• Virslis receptek szilveszterre

    Egyszerű, ugyanakkor különleges virslis receptek szilveszterre. Felejtsd el a hagyományos főtt virslit, idén készíts valami ízletesebbet az újévre.
     
    A főtt virsli a szilveszteri házi bulik egyik közkedvelt étele. Általában éjfél után, újév napján szolgálunk fel mustárral, ketchuppel és kenyérrel. Elkészítése nem igényel semmiféle kreativitást, és különösebb gasztronómiai élményben sem lehet részünk – feltéve, hogyha nem az alábbi recepteket készítjük el.
     
    Virslis receptek szilveszterre
     
    A virslit ugyanis nemcsak magában lehet fogyasztani, hanem számos ízletes étel készítéséhez is felhasználhatjuk. Nemcsak főzhetünk, hanem süthetünk is vele, kreatív és ötletes vendégváró falatokat készíthetünk szilveszterre. 
     
    Ha szeretnénk feldobni a szilveszteri házi bulit, és színvonalasabb újévi ételt szeretnénk készíteni a hagyományos főtt virslinél, akkor válogassunk az alábbi receptek közül.
     

    Tésztába fűzött virsli

    Hozzávalók:
    • 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
    • 2 pár (hosszú) virsli
    • tetejére: 1 tojássárgája, kevés tej, reszelt parmezán
    Elkészítés:
    Csomagoljuk ki a tésztát és simítsuk ki. Kb. 3 cm-es távolságokban függőlegesen vágjunk bele csíkokat. A virsliket vágjuk hosszában ketté.
    2-2 virslit fűzzünk át a csíkok alatt és fölött úgy, hogy a 4 virsli párhuzamos legyen egymással, és ezek között fűzzük át föl-alá a tésztát.
    A kilógó tésztafelületeket kenjünk meg kevés tejben felhígított tojássárgájával. 200 fokre előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig, majd szórjuk meg sajttal, és további 5 percig még pirítsuk. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.
     

    Töltött virsli

    Hozzávalók:
    • 4 pár juhbeles virsli
    • 30 dkg sajt
    • 10 dkg margarin
    • piros arany
    • mustár
    • bors
    • 1 tojás
    • 15 dkg májkrém
    • őrölt kömény
    • 25 dkg bacon szeletelve
    Elkészítés:
    A virsliket annyira bevágjuk, hogy jól szétnyíljon, de még ne essen szét.
    A töltelékhez a margarint, a sajt felét, a májkrémet, 1 egész tojást összekeverjük, sóval, borssal, mustárral és őrölt köménnyel fűszerezzük. Kiskanállal a virslikbe töltjük a masszát, majd baconbe betekerjük.
    Kivajazott jénaiba egymás mellé fektetjük a virsliket, a tetejét megszúrjuk a maradék sajttal és 15-20 perc alatt készre sütjük. Remek vendégváró falat.
     

    Kukoricás virslis tojássaláta

    Hozzávalók:
    • 1 csomag frankfurti virsli
    • 8 tojás
    • 1 kis tejföl
    • 1 kis majonéz
    • 1 evőkanál mustár
    • 1 kukoricakonzerv
    • 1 lilahagyma
    Elkészítés:
    A virsliket és a tojásokat megfőzzük, majd felkarikázzuk. A hagymát apróra vágjuk. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük. Önmagában, de akár köretként is fogyasztható.
     

    Virslivel töltött zöldfűszeres kiflis vendégváró falatok 

    Hozzávalók:
    Tésztához:
    • 50 dkg liszt
    • 2,5 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 kiskanál cukor
    • 1 kiskanál só
    • fél kiskanál morzsolt oregano
    • fél kiskanál morzsolt bazsalikom
    • fél kiskanál morzsolt petrezselyem
    • 0,5 dl olaj
    Töltelékként:
    • 11 szál virsli
    • 2 csepp ketchup kiflinként
    • 1 csepp mustár kiflinként
    Kenéshez:
    • 0,5 dl tej
     
    Elkészítés:
    A 2,5 dl tejet langyosra melegítjük, felfuttatjuk benne az élesztőt a cukorral.
    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és beleszórjuk az oregánót, a petrezselymet és a bazsalikomot.
    A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe, alaposan összedolgozzuk az olajjal. Egy kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva 1 órára meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük.
    A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és fél cm vastag, téglalap formára nyújtjuk. Három, egyenként 12 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat további háromszögekre.
    A háromszögek szélesebb felére teszünk két csepp ketchupot és egy csepp mustárt.
    A virsliket félbe vágjuk (ha nagyobb virslink van, akkor akár kisseb részekre is, a tészta nagyságához igazítva), a háromszög alakú tésztákat kicsit meghúzzuk, hogy hosszabbak legyenek, rátesszük a virsliket, picit belenyomjuk a tésztába, végezetül elkezdjük feltekerni.
    Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a kifliket. Sütés előtt 35 percig hagyjuk még kelni, így ügyeljünk arra, hogy 1-1 kifli között megfelelő távolságot hagyjunk, miközben belepakoljuk a tepsibe a falatkákat.
    A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve minden kifli tetejét megkenjük tejjel (ettől jó puha lesz a tészta), és konyharuhával letakarva 10 percig pihentetjük.