• Lesz-e idén fehér karácsony? – a népi jóslatok megmondják

  Katalin, Márton és András fehér karácsonyt ígér, Erzsébet azonban rácáfol. A népi bölcsességek szerint, hideg tél jön és nagy rá esély, hogy havazzon karácsony napján.
   
  A modern, tudományos meteorológia előrejelzések még nem tudnak információt nyújtani arról, hogy milyen lesz az idei tél, és arról sem, hogy lesz-e idén fehér karácsony. A novemberi hónapra vonatkozó népi bölcsességekből azonban számos következtetést levonhatunk az idei tél időjárásával kapcsolatban. Vegyük is végig ezeket a „jóslatokat”.
   
  ###ROADBLOCK1###
   

  Hideg telet hoznak a szentek

  November 1. Mindenszentek napja: Úgy tartja a mondás, ha Mindenszentekkor jó idő van, akkor havas, hideg telünk lesz, ha azonban ezen a napon esik az eső, akkor mérsékeltebb tél elé nézhetünk. Idén november 1-jén az egész országban száraz, az átlagosnál melegebb idő volt (14 fok), néhány órára az ország minden részén kisütött a nap, eső nem esett. Ha hiszünk a népi bölcsességnek, akkor idén havas, hideg telünk lesz.
   
   
  November 11. Márton napja: A Márton napi bölcsesség szerint, ha ezen napon borongós, szürke idő van, akkor a tél is szürke lesz, ha azonban napsütéses ez nap, akkor fagyos tél vár ránk. Idén november 11-én országszerte általában napos, enyhén felhős idő volt, csak néhol alakultak ki záporok, a Márton napi jóslás is azt mutatja, hogy hideg telünk lesz.
   

  A jelek fehér karácsonyra utalnak

   
  Márton nap időjárásból nemcsak a közeledő télre, de a karácsonyi időjárásra is következtethetünk. Egy népi mondás szerint ugyanis "ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál". Ha tehát a népi bölcsességekre hagyatkozunk, akkor nem kell attól félnünk, hogy a szokásosnál melegebb idő lesz karácsonykor. Idén november 11-én nem volt fagy, tehát karácsonykor sem lesz olyan enyhe idő, hogy sárban kelljen dagonyázni.
   
  November 19. Erzsébet napja: A hagyomány szerint olyan idő lesz karácsonykor, amilyen Erzsébet napján van. Ha ezen a napon esik, akkor enyhe télnek nézünk elébe, nem kell nagy fagyokkal számolni, míg, ha esik a hó, akkor karácsonykor is havazni fog. Idén enyhe idő volt november 19-én, nem esett sem eső, sem hó, országszerte az átlagnál magasabb volt a hőmérséklet (14 fok). Ha Erzsébetre hallgatunk, nem lesz fehér karácsonyunk, sőt az átlagosnál melegebb szenteste elé nézhetünk.
   
  fehér karácsony
   
  November 25. Katalin napja: Az ismert mondóka szerint: „ha Katalin kopog, karácsony locsog”, azaz, ha Katalinkor fagy vagy esik a hó, akkor latyakos karácsony várható. Jó hír a fehér karácsony kedvelőinek, hogy idén november 25-én országszerte enyhe, száraz idő volt, nem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, még éjszaka sem.
   
  November 30. András: A mondás úgy szól: „"Szent András fehér inget veszen, karácsonykor feketét", tehát november végi havas idő latyakos ünnepeket hoz. Idén november 30-a esős volt, ami reményt adhat a fehér karácsonyt váróknak. A népi bölcsesség szerint András napjából a következő év időjárására is következtethetünk. Ha ezen a napon havazik, akkor rossz sáros, esős újesztendő jön. Egy hagyomány szerint ezen napon 12, a hónapokat szimbolizáló hagymagerezdet  besóznak, és amelyiken a só újévig elolvad, az a hónap esős lesz majd.
   
  Ahogy láthattunk, a népi jóslatok sem egyértelműek, ha mindet alapul vesszük bizony ellenntmondásokba ütközünk. Karácsonyig még több mint két hét hátra van, ezért egyelőre csak találgathatunk, hogy milyen időnk lesz, biztosat csak néhány nappal az ünnepek előtt lehet majd mondani. Midenesetre egyes időjárás előrejelzések szerint december 22-én havazni fog, ami szintén a fehér karácsony reményét villantja fel.