• Nem vicc: a karácsonyi vásárlás halálos is lehet

    Hamarosan itt a karácsony, de természetesen a legnagyobb roham az utolsó pár napban éri a boltokat. Hatalmas stressz éri ilyenkor az embereket, de hogy ennek kritikus egészségügyi következményei is vannak, az csak most derült ki.
     
    A legfrissebb kutatások szerint a karácsonyi láz, az áhított ajándékokért való rohanás akkora stresszt okoz a szervezetnek, mintha lefutnánk a maratont. A pulzusunk az egekben, fáradtabbak vagyunk, mint valaha, és mintha a szívünk sem úgy kalapálna, ahogy kellene.
     
    Érdemes lenne kicsit nyugodtabban végigvinni a karácsonyi ajándékbeszerzést, de ahogy ezt a legtöbben minden évben elhatározzuk, úgy a legtöbben ugyanúgy rohanunk minden decemberben. Pedig van arra megoldás, hogy szenteste ne kimerülten, idegroncsként álljunk a kivilágított karácsonyfa mellett.
     ###ROADBLOCK1###
    Londoni vásárlókon, mérőműszerekkel végzett kutatások kimutatták, hogy az emberek 60 százaléka 32 perc után már kezd fáradni, ami természetesen az érdeklődésük csökkenését is magával hozza. A vérnyomás átlagosan 33 százalékkal nőtt, szívritmuszavar (!) pedig a kutatásban résztvevők 88 százalékánál volt.
     
    A megoldás a kutatók szerint azonban egyszerű: nem egy nagy bevásárló körúttal, hanem több kicsi vásárlással kéne beszereznünk az ajándékokat, így vigyáznánk az egészségünkre.
     
    A feszített tempójú, stresszes bevásárlás hasonlóan hat az emberi szervezetre, mint az intenzív sportolás, amelyet szintén nem szabad hosszan végezni. A tanulmány és a tapasztalatok szerint a rövid vásárlások kevesebb stresszel járnak, ráadásul a döntéseink is átgondoltabbak lesznek.