• Pezsgőkészítés házilag

    Akár otthon is készíthetünk pezsgőt, ha megfelelő felszereléssel rendelkezünk. Újbort használva elérthető a másodlagos erjesztés, mivel így természetes úton kerül szén-dioxid az italba, míg a kész pezsgő karakteréhez expedíciós likőr szükséges. 
    Pezsgőkészítés házilag

     A pezsgőkészítés folyamata: 

    • Alap- és töltőbor kezelése
    • Töltés
    • Erjesztés
    • Átrakás
    • Seprő eltávolítása
    • Likőrözés  

    Alap- és töltőbor kezelése 

    Az alapbor mindig egészséges szőlőből készült, hibátlan, élénk savérzetű bor legyen, melynek alkoholtartalma 10-11 v/v%, a savtartalma pedig 7-7,5 g/l. A töltőbor, ami majd a nyomásálló pezsgőspalackba kerül a következő összetevők meghatározott arányú keveréke: alapbor, cukoroldat, derítőanyagok és fajélesztő. Először 7 dl alapborban alapos keveréssel oldjunk fel 1 liter 50 %-os cukoroldatot. A pezsgő erjedéséhez mindenképp olyan élesztőt kell beszereznünk, ami hideg- és nyomástűrő. Ezután 4,5 liter alapbort keverjünk össze 0,5 liter cukoroldattal, majd forrásig melegítsük és fedjük le. Miután kihűlt, tegyük bele az élesztőt. A derítőanyagok szerepe az erjedés utáni seprő ülepítésében van, ezt elérhetjük például csersav-zselatinos derítéssel.
     
    Pezsgőkészítés házilag
     

     Töltés 

    Az elkészült töltőborral a tiszta pezsgőspalackot megtöltjük úgy, hogy 3-4 ujjnyi légtér maradjon. Ezután a palackot műanyag pezsgősdugóval lezárjuk, melyet huzallal vagy a huzalkosárral a palack nyakához rögzítjük. A palack tartamát összerázzuk és szobahőmérsékleten egy napig állni hagyjuk. Az elhelyezésénél fontos, hogy a palackban lévő légbuborék a hasmagasságának közepén helyezkedjen el.  
     

    Erjesztés 

    A pezsgő minősége nagyban befolyásolható az erjesztéssel, mely egyenletes hőmérséklet esetén, ha minél lassabban és egyenletesebben megy végbe, annál finomabb ital érhető el. Ez a folyamat két-három hónapig tart, ami alatt előfordulhat, hogy egy-egy palack felrobban. Ha ez túl gyakran megesik, akkor a palackokat hideg vízzel locsoljuk. Ha azonban az erjedés túl lassú és a seprő leülepedett, akkor rázzuk fel óvatosan, ügyelve arra, hogy a palackban lévő túlnyomás nehogy szétfeszítse azt.  
     

    Átrakás

    3-4 hónappal az erjedés után, amikor a seprő leülepedett óvatosan rázzuk fel a palackot és a korábbinál hidegebb helyre fektessük le. Nyáron másodszor is rázzuk fel, majd állítsuk fejjel lefelé, ezután a seprő 2-3 hónap elteltével ismét leülepedik.  
     

    A seprő eltávolítása 

    Legkorábban a második átrakás után 2-3 hónappal távolíthatjuk el a seprőt. Ezt jégdugóba fagyasztva kell kilövetni. A folyamat a következőképpen zajlik: a pezsgőt fejjel lefelé állítva 4-6 °C-ra hűtsük le, ezután mártsuk a nyakát – 20-25°C-os hűtőfolyadékba. Így a palack nyakában a jégdugónak 10-15 perc alatt ki kell alakulnia majd a szénsav nyomása hatására kilökődik. Ez alatt az elvesztett kb. 1 dl pezsgőt expedíciós likőrrel vagy nyers pezsgővel pótolhatjuk. Végül visszadugózva, fektetve tároljuk a palackot.  
     

    Likőrözés  

    Az expedíciós likőr adja a pezsgő karakterét, pontos összetétele éppen ezért mindig titkos, de alapvetően jó minőségű óborból, finomított kristálycukorból és ízesítő anyagból áll. A likőr minősége annál jobb, minél jobban összeérnek az alkotóelemei. A pezsgőhöz adás után alaposan rázzuk össze és legalább egy hónapig hűvös helyen fektetve tároljuk.