• Hogyan takarítsd ki a lakást parti után?

    A nagy bulikat törvényszerűen hatalmas rumli követi. Legnehezebb másnaposan felmosót ragadni, de mégis megéri azonnal a buli után nekilátni. Néhány jó tanács, hogyan tedd rendbe a lakást.

     

    Sokszor nem számítunk rá, de még a kisebb bulik, összejövetelek után is nagy rendetlenség és kosz marad. Gondoljunk csak bele, mocskos edények, rengeteg szemét, üres üvegek mindenfele, amellett, hogy semmi sincs a helyén. Bármennyire is kótyagos állapotban vagyunk, érdemes minél előbb neki látni a takarításnak – a másnapos étel- és italmaradékok ugyanis szörnyű szagot árasztanak.
     

    A buli előtt

     
    A legjobb módja annak, hogy elkerüld az órák hosszat tartó suvickolást, hogy már a buli kezdete előtt elkezdesz takarítani. Érdemes még időben beszerezni a legfontosabb tisztító kellékeket. Rakjunk rendet, és győződjünk meg arról, hogy elegendő helye van-e italoknak és ételeknek. Ha valami kiömlik, érdemes azonnal feltörölni egy ronggyal vagy egy mikroszálas törlőkendővel, így elkerülhetjük, hogy bármi odaszáradjon, ragadjon.
     
    Már a parti előtt megkérhetjük barátainkat, hogy segítsenek – a plusz kezek mindig könnyebbé teszik a takarítást.
     
    Érdemes szemeteszsákokat, nagyobb ládákat kitenni, amik már a parti közben jó szolgálatot tehetnek – ételmaradékokat, szemetet ezekben gyűjthetjük. Ajánlott többféle szemetest is használni (műanyag, papír, üveg), hogy ne a buli után keljen szortírozni az újrahasznosítható hulladékokat. Ne felejtsd el lecsekkolni a fürdőszobát – legyen elég tiszta törülköző, folyékony, adagolható szappan és WC-papír.
     
    takarítás buli utan

    A buli után

     
    Mielőtt elkezdenéd a takarítást, menj be a konyhába és töröld le a pultokat, és ürítsd ki a mosogatót vagy a mosogatógépet. Ne feledd, legtöbb munka a poharakkal és az edényekkel lesz. Győződj meg arról, hogy van elég hely a konyhában!
     

    A három szakasz

     
    Ha igazán eredményesek, gyorsak szeretnénk lenni, három szakaszban érdemes takarítani. Először válassz ki egy tetszőleges kiindulási pontot a szobában, és haladj onnan pontról pontra.
     

    Első szakasz

     
    Fogj egy nagyobb műanyag kosarat, szemetes zsákot és egy tálcát – gyűjtsd össze a tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket, és vidd vissza ezeket a konyhába. Amikor szeméttel találkozol, dobd bele a szemeteszsákba. A kosárba pedig azokat a dolgokat tedd, amelyek nem a szobába tartoznak (pl. párna, kedvenc alvós macid, könyvek stb.)
     

    Második szakasz

     
    Fogj egy mikroszálas törlőkendőt és egy tisztítószert, menj vissza a kiindulási pontra és tisztítsd meg az összes lehetséges területet. Törölgetés közben rakd a helyükre a dolgokat – sokkal tisztábbnak tűnik a szoba, ha a rend van.
     
    törlőkendős takarítás
     

    Harmadik szakasz

     
    A bútorok eltologatásával porszívózz fel, majd mosd fel a padlót. Érdemes ezt a szakaszt többször is megismételni.
     
    Zenére mindig élvezetesebb takarítani, ha berakod ezt a videót, biztosan erőre kapsz majd: