• Újévi ételek és italok a világ minden tájáról

    ###ROADBLOCK1###
     

    Spanyolország
     
    Spanyolországban, ahogy éjfélt üt az óra, az embereknek mindössze 12 másodpercük van arra, hogy 12 db szőlőszemet megegyenek. Ha a szőlő savanyú, akkor nem éppen szerencsés évnek néznek elébe, viszont az édes szőlőszemek jó ómennek számítanak.

    Olaszország
     
    Az olaszok is a lencsében, mint hüvelyesben bíznak a következő évet illetően. A lencsevést a szerencsével kötik össze. Emellett zsíros kolbászt is esznek, amely szintén a jólétet szimbolizálja számukra.

    Görögország
     
    Görögországban a gránátalma az életet, a szerencsét és a termékenységet szimbolizálja. A gyümölcsöt nem fogyasztják el, hanem a földhöz vágják. Minél több mag repül szerteszét, annál nagyobb szerencsében bízhatnak a jövő évre vonatkozóan.
     
    Görögországban úgynevezett vasilopitát is sütnek. A vasilopita egy olyan kenyér, amelybe egyetlen pénzérmét is sütnek. A kenyeret felszeletelik, a családtagok pedig vesznek egy-egy szelet kenyeret. A szerencse arra a személyre mosolyog rá, akihez a pénzérme kerül.
     
    Argentína
     
    Argentínában előszeretettel esznek babot az emberek az újév első napján. A babtól remélik, hogy jó munkát találtak és ezzel a boldogságukat, a számításaikat is megtalálják az újévben.
     
    Ausztria
     
    A malac sok helyen jelképezni a szerencsét és a jólétet. Hazánkban is, hiszen sok helyen kerül sült malac az asztalra szilveszterkor. Az osztrákok marcipán malaccal ünnepelnek. Pezsgő helyett azonban vörösboros puncsot fogyasztanak, amelybe különféle fűszerek kerülnek. Például szegfűszeg és fahéj.

    Dánia és Norvégia
     
    Ebben a két országban úgynevezett kransekage, vagyis koszorútorta kerül az asztalra. A torta marcipánból készül. A dánok és norvégok többnyire borral koccintanak.
     
    Franciaország
     
    A franciák megadják a módját, hiszen újév első napján osztrigát, pulykát és libamájat lakmároznak. És stílszerűen, pezsgővel koccintanak.
     
    Németország

    Németországban is kerül marcipándisznó az asztalra, hogy jószerencsét hozzon a következő évben. A németek is szívesen fogyasztanak szegfűszeggel, narancshéjjal és fahéjjal ízesített forralt bort, de éjfélkor ők is pezsgővel koccintanak.
     
    Lengyelország

    A lengyelek a pácolt heringet részesítik előnyben, amelytől a jólétet remélik a következő esztendőben.
     
    Svédország
     
    A svédek rizspudingot fogyasztanak ezen a napon. A pudingban egy mandula van elrejtve. Aki megtalálja, annak bizonyosan szerencséje lesz a következő évben.
     
    Japán
     
    A japánok levesbe főtt, hajdinából készült, hosszú tésztát tesznek. A tésztát úgy kell elfogyasztani, hogy az ne törjön meg, mert ezzel a szerencse is megtörik. Minél hosszabb tésztát sikerül éjfél előtt megenniük, annál hosszabb életre számíthatnak.
     
    Mexikó
     
    Mexikóban az emberek tamalét fogyasztanak, amely elkészítése legfőképpen az asszonyok feladata. Az étel kukoricalisztből készítik, gyakran tekerik kukoricahéjba, vagy banánhéjba és vagy sajttal, vagy hússal töltik azt meg.
     
    Hollandia
     
    Hollandiában fánkkal várják az újévet. A kis gömb alakú fánkokban almát, körtét és mazsolát sütnek.
     
    Brazília

    A brazilok babbal elkevert rizst fogyasztanak újév első napján. A szokás szerint újév első napján összesen 365 db babot kell ahhoz megenniük, hogy a következő év minden napján szerencsések legyenek.