Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Pezsgővel a szív- és érrendszeri betegségek ellen?

  A pezsgő kis mennyiségben csodákra képes 

  Különösen sokat lehet hallani/olvasni mostanában a mértékletes alkoholfogyasztás, kivált a vörösborivásnak egészségünkre gyakorolt pozitív hatásáról. Egy franciákból és britekből álló kutatócsoport azonban most arról számolt be tanulmányában, hogy a pezsgő is tud jótékony lenni, például az Alzheimer-kór gyógyítása terén.
   
  Az angliai Reading városának egyetemén Jeremy Spencer és munkatársai évek óta foglalkoznak az alkoholfogyasztás egészségügyi hatásaival. Három éve olasz kutatókkal együttműködésben azt találták, hogy a központi idegrendszer betegségeit, az agyi katasztrófa utáni állapotot vagy az Alzheimer-kórt pezsgővel eredményesen lehet javítani – írja az MTI.
   
  Pezsgővel a szív- és érrendszeri betegségek ellen?
   
  A brit munkacsoport most francia táplálkozáskutatókkal együtt tovább tanulmányozta ezt a témát. Arra voltak kíváncsiak, hogy pezsgőfogyasztás után hogyan alakul a keringési rendszerben a véráramlás, változik-e az erek tágulékonysága. A vizsgálati alanyok az egyetem környékén lakó egészséges önkéntesek voltak, akiket arra kértek, hogy legalább 48 órán át ne igyanak semmiféle szeszt, és ne egyenek olyan ételeket, melyek a borokban előforduló értágító anyagokat tartalmazhatnak.
   
  Pezsgővel a szív- és érrendszeri betegségek ellen?
   
  A résztvevők egy-egy csoportjának 375 milliliter pezsgőt, vagy ugyanannyi alkoholt, cukrot és savat tartalmazó, kontrollfolyadékot kellett meginnia. A három napig tartó mérések és laboratóriumi meghatározások után 28 nap szünet következett.
   
  A szünet után a vizsgálat résztvevői visszatértek, és aki pezsgővel kezdte, az másodjára a cukrozott italt kapta, aki pedig a kontrollcsoport tagja volt, pezsgőzött. A két mérés eredményeit hasonlították össze a vizsgálat befejezésekor.
   
  Pezsgővel a szív- és érrendszeri betegségek ellen?
   
  Mint kiderült, a pezsgőben található biológiailag aktív anyagok, a polifenolok, melyek a vörösbor kedvező hatását is adják, növelték az erek falát tágító nitrogén-monoxid kiválasztását, és ezért a pezsgős napon a kar ereiben a véráramlás fokozódott. Ezek alapján a pezsgő kis mennyiségben való fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a szív-érrendszeri betegségek rizikóját.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés