• Petárda

    Mi a petárda? 

    A petárda egy pirotechnikai eszköz. Kínai találmány, kezdetben vékony bambuszszár-szeleteket töltöttek meg lőporral, amelynek végét egy rövid kanóccal látták el. Jellemző effektusa a robbanás nagy hang kíséretével. A petárdákat hanghatásuk alapján több csoportba is sorolhatjuk. Tipikus értékek: 60 decibeles, 80 decibeles és az akár süketség okozására is alkalmas 120 decibeles petárda. A környező országokban egész évben legális mindenféle tűzijáték. Egy 2005-ben hozott szabály szerint Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, felhasználni. Aki ezt megszegi, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.
     
    Petárda 
     

    Petárda okozta sérülések 

    Tekintve, hogy 2005 óta a petárda használata, árusítása tilos még az ünnepi időszak ( december 28-31.) alatt is, joggal elvárható lenne, hogy egészségügyi károkat ne okozzon az Újév tűzijátékkal tarkított köszöntése.
     
    Évről-évre számos baleset történik a petárdák kapcsán, melyek a szabályozás következtében illegális úton kerülnek a polgári felhasználási körbe.
     
    A legálisan vásárolható pirotechnikai termékek (pl.: római gyertya, tűzforgó, röppentyű) esetében ritkán történik baleset, mert kellő információval (kezelési utasítás) rendelkeznek a felhasználók az eszköz alkalmazásához, ellenőrzött a töltet mennyisége, szabályozott a vásárlók köre, a felhasználás helyszíne.
    Az illegálisan vásárolt, vagy házilag készült petárdák esetében nem ismert, vagy nem ellenőrzött a hatóanyag, töltet mennyisége, minősége így gyakrabban okoz súlyos sérüléseket.
     
    A petárdák által okozott jellemző sérülések két nagy csoportba oszthatóak:
    • mechanikai sérülések
    • égési sérülések
     
    Petárda okozta sérülések
     
    Súlyosságuk általában a könnyű lágyrész sérüléstől, a súlyos roncsoló, amputáló sérülésekig terjed.
    Az égés következtében, mely I-III. fokig terjedhet, nem elhanyagolható a szövődményként esetlegesen kialakuló fertőzések okozta szövetelhalások.
     
    A legjellemzőbb a kéz sérülései, emellett a comb, és koponyasérülések a leggyakoribbak, extrém esetben súlyos, életveszélyes sérülés ( 2006 szilveszterén egy fiatal férfi szájában robbant a petárda, a koponyasérülésen kívül két ujját amputálni kellett, II-III. fokú égési sérüléseket szenvedett). 
    (forrás: police.hu)
      

    A petárda használata 

    A dörzsérzékeny petárdafejet gyufásdobozon meggyújtjuk és szilárd, száraz alapzatra dobjuk min. 5 méter távolságra és legalább 5 méterre gyúlékony anyagoktól, személyektől és állatoktól. A működés a gyújtás után 3-6 másodperc késleltetésnyire következik be. Csak szabadban használható! A termék helytelen kezelése különösen balesetveszélyes, az egészségre káros lehet.
     
    A legveszélyesebb típusok a többször (kétszer vagy háromszor) durranó petárdák. Ezeknél a típusoknál a petárdát használó személynek semmilyen ráhatása nincs arra, hogy a petárda az első robbanás után hova repül, így a második vagy harmadik robbanás már - akár több méterre lévő - személy vagy állat közvetlen közelében történhet, ami komoly balesetet okozhat.
     
    A működésbe nem lépett termék megsemmisítése: 24 órára vízbe kell meríteni.
     
    Jó tanácsok:
    • piacon sose vegyél petárdát
    • sose dobd ember,állat,autó stb. közelébe
    • csak azt a petárda fajtát vedd, meg amelyet ismersz
    • a petárda elhasználása után 5 percig ne menj a közelébe
    • a rossz vagy lejárt minőségű petárdát vidd a rendőrségre
    • talált pirotechnikai eszközt jelentsd a rendőrségen
    • a petárda meggyújtása után dobd el minimum 10 méterre
    • ha a petárda a meggyújtáskor nem működik ne próbáld újra gyújtani
      

    A petárda alternatívái 

    A petárdák helyett egész évben használható valamennyi, elsősorban apró, földi effekteket tartalmazó tűzijáték, rakéták, telepek, rómaigyertyák, azaz majdnem a teljes amatőr (F1-F2 kategória) paletta. Ezen kívül Szilveszterkor már a nagyobb kaliberű és méretű, akár kisbombákat tartalmazó telepek is használhatók (F3 kategória), 18 év felett. E termékek használata lényegesen biztonságosabb, főleg akkor, ha a felhasználási útmutató szerint, rendeltetésszerűen használjuk.