Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Champagne házak

   

  Alfred Gratien 

  Korlátozott mennyiségű, azonban kiváló minőségű pezsgőt állít elő 1864 óta az Alfred Gratien Champagne. A pincészet elvei a következők, melyek hatására egyedülálló és összetéveszthetetlen pezsgőt készítenek: a föld szeretete, tudatos termelés, szigorú fürtválogatás és tradicionális technológia.
   
  „Én mindig is azon véleményen voltam, hogy a borok világában a Champagne ugyanazt jelentse, mint a divatnak a HauteCouture.” – Alfred Gratien
   
  A pezsgőház a mai napig ragaszkodik a hosszú évekre visszatekinthető hagyományaihoz. Nicolas Jaeger, a pincészet főborásza kiválóan képviseli ezt a szemléletet, hiszen már negyedik generáció óta őrzi a ház pezsgőinek titkát, ami az egyediségét adja.
   
  Ehhez igazodva állítja össze évről évre azt a magas minőségű, egyedi aromákkal rendelkező tökéletes cuvée-t, mely Chardonnay-ból, Pinot Noir-ból és Pinot Meunier-ből áll. A Champagne Alfred Gratien ház 250.000 palack pezsgőt készít évente.
      

  Moet&Chandon 

  A királyok italának is nevezett pezsgő a közel 260 éves francia Moët&Chandon pezsgőházhoz kötődik. A borvidék széleskörű ismeretének, a generációkon átívelő szaktudásnak és különleges szőlőiknek köszönhetően 1743 óta folyamatosan fejlődik.
   
  A Moët&Chandon számít ma a világ vezető pezsgőházának. A három fő, champagne alapját adó szőlőfajtát; a Chardonnay-t, a Pinot Noir-t és a Pinot Meunier-t több mint 1300 hektárnyi területen termesztik. Feldolgozásuk után a 28 km hosszú pincerendszerben tárolják. Egyetlen palack kibontásával közel ötvenmillió buborék szabadul fel.
   
  Számos esemény elengedhetetlen szereplője egy palack Moët&Chandon pezsgő; sporteseményeket, divatos szórakozóhelyeket, pazar gálákat vagy intim pillanatokat fényesebbé téve.
      

  Roederer 

  Az 1776-ban alapított, az utolsó független Champagne házak egyike a Louis Roderer, mely 1819 óta egyetlen család birtokában van. Éves termelésük megközelíti a hárommillió palackot. A 214 hektárnyi szőlőültetvényük különleges Grand Cru területek egységét képezi, dűlőnként különböző karakterrel, mely a pezsgőkben is visszaköszön. II. Alexander Cár kérésére 1876-ban készítették el először a ház presztízs cuvée-jét, a Cristal-t. Különlegessége a kristálypalack, mivel a cár sérelmezte, hogy nem ismerhető fel a palackról, hogy ő más pezsgőt fogyaszt, mint udvartársa, ezért a számára elkészített cuvée-t egyedi palackba töltötték. A Louis Roderer ház 1917-ben a cárok bukása után is úgy döntött, folytatják a Cristal készítését, így több mint egy évszázaddal később a kristálypalack ma is változatlan és egyedülálló.
    

  Taittinger 

  Jacques Fourneaux borkereskedő 1734-ben alapította a később Taittinger nevet felvett társaságot. A XVIII. század elején a legjobb borászatok a Champagne vidékén a következők voltak: Hautvillers-ben, Pierry-ben, Verzy-ben lévő Benedict Kolostorok és Reims-ben a Saint-Nicaise. Kezdetben habzóboraikat csak maguknak és az epernay-i és reimsi ügynökökön keresztül értékesítették. Ezért volt Jacques Fourneaux először óvatos a champagne-i kereskedelemmel, ami később a XIX. században végig virágzott olyannyira, hogy az első világháború után a „Champagne Grófok Házába”, egy XIII. századi rue de Tambour-ban fekvő történelmi kastélyba költözött. Ami IV. Thibaud, az „Énekes” otthona volt, aki visszahozta a mai Chardonnay szőlő ősét Ciprusról. Ebben az időben alakult a társaság, kezdetben Forneaux-Forest néven, ami később a család Taittinger nevét vette fel. A Taittinger család gyökerei Lorraine-be nyúlnak vissza, de 1870-ben elhagyták szülőhelyüket és Párizs környékén telepedtek le. Ezután, 1912 körül Pierre-Charles Taittinger sógorával a disztribúció és pezsgő export következében eladósodott. Az első világháború alatt Castelnau Generális és Joffre Marshall főhadiszállásaként számon tartott Epernay közelében lévő Château de la Marquetterie-t szemelte ki. A legjobb champagne-i hegyoldalban, a Chardonnay és Pinot szőlőkkel betelepített, XVIII. századi stílusú birtokba nem volt nehéz azonnal beleszeretni. A LaMarquetterie szőlészetet FriarOudart, a Champagne alapítóatyáinak egyike futtatta. A kastély, amit Pierre 1932-ben megszerzett egyébként Cazotte filozófus otthona volt, akit a Francia Forradalom idején guillotine alá küldtek. A ma kóstolható könnyed elegáns stílusú pezsgők Pierre újító gondolatainak köszönhetőek, hiszen úgy döntött, hogy a Chardonnay lesz a domináns szőlőfajta. 1945-től a pezsgőház nagymértékben növekedni kezdett, melyet már Pierre harmadik fia François és két bátyja, Jean és Claude ügyelt fel. Szintén ők kezdték el a Saint-Nicaise Kolostor mészkő pincéinek üzemeltetését is. Egy tragikus autóbaleset következményeként Claude közel ötven éven keresztül felügyelte a pezsgőkészítést, aki 1960-ban megalakította a vállalat vezetését és 2005-ben átadta az irányító szerepet a 30 éves tapasztalattal rendelkező Pierre-Emmanuel Taittinger-nek.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket
Címkék: champagne, pezsgő

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés