• Egy tálból iszogatunk – szilveszteri bólé receptek

    Kevesen tudják, hogy ez a ma is ismert ital egy angol tengeri győzelemnek köszönheti a létét. Napjainkban előszeretettel fogyasztunk bólét szilveszterkor. Közkedvelt ital, amely könnyen elkészíthető, hangulatos és ízletes is.
     

    A bólé kialakulásának a története

    George Brydges Rodney az 1700-as évek vége felé egy egész napos küzdelemben, San Domingo közelében leverte a franciákat. A fényes győzelmet egy puncspartival szerette volna megünnepelni. Népes tábor gyűlt össze az ünneplésre, azonban nem találtak akkor hordót, amelyben elegendő puncsot tudtak volna összekeverni az ünneplő közönség számára. George Brydges ezért a sziget egyik villájának a medencéjét takaríttatta ki, majd 4 tonna vizet, 600 üveg konyakot, 600 üveg rumot, 1200 üveg malagát, közel 280 kg cukrot, 2600 darab citromot és narancsot, valamint több száz szerecsendiót öntetett bele. A mai nevét is így kapta a bólé, amelyet az angol medence szóból kapta: bowle.
     
    Szilveszteri bólé
     

    Miért népszerű szilveszteri ital a bólé?

    Bólét sokféleképpen ihatunk. Kevés fantáziával és kreativitással is könnyedén elkészíthető tipikusan szilveszteri ital, amelyet nagy mennyiségben is könnyedén tálalhatunk a szilveszteri házi bulin, akár egy hatalmas üvegtálban is. Elkészítése mindösszesen valamilyen tömény szeszesitalt igényel (bort, pezsgőt, vagy akár a kettőt együtt), cukrot és gyümölcsöt. Ízlésünknek megfelelően adagolhatjuk a hozzávalókat, a bevállalósabbak a gyümölcsös bólén kívül akár zöldséges változatot is kipróbálhatják.
    Az alábbi bólé receptekkel nem csupán a kedvünket, hanem a szilveszteri házi buli hangulatát is feldobhatjuk. Színes és bohókás kinézetének köszönhetően remekül mutat a vendégváró falatok mellett, üde színfoltja lesz a szilveszteri menünek.
     

    Berlini szilveszteri bólé

    Hozzávalók:
    • 5 cl cukorszirup
    • 3 cl citromlé
    • 7 dl habzóbor
    • 2 üveg Berliner sör
    Elkészítés:
    A sört és a bort hűtsük le. Öntsük a hozzávalókat egy tálba, keverjük össze és fogyasztás előtt legalább 15 percre tegyük hűtőbe. Díszítésként tegyünk citromkarikákat a tálba.
     

    Fűszeres szilveszteri bólé

    Hozzávalók:
    • 1 l fehérbor
    • 1 l vörösbor
    • 5 narancs
    • 1-1 kanál rum, triple sec és meggylikőr
    • 1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
    • 20 dkg cukor
    Elkészítés:
    Karikázzuk fel a gyümölcsöt és tegyünk egy nagy tálba. Öntsük hozzá a többi hozzávalót, keverjük alaposan össze, majd 1 napra tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
     

    Ütős trópusi szilveszteri bólé

    Hozzávalók:
    • 3 doboz trópusi gyümölcskonzerv
    • 2 üveg száraz fehérbor
    • 1 üveg száraz pezsgő
    • fél liter vodka
    Elkészítés:
    Öntsük a gyümölcskonzerveket egy nagy tálba, majd adagoljuk a többi hozzávalót. Keverjük jól össze, behűtve tálaljuk.
     

    Karibi újévi bólé

    Hozzávalók:
    • 1 ananász
    • 1 narancs
    • 1 citrom
    • 1 őszibarack konzerv
    • 2 kiwi
    • 1 mangó
    • 1 banán
    • koktélcseresznye
    • 15 dkg cukor
    • 5 dl De Kuyper Peachtree
    • 3 dl Monin Passion Fruit szirup
    • 1 üveg Bacardi Limón
    • 1 l ananászlé
    • 1 l narancslé (lehetőleg frissen facsart)
    • 1 üveg Martini Brut pezsgő
    Elkészítés:
    Vágjuk cikkekre a gyümölcsöket és tegyük egy nagy bólé tálba. Hozzáadjuk a cukrot, a koktélcseresznyét, a likőrt, a szirupot és a Bacardit. Jól összekeverjük és hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek alaposan összeérjenek (akár előző este is elkészíthetjük). Az ananászlét, a narancslét és a pezsgőt csupán tálalás előtt öntsük bele.
     

    Ünnepi bólé

    Hozzávalók:
    • 30 dkg magozott meggybefőtt
    • 30 dkg őszibarackbefőtt
    • 20 dkg fagyasztott eper
    • 1 dl konyak
    • 1,5 dl Maraschino likőr
    • 1 l száraz pezsgő
    • 1 l száraz fehérbor
    Elkészítés:
    Szeleteljük fel az őszibarackot és tegyük egy tálba a meggybefőttel, valamint a kiolvasztott eperrel. Öntsük rá a konyakot, a likőrt és a bort, majd tegyük egy órára hűtőbe, hogy jól összeálljanak az ízek. Fogyasztás előtt öntsük hozzá a behűtött pezsgőt.
     

    Zelleres bólé

    Hozzávalók:
    • 2 vastag zellerszár
    • 2 dl konyak
    • 1 dl triple sec
    • 1 l fehérbor
    • 1 l vörösbor
    • cukor
    Elkészítés:
    A zeller szárát meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. Hozzáöntjük a konyakot és a triple secet. 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy kijöjjön a zeller íze. Ezt követően felöntjük a fehér és a vörösborral, ízlés szerint cukrozzuk. Ismét hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, tálalás előtt 1 üveg szódával dúsítjuk.