• Cava, a spanyol champagne

    Spanyolország a borok mellett a pezsgők tekintetében is tartja a lépést a világ élmezőnyével. A Cava a katalán pezsgő szinonimája, mely kifejezetten spanyol specialitás, ahol a champagne-hoz hasonlóan szintén az eredeten és a minőségen van a hangsúly.
     
     
    A Cava Josep Raventós nevéhez köthető, aki 1872-ben a katalóniai Penedés borvidéken bemutatta első pezsgőjét. Hosszú éveket töltött a pezsgőkészítés tanulmányozásával Champagne-ban, majd az ott szerzett tapasztalatokat az akkor már több mint száz éves múlttal rendelkező Codorníu pincészetnél alkalmazta.
     
    Cava pezsgőraktár
     
     
    Személye igazi sikertörténethez köthető, mely a Penedés-i borvidék fellendüléséhez vezetett. Már az első tétel bemutatásával nagy sikereket aratott. A cava, egy cuvée, amihez Josep Raventós kizárólag a borvidék őshonos szőlőfajtáit használta fel úgy, mint a Xarello, a Macabeo és a Parellada, melyek ma is a katalán pezsgő meghatározó fajtái. Mindemellett ma már engedélyezett a chardonnay és a pinot noir használata is. Ugyanúgy, mint a Champagne, méthod traditionelle, azaz hagyományos palackos erjesztéssel készül, különbség csupán ízvilágukban van, mely a szőlőfajták, az éghajlat és a talajadottságok eltéréséből ered.
     
    A Cava hazája Penedés, melynek a kizárólag a borvidéken termesztett szőlőből készült és itt palackozott pezsgő nevezhető. Nevét az alapos munkával és a remek alapanyaggal érte el, melyhez a szigorú előírásoknak való megfelelés is hozzátartozik.
     
    Alapvetően egy neutrális ízvilágú, inkább gyümölcsös karakterű, közepes savtartalmú, kevés autolízises jeggyel rendelkező pezsgőről beszélünk. Jól párosítható szinte mindenféle étel mellé, melyeket tökéletesen egészít ki. A minőségi pezsgő, mint ahogyan a Cava is mutatja, nem csak az ünnepi asztal elengedhetetlen itala, kiváló választás lehet egy hétköznapi vacsora mellé is.