• Egészséges szilveszteri nasik

    A szilveszter arról szól, hogy kirúgunk a hámból, de lehet azt egészségesen is! Különösen ajánljuk az alábbi egészséges nasikat, ha a hétköznapokban odafigyelsz a táplálkozásodra, de a karácsony ideje alatt már többször is elcsábultál a cukros vagy zsíros fogások láttán. Az alábbi falatok többségénél a kalóriatartalom miatt sem kell aggódnod!

     

    1. Zöldségchipsek
    Ezek alapanyaga lehet cékla, répa, zeller, feketeretek, csicsóka és persze krumpli is. Többségükhöz nem is kell más, mint egy kis olaj és só, bár a sárgarépát kipróbálhatod korianderesen, a krumplit mediterrán fűszerekkel is.
     
    Így csináld: a zöldségeket vágd hámozd meg, majd vágd a lehető legvékonyabb szeletekre. A répa szeleteléséhez például használhatsz hámozót vagy uborkagyalut is. Ezután itasd le a szeletekről a nedvességet. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben fektesd le a szeleteket, ecsettel vékonyan olajozd be őket, majd jöhet a fűszerezés. Irány a 150 fokos sütő, és fél óra múlva kész is!
     
    ###ROADBLOCK1###
    2. Ropogós mártogatós
    Cékla, répa, zeller, friss uborka, koktél paradicsom, kaliforniai paprika... minden jöhet, amit épp a közértben találsz! Alaposan megmosva és gusztusosan felszeletelve ezek az egészséges és ropogós zöldségek már készen is állnak arra, hogy megegyük őket. Persze nem árt feldobni a fogást: jöhetnek a mártogatósok!
    • Joghurt-alapú verziók: ezek az igazán könnyed, diétabarát mártogatósok. Lehet snidlinges, kapros, és ha leheleted frissességét nem félted, akkor fokhagymás is.
    • Tonhalas: elég egy tonhal konzervet lecsöpögtetni, kis citrommal, majonézzel és joghurttal vagy tejföllel feldobni, és már kész is!
    • Zöldség-alapú krémek: a klasszikus olasz paradicsomos bolognaival nem lehet melléfogni, de most elmetsz egészen a csípős vagy akár a savanykás verzióig. Az imádott avokádókrém is minding jól megállja a helyét a friss zöldségek mellett. Hát még egy házi padlizsánkrém vagy zakuszka!
    • A sajtos: gondolj csak a lágy fetára vagy a natúr sajtkrémre, esetleg a kéksajtos-joghurtos verziókra! De ha már itt tartunk: remek kísérő egy friss túróból készül kőrözött vagy egy visszafogottabban fűszerezett juhtúró.
    • A csicseriborsós: igen, a humuszról beszélünk. Fűszerezd kedvedre, és minden vendéged imádni fog érte.
    • Diópesto, zellerpesto, medvehagymás vagy bazsalikomos pesto... Kínálj hozzá grissinit is!
    3. Tekercsek
    Tavaszi tekercsek rizslappal, tekercsek réteslappal vagy tortillába tekerve. Ha már az egészségnél tartunk: az utóbbi kettőből is kapsz teljes kiőrlésűt a nagyobb boltokban. Halmozz beléjük vékonyra szeletelt friss zöldségeket, mint hagyma, uborka, sárgarépa, kápia paprika, paradicsom, konzervből varázsolhatsz rájuk kukoricát vagy akár zöldborsót, zöldbabot is. Dobd fel őket koktélrákkal vagy serpenyőben megsütött csirkemell csíkokkal, és ha még mindig nem elég a jóból, akkor jöhetnek a pikáns szószok vagy az egyszerű majonéz, esetleg a tzatziki, vagy a már jól bevált fokhagymás-joghurtos.
     
    4. Zöldségturmixok
    Egészséget inni is lehet, csak egy erős turmixgép kell. Mixelj sárgarépát zellerrel, édesburgonyával, petrezselyemmel és fokhagymával. Esetleg cseréld ugyanebben a kombinációban céklára a zellerszárat. A sárgarépa az édesgyökérrel és a kivivel is jó párost alkotnak, ezeket még csak fűszerezned sem kell. Ha valamivel dúsítanád a koktélodat, például joghurttal, akkor ahhoz céklát és uborkát, és persze répát keverj.
     
    5: Zöldségpizza!
    Ez a kedvencünk! Ráadásul nagyon gyors és nagyon látványos, úgyhogy neked és a vendégeidnek is a kedvence lesz!