Szilveszter Poprádban

Búcsúztasd az évet Poprádban, a Magas-Tátra és a Szlovák paradicsom közelében. A környék nagyszerű lehetőségeket biztosít sportolásra, pihenésre, kikapcsolódásra, valamint különféle kulturális programokhoz.

Poprád (szlovákul Poprad, németül Deutschendorf) Szlovákiában található, az Eperjesi kerület poprádi járásának székhelye. A város Magas-Tátra kapuja és egyik idegenforgalmi központja.
 
Kiváló elhelyezkedésének köszönhetően népszerű turisztikai központ, télen főként a sílelés szerelmesei, a melegebb időben pedig inkább kirándulók érkeznek a városba. Poprád környékén fürdő és egy hatalmas aquapark is található.
 
###ROADBLOCK1###

Történelem

A városnak hosszú történelmi múltja van. A tatárjárás után dinamikus fejlődésnek indult, miután IV. Béla németeket (szászokat) telepített a településre. Főként mezőgazdasági jellegű város volt, amely lentermesztéséről, lenvásznairól és kitűnő káposztájáról vált híressé. Később rézbánya, majd papírgyár is létesült a településen. 1870-ben század végén Kassa–Oderbergi vasútvonal egyik fontos állomása lett, a város jelentősége ekkor nőtt meg. Egymás után alapították üzemeit: 1856-ban sörfőzde, 1876-ban gabonaraktár épült Poprádban. A 19. század végére virágzó iparváros lett.
 
A trianoni békeszerződést követően lakossága mintegy tízszeresére nőtt. Ennek egyik oka, hogy hozzácsatolták Szepesszombatot, Felkát, majd Strázsa és Mateóc is csatlakozott Poprádhoz. Emellett a szocializmus során sokat fejlődött ipara és számos nagy lakótelep épült a városban.
 

Poprád nevezetességei

Poprád belvárosa mindenképpen megér egy sétát. Történelmi központja az orsószerű Szent Egyed-tér körül helyezkedik el. A főteret főleg barokk és klasszicista stílusban épült polgárházak szegélyezik, amelyek nagyrészt a 18. és a 19. században épültek. A város legimpozánsabb épülete a koragótikus Szent Egyed-templom, amely a 13. századból származik. Érdemes megnézni a Tátraalji Múzeumot  is, melynek gyűjteményei segítenek jobban megismerni a tátraalji régiót.
 

Város a városban 

Poprádban járva nem hagyható ki Szepesszombat (Spišská Sobota) sem, mely évszázadokon keresztül a szepesi régió leggazdagabb városa volt. Az egykori központ az egyik legjobb formában fennmaradt középkori épületegyüttes a mai Szlovákia területén. A település 1945 óta Poprád egyik városrésze, mely történelmi örökségének köszönhetően 1953 óta városi műemlék-rezervátum.
 

Elérhető szilveszteri szállások a városban

https://www.booking.com/hotel/sk/penzion-pod-lampasom.hu.html?aid=334280

 

https://www.booking.com/hotel/sk/penzion-atrium.hu.html?aid=334280
 

https://www.booking.com/hotel/sk/satel-poprad.hu.html?aid=334280

 

További poprádi szállások itt!