Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • A szilveszteri kabaré története

  Habár a Magyar Rádióban már jó ideje szokás volt a szilveszter esti kabaréműsor, az első kabarét 1957-ben láthatták a nézők, „Tele humor, Tele dal, Tele tánc” címen. A szilveszteri kabaré óriási sikert aratott, éppúgy, mint a korábbi években a rádióban is.
   
  A szilveszteri kabaré története
   
  A nagyszabású szilveszteri műsor igénye tehát már a tévé indulásának kezdete óta jelen volt, mivel a televízió tulajdonképpen a Rádióból nőtte ki magát. Olyan népszerű programmá vált, hogy manapság szinte elképzelhetetlen a szilveszter kabaré nélkül, különösen az idősebb korosztály körében. A korabeli kabarékban igen neves előadóművészek és színészek szerepeltek, úgy mint Rátonyi Róbert, Zárai Márta, Rodolfo, Vámosi János, Kellér Dezső, Hollós Ilona, vagy éppen Fónay Márta, Agárdi Gábor, Feleky Kamill és Kálmán György.
   

  Kabaré és politika

  A szórakoztató műsorok szigorú ellenőrzések alatt álltak az 1980-as évek végéig, erős kontroll alatt tartották a médiát, valamint az ott dolgozó munkatársakat. A politika mindig is nagy befolyással volt a kabarékra, az aktuális bel és külpolitikai állapotoknak megfelelő szempontok alapján korlátozták a témaválasztékot. A szilveszteri műsorokban mondták be először az áremeléseket, és ekkor valamennyivel szabadabban beszélhettek azokról a dolgokról, amikől máskor nem (például a nyugdíjakról, a különböző visszaélésekről, a pedagógusok helyzetéről, stb.). Mindez persze a politikai hatalom hallgatólagos egyetértésével történt, amely afféle biztonsági szelepként engedélyezte ezeket a műsorokat.
   
  A szilveszteri műsor forgatókönyvét még a nyár folyamán elkezdték írni. A főpróbákon előfordult, hogy egy-egy jelen cenzúrázásával színészeket és színésznőket kellett hazaküldeni, mert az nem egyezett az aktuális politikai nézettel.
   

  Rádió kabaréból televíziós kabaré

  A szilveszteri műsorok stílusa az évtizedek alatt sokat változott, eleinte sokkal közelebb állt a műfaj a rádiós kabaréestekhez. A televíziós szilveszteri kabarék gyorsan elszakadtak a rádiós stílustól, és szárnyalásnak indultak. Egyre nagyobb nevek tűntek fel a műsorokban és váltak állandó szereplőivé, úgy, mint Sinkovits Imre, Bodrogi Gyula, Márkus László, vagy éppen Psota Irén.
   
  A ’60-as évek végétől kötelező szereplőjévé vált Hofi Géza, a ’80-as évektől a Markos-Nádas duó, valamint Nagy Bandó András is.
   

  Szilveszteri kabaré ma

  Manapság az otthon töltött szilveszter elképzelhetetlen Sas-kabaré, Bagi-Nacsa, L’art pour l’art, Gálvölgyi Show, vagy éppen Showder Klub nélkül. A híres kabaré sztárokkal évről évre találkozhatunk a képernyőkön, akik a hagyományos óévbúcsúztatás fontos karaktereivé nőtték ki magukat.
   
  A szilveszteri kabarénézés nemcsak az idősebb generációk körében népszerű, hanem az otthon szilveszterező fiatalok között is. A tévécsatornák minden évben nagyszabású műsorokat tűznek ki a képernyőre, hogy tartalmas, szórakoztató és vidám óévbúcsúztatásban részesítsék a tévénézőket.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés