• Négylevelű lóhere

    A szerencse 

    Akinek szerencséje van, annak minden sikerül, jól megy a sora, jó dolga van. Vajon mi a titka a szerencsének? S miért van az, hogy egyeseket messziről elkerül, másoknak pedig szorosan a nyomában jár? Tehet-e egyáltalán az ember valamit annak érdekében, hogy szerencsés legyen? A szilveszter különös fontos időszak az ember életében a szerencse tekintetében. Szilveszter éjjelén, újév napján megalapozható a következő évi szerencse. Legalábbis a hagyomány, s a sok száz éves tapasztalatok ezt tartják. S a szerencse általában a pénzt, gazdagságot jelenti.
     

    A szó jelentése 

    A szó délszláv átvétel: szerb-horvát srec'a szlovén srec•a 'sors, szerencse'. Eredeti jelentése '(össze)találkozás'. Eredeti jelentésében maga a szó nem tett különbséget a ma már kettéváló balszerencse és jószerencse között. Ma azonban már a szó pozitív értelmezésben használatos.
     

    A négylevelű lóhere 

    A négylevelű lóhere a pillangósvirágúak családjába tartozó fehérhere (trifolium repens). Az európai kultúrkörben közismert szerencseszimbólum. Igazi ritkaságszámba megy négylevelű változata, körülbelül tízezer átlagos, háromlevelű példányra jut egy négylevelű. Ennél ritkábban, de előfordul négynél nagyobb számú levél is. A legtöbb levél egy szál fehérherén 21 volt, amely bekerült a Guinness rekordok könyvébe.
    A hagyomány szerint minden levélnek szimbolikus jelentése van: az egyik levél a hitet-, a másik a szeretetet-, a harmadik pedig a reményt jelképezi. A negyedik levél a szerencse jelképe. A négy levél kialakulása valószínűleg genetikai hibára utal, de nem kizárt a növekedési rendellenesség sem. Békés megyében bodorkának nevezik, Somogyban pedig fenyer néven is ismert. Olyannyira kedvelt jelkép, hogy papírhajtogatással is elkészíthető, néhány egyszerű hajtással. A kereszténységet megelőzően választotta Írország jelképévé. Az őskeresztények a növényben a Szentháromság szimbólumát tisztelték. A treff kártyaszín motívumává vált. Kínai és orosz orvosok is használták gyógyszerként, elsősorban köptető, gyulladáscsökkentő hatása miatt, de különböző kenőcsként is felhasználható. A régi magyarok segítségével képesek voltak elcsábítani másnak a szeretőjét is.
     
    A szerencse kovácsa - Forrás: xn.partyszemveg.llb.hu 
     

    A szerencsehozó erő 

    Ritka előfordulása miatt számít szerencsésnek az, aki ráakad. Keresve, szándékos kutatással való meglelése azonban nem eredményezi a várt szerencsét. Ezzel csak azt ajándékozza meg, aki véletlenül akad rá. Alakja jelkép, a hazai szerencsejáték is ezt választotta emblémájának. Az öt- vagy ennél több levélből álló lóhere nagyon ritka, s egy ilyen találását éppen ezért balszerencsének tartották.
    Más országokban is szerencsehozóként tisztelik, a törökök például úgy hiszik, hogy megvédi az embereket a varázslatoktól. A britek szerint megtalálója felismeri a boszorkányokat, s egészen tisztán láthatja a világot. A svájciak hosszú út előtt cipőjükbe tették, hogy ne fáradjanak el az út során olyan gyorsan, s jó üzletet kössenek. A németek zsebükbe varrták, hogy ezzel óvják magukat a rossztól, s a rossztanulóknak is ezt adták, hogy javuljon teljesítményük. A franciák pedig szerelmi csábításra használták, ugyanis a kiválasztott hölgy ruhájára tűzték ezt a férfiak, aki így rögtön beleszeretett a négylevelű lóherét hozó férfiba.
     
    Tízezerből egy rendelkezik négy levéllel - forrás: publicdomainpictures.net