Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Patkó – a csodatalizmán

  A szerencse szó egy délszláv szóból, a srec’-ből ültetődött át a magyar nyelvbe. A szó eredetileg annyit jelentetett összetalálkozás, ami alatt egyszerre értették a jó-, illetve a balszerencsét is. Az értelme hosszú évek során átalakult, és most már csak pozitív kontextusban használjuk.

   

  Ékszerek kedvelt motívuma a szerencsepatkó - forrás: ekszeraruhaz.eu

   

  Miért pont a patkó?

  A patkó ereje elsősorban abban rejlik, hogy vasból készül, ezért régen azt gondolták, hogy hatásos a szellemek elűzésében. Korábban az állatokra törő rontás ellen használták. A vasat jó ideig nagyon nehéz volt megmunkálni, a jelentősége ezért is volt nagy. 
   
  A patkót még ma is előszeretettel használják szerencsehozó tárgyként, a babona szerint védelmet is hoz. Gyakran megjelenik esküvői tortákon, de akár az autók elején, kulcstartóként vagy képeslapokon is. A hajósok is használják: kiteszik az árbocra, hogy a hosszú út szerencsés legyen, ne törjenek rájuk viharok, veszedelmek. Manapság taxikban is látni patkót. Állítólag annyira él a babona a hivatásos sofőrök körében, hogy ha nem is raknak be az autóba patkót, olyan rendszámot próbálnak választani, amiben szerepel a patkóformájú „u” betű. Patkókat vidéken még ma is fel lehet fedezni istállókon, kapukon. Fontos, hogy még mindig vasból kell, készülniük.
    
  Az igazi szerencsehozó patkó csakis vasból készülhet - forrás:csicsada.freeblog.hu
   

  Mitől hoz szerencsét?

  Ha végig gondoljuk, nem is olyan nehéz kitalálni, hogy azért tulajdonítottak védelmi erőt a patkónak, mert még a ló lábát is megóvja. Megmunkálása közben tűzbe teszik, de a lónak mégsem fáj, ha lábán hordja. Egykor a lópatkolósnak különös jelentősége volt, sokan féltek tőle, akadtak, akik csodálták. Ehhez adódott pluszban hozzá a hetes szám szerencsehozó ereje, ugyanis hét szeget vertek a patkóba, amikor felhelyezték a lovak lábára. Emellett önmagában a patkóformájú „u” alakhoz is védelmező erőt társítottak, mivel az szarvra is hasonlít. Ha pedig ezt bárhol kitették, az védelmező erővel bírt.
   
  A patkó eredetileg pogány szimbólum volt, de a keresztények is átvették és kitették a házukra. Az „u”-ból idővel „c” betű lett, ami már Krisztust jelképezte. Manapság már a „v” betűt is használják a patkó megfelelőjeként. Szilveszterkor sok szerencse szimbólum mellett a patkónak is nagy szerepe van, gyakran jelenik meg tárgyakon a jel. Az aranyszínű patkó pedig megsokszorozza a szerencsét, mivel az arany önmagában is hordozza Fortuna erejét.

   

   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés