• Hogyan vészeld át a céges bulit?

  Nem tudod, mit vegyél fel a céges buliba? El akarod kerülni a kellemetlen helyzeteket? Most megosztunk veled néhány jó tanácsot, hogy oldottan érezhesd magad a munkahelyi buliban.
   
  Ma már egyre gyakoribbak a céges bulik, amelyeket legtöbbször az ünnepek alatt vagy közvetlenül előtte tartanak. A munkahelyi parti egyébként kedvelt téma a filmekben és sorozatokban is. Sokan emlékezhetnek például a Bridget Jones naplójának céges partis jelenetére, amikor a reménytelenül szingli szöszi annyira felönt a garatra, hogy még kollégája nevét is elfelejti, majd hamiskás hangon énekel a mikrofonba. Az események pedig odáig pörögnek, hogy végül a főnöke ágyában tölti az éjszakát…
    
  Ha nem szeretnéd elkövetni a tipikus bakikat, akkor nem árt felkészülni a váratlan helyzetekre és odafigyelni a részletekre. Íme, néhány tipp.
   
  Céges buli

   

  Mit viseljünk?

  Érdemes előre tájékozódni az öltözködési szokásokról, ellenkező esetben kellemetlen helyzetekbe kerülhetsz. Ha túlöltözöd a partit, akkor lényegesen jobban ki leszel téve a tekinteteknek, ami miatt nehezen tudod majd elengedni magad. Ha pedig alulöltözöl, abból azt gondolhatják kollégáid, hogy számodra nem elég fontos az esemény.
    

  Érkezés

  Semmiképpen se késs túl sokat, és az is kifejezetten rosszul veszi ki magát, ha becsípve egy másik buliból esel be. Túl korán sem érdemes megérkezni, amikor még csak páran lézengenek a buliban, mivel így könnyen unatkozni kezdhetsz. A legjobb, ha egy kis késéssel érkezel, amikor már a legtöbben befutottak.
   

  Ne rúgj be! 

  Bizonyára te is várod már, hogy a fárasztó munka után ellazulhass, azonban érdemes odafigyelni, a munkahelyi partikat nem az eszetlen tombolásra találták ki. Semmiképpen ne igyál túl sokat. Ittas állapotban ugyanis elveszheted a kontrollt, például olyan dolgokat mondhatsz, amiket később nagyon megbánsz, vagy előbújhatnak a rejtett árnyoldalaid is. Ugye nem akarod, hogy másnap mindenki az asztalon ejtett táncodon viccelődjön?
   
  Jó tanács: ha hígítod az italodat valamilyen üdítővel vagy egyszerű vízzel, akkor tovább tart a pia és a fejedet sem veszted el. 
   

  A kevesebb néha több

  Érdemes már jóllakottan, azaz nem teljesen üres gyomorral érkezni a partira, így elkerülhető, hogy falánkan rávesd magad a szobában felelhető élelmiszerkészletre. Ezzel a felesleges kilókat is távol tartod, és az esetleges rosszullétet is elkerülheted. Ilyenkor aranyat érnek édesanyád untig ismételt étkezési tanácsai: ne, szürcsölj, ne csámcsogj, ne tunkolj stb.
   

  Flörtölj okosan

  Jó tanács: kerüld el az átgondolatlan egyéjszakás kalandokat! Talán a legkínosabb valamelyik kollégád, rosszabb esetben a főnököd mellett felébredni másnap…
   
  Amennyiben azonban már régóta tetszik valaki a munkatársaid közül, a céges buli egy jó alkalom lehet arra, hogy egy kicsit közelebb kerüljetek. Fontos viszont, hogy ne lépd át a határokat és ne ronts ajtóstul a házba. Kerüld a fizikai kontaktust, mert az pletykákra adhat később okot. Ha valaki szimpatikus, egy-egy kedves mosollyal, jól eső megjegyzéssel, figyelmes kérdéssel tudtára adhatod.
   

  Beszélgess bátran

  A munkahelyi bulikat nem a kollektív feszengésre, hanem a kötetlenebb beszegetésekre, egymás megismerése miatt találták ki. Éppen ezért nem túl kifizetődő az egész esetét a sarokban tölteni. Ha a főnök közelít feléd, semmiképp se fogd menekülőre, mivel fontos lehet, amit ilyenkor mondani szeretne neked – akár dicséretről vagy egy kis dorgálásról legyen szó. Ugyanakkor nem szabad órákig felettesünk nyakán lógni, azt ecsetelve, hogy melyik lépése hogyan érintett, mert ez hosszú távon kellemetlen lehet.
    

  Kerülendő témák

  Add mindig önmagad, akár viccelődhetsz is, de vigyázz arra, hogy ezzel soha ne bántsd meg senkit. A legtöbben kikapcsolódásra vágynak a fárasztó mókuskerék után, ezért zavaró és unalmas lehet, ha folyamatosan csak a munkáról beszélsz. Továbbá érdemes elkerülni a kényes témákat, mint például a politika vagy a munkatársaid magánéletének kiteregetése.
    
  A legfontosabb, hogy érezd jól magad, de próbáld meg mindig betartani a határokat. Szórakozni jó, de a céges bulik, a kollégákkal töltött esték nem azonosak a barátokkal áttivornyázott éjszakákkal. Ebben a helyzetben is érdemes betartani a „munkahelyi protokollt”, mivel másnap ugyanúgy kollégák maradtok, egy asztalnál ültök.