• Szilveszteri buli tanácsok

    A szilveszter nem csak mulatságot, de veszélyeket is rejteget. Az év legnagyobb buliján hajlamosak vagyunk annyira felönteni a garatra, hogy olyan dolgokat teszünk, amit később nagyon megbánunk. Elveszíthetjük cuccainkat, vagy még az is előfordulhat, hogy egy teljesen idegen helyen ébredünk fel. Néhány tipp, hogy elkerülhesd a tipikus ballépéseket.

     

    Igazolványok

    Bulizáskor hajalmosak vagyunk elhagyni a nagy felfordulás közepette legfontosabb iratainkat. Mindig tartsuk biztos helyen személyigazolványunkat, jogosítványunkat, lakcímkártyánkat – csak akkor vegyük elő, ha muszáj. Érdemes felírni egy papír cetlire igazolványaid sorszámát, ha be kellene jelenteni eltűnésüket. A telefonban nem érdemes elmenteni, mivel gyakran az is felszívódhat egy óvatlan pillanatban az éjszaka során. Ha már itt tartunk, ajánlott lementeni a fontos telefonszámokat a számítógépedre, hogy ne kelljen az összset újra beszerezni.

     
    Gyakran irataink helyett inkább csak a fejünket veszítjük el, vagy a memóriánk mondja fel a szolgálatot, így a hazajutás is sokkal hosszabbra nyúlhat a tervezettnél. Éppen ezért érdemes elmenteni vagy felírni valahova egy jól bejáratott taxis társaság telefonszámát.
     
     

    „Azért, vannak a jó barátok”

    Nem ajánlott elindulni teljesen egyedül a szórakozóhelyekre. Bárkivel bármi történhet, ezért fontos, hogy legyen velünk legalább egy ismerős. Mindig legyen nálad telefon, és figyelj arra, hogy töltsd fel jól az indulás előtt. Az is jó, ha megbeszéltek egy biztos pontot barátaiddal, ahol megtaláljátok egymást.

     
    Az utóbbi időben egyre több történetet hallani, hogy eltűntek emberek szórakozóhelyekről, és soha többé nem is kerülnek elő, vagy éppen a Dunában találnak rájuk. Éppen ezért mindig figyeljetek oda egymásra, ne hagyjátok hosszú ideig magára barátotokat, még „szimpatikus” idegenekkel se.
     
    Barátok akkor is nagy segítséget jelenthetnek, amikor leginkább már csak a wc-csészével „vagyunk képesek intim helyzetbe kerülni”. Már az is sokat jelent, ha ilyenkor fogják a fejünket. Bár gyakori, hogy már barátaink sincsenek a helyzet magaslatán, de együtt mégis jobb átélni a rizikós pillanatokat, mint külön.
     

    Tartsd szemmel az italodat

     
    Érdemes vigyázni arra, hogy mit iszol meg, sajnos előfordulhat, hogy egy óvatlan pillanatban
    belekevernek valamit az italodba. Léteznek olyan drogok, amiktől részben vagy teljesen elveszítheted tudatodat. Ha pedig nem kívánod az alkoholt, nyugodtan mondj nemet, és igyál inkább üdítőt, vagy ásványvizet!
     
    Szilveszteri buli tanácsok - ivás
     
    Hogyan maradj talpon?

     

    • Üres gyomorra ne igyál, ugyanis az alkoholfelszívódás gyorsasága függ attól is, hogy mennyire van tele a hasad.
    • Mondj nemet! Ha nem bírod tovább az italozást, hagyd abba vagy tartsál szünetet.
    • Két pohár között igyál fizet! Az alkohol elvonja a vizet, ezért azt mindenképpen érdemes pótolni. Emellett az ásványvíz lassítja a felszívódást, és segíti a májat az alkohol lebontásában.
    • Kerüld a kávét és az energiaitalokat – a koffein és az alkohol gyakran nem férnek meg egymás mellett, rosszullétet is okozhatnak.
    • Ne igyál össze mindenfélét! A bort és a sört nem szabad egyszerre fogyasztani, de különböző röviditalokat sem ajánlott egy időben inni.
    • Ne fogyassz kábítószert és gyógyszereket. Ezek nem csak fizikailag, de pszichésen is megterhelhetnek, akár súlyos állapothoz vezethetnek. Soha ne keverd az alkoholt gyógyszerekkel!
     
     
    Szilveszteri buli tanácsok - céges buli
     
     

    Mit tegyél, ha a barátod túl sokat ivott?

     
    • Figyelj arra, hogy ne igyon több alkoholt.
    • Legyél vele, kísérd figyelemmel az állapotát. Nézd, hogy javul-e vagy romlik állapota, ha kell, segíts neki!
    • Ne hagyd, hogy kihűljön. Ha sokat iszunk, hajlamosat vagyunk kihűlni. Keress egy meleg helyet, és ha kell, takard be.
    • Egy tipikus félreértés, hogy az ittas embereket hánytatni kell – pedig nem szabad! Ha magától összejön a dolog, akkor segíts neki a tisztálkodásban, és persze a nyomok eltakarításában.
    • Figyelj arra, hogy igyon vizet!
    • Keressetek egy nyugodt helyet. Ilyenkor jó hatással van a csend, a levegő és a mozgás is.
    • Fektesd a hasára, ha eleve vízszintes helyzetben van. Így meg lehet előzni, hogy légútján akadály képződjön (pl. nyál, hányadék).
     
    Szilveszteri buli tanácsok - alkohol
     

     Hívd a mentőt (112), ha:

    • nincs eszméleténél és ingerekre sem reagál,
    • remeg, és az nem szűnik meg,
    • agresszív, veszélyesen viselkedik – nem lehet megállítani,
    • beszékel vagy bevizel,
    • szabálytalan, általában lassú légzés eseten (kevesebb, mint 12/perc).
     
    Szilveszteri buli tanácsok - Mikor kell hazamenni
     
    Ne feledd el, szórakozni, bulizni jó, de mindig ügyelj arra, hogy az biztonságos körülmények között történjen. Ugye te sem szeretnéd, hogy egy váratlan baleset rontson el egy izgalmas estét? Azt tanácsoljuk, inkább válaszd a nyugodt és zavartalan szórakozást felesleges veszélyek, balhék helyett.