• Így kerüld el a másnaposságot

  Ha nem szeretnénk kínzó másnapossággal indítani a napot, akkor fogadjuk meg az alábbi másnaposság-űző módszereket. Ha már bekövetkezett a baj, akkor sincs még minden veszve.
   
  A másnaposság nem más, mint az alkoholos italok túlzott bevitele után fellépő fizikai és érzelmi állapot. Bárkinél előfordulhat az ivás befejezését követően, akik nem tartottak be pár alapszabályt és mértéktelen dorbézolásba kezdtek.
   
  Így kerüld el a másnaposságot
   

  Hogyan alakul ki a másnaposság?

  Miután az alkohol bekerül a szervezetünkbe, mindaddig kering benne, amíg végül fel nem szívódik. Ez a folyamat akár 24 órát is igénybe vehet, ami idő alatt testünk minden egyes porcikáját végigjárja az alkohol. Az ivás befejeztével indul meg a kijózanodás szakasza, amelyet hétköznapi nyelven másnaposságnak hívunk. Tudományosan a másnaposság a szervezet egy olyan állapota, amikor az alkoholt lebontva igyekszik a testünk visszaállni a normális állapotba.
   
  A másnaposság tulajdonképpen a szervezet vízhiányos állapotának a következménye. Az alkohol ugyanis dehidratáltságot eredményez, azaz kivonja a szervezetünkből a vizet. Ha az éjszakai tivornya során nem figyelünk arra, hogy 1-1 pohár alkoholos nedű között vizet, vagy gyümölcslevet juttassunk a szervezetünkbe, akkor nagy valószínűséggel számíthatunk kellemetlen másnapra.
   
  A másnaposság a legtöbb italozó embernél megfigyelhető, de mindenki másképp birkózik meg vele. Vannak, akik észre sem veszik, de vannak olyanok is, akiket egész napra ágynak dönt.
   

  Mitől függ a másnaposság erősége?

  A másnaposság mértéke több tényezőtől függ. A nemünkön, a testsúlyunkon, a testfelépítésünkön és az életkorunkon kívül a legmeghatározóbb szempontokhoz tartozik az alkoholhoz való hozzáállásunk, azaz, hogy mennyire vagyunk hozzászokva az italozáshoz. Megfigyelhető, hogy az alkoholt nem fogyasztó embereknél sokkal intenzívebb másnaposság jelentkezik, míg a rutinos ivóknál.
   
  Az egyéni tűrőképességünk és a vegetatív rendszerünk működése is meghatározza a másnaposság mértékét. Vannak, akiknek több pohár italra van szükség a kábultsági állapot eléréséhez, és vannak, akiknek csupán egy-két kortyra.
   
  A másnaposságot befolyásoló legfontosabb szempont azonban az elfogyasztott italok mennyiségében és minőségében rejlik. Minél tisztább alkoholt iszunk, annál nagyobb az esélye, hogy megússzuk a másnapot. A különböző alkoholos italok keverése azonban komolyan fizikai és érzelmi tüneteket produkálhat másnap.
   

  Mik a másnaposság tünetei?

  A másnaposság tünetei mindenkinél más. Van, aki egy egyszerűbb fejfájással, vagy égtelen szomjúságérzettel megússza, de vannak, akiknél komoly gyomorproblémák jelentkezhetnek. Gyakori tünetek a hányinger, hányás, szédülés és a bágyadtság is. A tömény alkoholt fogyasztóknál (például pálinka, konyak, stb.) egyfajta égető érzés is megfigyelhető a nyelőcsőben, ami az alkohol közvetlen maróhatása miatt jelentkezik.
   

  Hogyan előzzük meg a másnapot?

  A legegyszerűbb módja a másnaposság megelőzésnek, ha nem iszunk. Ha azonban ez elkerülhetetlen, akkor célszerű az alábbi tapasztalatokat megfogadni:
  • Italozás előtt együnk. Célszerű ilyenkor zsírosabb és lassabban felszívódó ételeket juttatni a szervezetünkbe, amelyeket rövidebb idő alatt bont le a szervezetünk.
  • Ne hirtelen, hanem fokozatosan igyunk. Mint ahogyan a hirtelen bevitt ételmennyiség és gondokat okozhat a szervezetünkben, éppúgy az ital is.
  • Tapasztalatok mutatják, hogy egy pohár tej fogyasztása csökkenti az alkohol felszívódásának a sebességét.
  • Ne keverjük az italokat, mindig csak egyet igyunk (lehetőleg).
  • Együnk többször az éjszaka folyamán, hogy legyen, ami felszívja az alkoholt.
  • 1-1 pohár ital között igyunk vizet, vagy gyümölcslevet.
   

  Mit tegyünk, ha már bekövetkezett a másnap?

  Ha nem sikerült megelőznünk és bekövetkezett a másnap, akkor fogyasszunk sok folyadékot, hogy szervezetünk visszanyerje hidratáltságát. Jótékony hatással bírnak a savanyú ételek, amelyek enyhítik a meggyötört gyomor kellemetlen tüneteit. Lehetőség szerint pihenjünk sokat, vegyünk egy hideg fürdőt és igyunk feketekávét. Vigyünk szervezetünkbe sok C-vitamint is, hogy könnyebben vészelhessük át a napot.
   
  Minden embernek más és más „gyógymód” használ. A kijózanodás állapota nem gyorsítható serkentőszerekkel, a tünetek azonban enyhíthetők a fenti módszerekkel. A rutinosabb rókák azonban mégis azt javasolják, hogy másnapos gyomornak csupán egy jó hideg sörre van szüksége.