoholfogyasztáshoz köthető. A mértéktelen ivás hamar a buli végéhez vezethet, amely akár a sürgősségi osztályon is végződhet.
   

  Ittas vezetés

  Az ittas vezetés nemcsak önmagunkra, de másokra nézve is végzetes lehet. Kerüld el a volánt, hogyha már ittál, inkább sétálj, vagy hívj egy taxit. Így nemcsak magad és másod életét kímélheted meg, de biztosan a jogosítványod is megmarad.
   

  Tűzijáték és petárda

  Az éjféli nagy durrogtatás során tartsátok be a pirotechnikai szabályokat, hogy ne történjen baleset a tűzijáték és petárda használata során. A pirotechnikai eszközöket tartsátok az előírásoknak megfelelő helyen, és kellő távolságban, messze a vendégektől használjátok fel azokat.
   

  Balesetek házibuliban

  Pezsgőbontás

  Pezsgőbontás során ügyeljünk arra, hogy a kirobbanó parafadugóval ne sértsünk meg másokat. A nagy erővel kilövő dugó igen komoly baleseteket és károkat okozhat az emberi testben. Lehetőség szerint olyan helyiségben bontsuk ki, ahol csak mi magunk tartózkodunk, nehogy illuminált állapotunkban pont a pezsgőnyitás közben szédüljünk meg és találjuk el barátainkat.
   

  Gyertyák

  A szilveszteri házibulikban előszeretettel díszítik fel a házigazdák a lakást égő gyertyákkal, holott ez rendkívül veszélyes is lehet. A mámoros állapotban lévő emberek figyelme hajlamos átsuhanni a kis égő vészhelyzet fölött, így akár beleülve, vagy lelökve végzetes problémát okozhatnak.
   
  Lehetőség szerint a házibulikon mellőzzük az égő gyertyák használatát, de ha már mindenképpen hangulatvilágításra vágyunk, akkor lehetőség szerint tegyük egy magasabb és biztonságos helyre azokat.
   

  Törött üvegek

  A szilveszteri nagy dorbézolás során igencsak megcsappanhat a pohárkészletünk. Az elszóródó, hanyagul feltakarított üvegszilánkok balesetveszélyesek lehetnek a cipő nélkül mászkáló vendégekre, nem beszélve az egyensúlyukat elveszített, jókedvű emberekre.
   

  Balesetek szórakozóhelyen

  Ügyelj a poharadra

  Soha ne téveszd szem elől a poharadat, nehogy egy óvatlan pillanatban party drogot csempésszenek bele. Különösebb a nagyobb szórakozóhelyeken legyél óvatos, ahol a legtöbb bulizó ember ismeretlen a számodra.
   

  Verekedés

  Az ittas emberek általában érzékenyebben és hirtelen reagálnak egyes helyzetekre, így szilveszterkor gyakran előfordulhat, hogy az alkoholos befolyáltság tömegverekedéshez vezethet. Kezeljétek a helyzetet nyugodtan, ne tegyetek olyat, amit másnap megbánnátok. Ha már megtörtént a baj, szükség szerint értesítsétek a rendőrséget, vagy az őröket, amennyiben szórakozóhelyen történne.
   
  Akár házibuliban, akár szórakozóhelyen töltitek a szilvesztert, fokozottan ügyeljetek barátaitokra és az ismeretlenekre egyaránt. A szilveszter az ünneplés ideje, ne a balesetektől tegyétek emlékezetessé az óévbúcsúztatást.