• 13 elátkozott film péntek 13-ra

    Fotó: New Line Cinema

    1. Waterworld - Vízivilág

    A film forgatása igen viszontagságosra sikeredett. Egy hurrikán elpusztította a több millió dollárból felépített teljes díszletet, és a főszereplő Kevin Costner életét is veszélybe sodorta. Az időjárása komplikációk miatt újra kellett írni a forgatókönyvet, ami az alkotók szerint „50 nap pokol volt”.
     

    2. Apokalipszis most

    Francis Ford Coppola kíhívta maga ellen a sorsot, amikor úgy döntött, a filmet monszun alatt forgatja le. A „jutalom” nem is maradt el. A monszun díszleteket tett tönkre, Martin Sheen állítólag egy kisebb szívrohamon esett át a rendező pedig a folyamatos stressz miatt idegösszeomlást kapott.
     

    3. Az ördögűző

     Az egyik legtragikusabban létrejött film. Kilenc ember halt meg a forgatás ideje alatt és tűz is pusztított a stúdióban.
     

    4. Fitzcarraldo

    Az 1982-ben készült NSZK film rendkívüli nehézségek árán, több éves forgatás után készült el. A címszereplő sokak szerint a rendező Werner Herzog alteregója, talán ezért is törekedett végig maximalizmusra. Ez a szereplők beszámolói szerint leginkább a színészek folyamatos gyötrésében, a testi épségüket veszélyeztető extrém forgatási körülményekben merült ki. Nem csoda, hogy több sérülés is volt és a stáb tagjai fellázadtak.
     

    5. A Gyűrűk Ura – A két torony

    A csatajelenetek forgatása alatt szereplők és kaszkadőrök sérültek meg. A legrosszabbul Viggo Mortensen járt, aki eltörte a nagylábujját és letört a fogából is egy darab.
     

    6. The Conqueror

    A Dzsingisz kánról szóló 1956-os John Wayne film, a The Conqueror (A hódító) az egyik legbizarabb eset. A filmet Utah államban forgatták, és a stáb 220 tagjából 91-nél utóbb rákos elváltozást diagnosztizáltak. 46-an később bele is haltak a betegségbe, köztük maga John Wayne is. A feltételezések szerint a megbetegedések irreálisan magas arányának az oka, hogy az USA hadserege a szomszédos Nevada államban végezte a legtöbb kísérleti atomrobbantását, és emiatt érte nagy rádióaktív sugárzás a stábot.
     

    7. Ómen

    Senki nem sérült meg a film készítése során, annál nagyobb volt a káosz a forgatás alatt. Gregory Peck és a forgatókönyvíró repülőgépébe belecsapott a villám, a rendező szállodáját bomba támadás érte, a stáb egy része pedig szerencsés kimenetelű autóbalesetet szenvedett.
     
    Fotó: Fox

    8. Homályzóna

    Az egyik főszereplő, Vic Morrow és két gyerekszereplő halt meg a Steven Spielberg által rendezett sci-fi egyik jelenetének a forgatásán, amikor a helikopterűk lezuhant.
     

    9. Rosemary gyermeke

    A forgatás alatt adta be Frank Sinatra a válókeresetet Mia Farrow ellen, aki az egyik főszereplő a filmben. A rendezőnek Roman Polanski-nak pedig ekkor ölték meg a feleségét a nyolc hónapos terhes Sharon Tate-et Charles Manson követői.
     

    10. Poltergeist

     A Poltergeist trilógia epizódjainak forgatása alatt több stábtag is életét vesztette. 1982-ben Dominique Dunne-t, az első rész főszereplőjét, kevéssel a film megjelenése után megölte a barátja. Hat évvel később a 12 éves Heather O’Rourke halt meg vérmérgezésben nem sokkal a harmadik rész bemutatása előtt.
     

    11. Superman

    Nem a forgatáshoz kapcsolódik a mozivásznon Supermant elsőként alakító Christopher Reeve tragédiája. Ő jóval a filmek után, 1995-ben szenvedett lovasbalesetet, amelynek következtében nyaktól lefelé lebénult.
     

    12. A holló

    Brandon Lee, Bruce Lee fia a film egyik jelenetének forgatása közben halt meg, amikor közelről rálőttek egy fegyverrel, amibe előzőleg tévedésből nem vaktöltényt töltöttek.
     

    13. Atuk

    Az Atuk annyira elátkozott film, hogy végül soha nem is készült el. Egy New York-ba tévedt eszkimóról szólt volna. A film egyik főszerepére négy embert kértek fel (John Belushi, Sam Kinison, John Candy és Chris Farley), ám mindegyikük kevéssel a felkérés után meghalt. Végül lefújták a projektet.
     
    ###ROADBLOCK1###