Óévbúcsúztatás a székelyföldi Parajdon

Töltsd az év utolsó napjait a csodálatosan szép Parajdon! A székelyföldi város többek között földalatti sóbányáiról, gyönyörű tájairól és vendégszeretetéről híres.

Parajd (románul: Praid, németül: Salzberg) Romániában, Hargita megyében található község. A Sóvidék központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helye. Neve a magyar paraj főnévből származik. A hagyomány szerint az elnevezés onnan ered, hogy a sószállító fuvarosok lovaikat itt legeltették "páréztatták", miközben szekereiket megrakták sóval.
 

Történelme

A településnek már a rómaiak korában is működtek sóbányái. Székelyföld lakói 1562-ig szabadon rendelkeztek a sóval, a sóvidéki sót a székely nemzet sójaként is emlegették, de a székelyek sorozatos lázongásai miatt II. János magyar király a székely sóbányákat állami monopóliummá nyilvánította. II. János elrendelte a sóbányák őrzését, így jön létre 1564-ben Parajd települése. A település még sokáig Sófalvához, a későbbi Felsősófalvához tartozott, 1669-ben vált önállóvá Sófalvából. A Habsburg uralom alatt nyitották meg Parajdon a sóbányákat. 
 
A település a trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye a parajdi járásához tartozott. 1968-ban Parajdhoz csatolták az addig önálló községként működő Sófalvát, így a ma már Alsó- és Felsősófalva, illetve Békástanya Parajd község része.
 

Látnivalói

Parajdon számos érdekes nevezetesség várja a látogatókat. Itt található Románia első élő trópusi lepkéket bemutató Lepkeháza, Rapsóné várának romjai, a határában gyönyörű sósziklák helyezkednek el. A településen több jó állapotban megmaradt földalatti sóbánya is található, melyek a légúti betegségekben szenvedők kiváló gyógyhelyei. Legnagyobb bányájában 120 m mélyen templom és játszótér is van. Szomszédságában található a 19. század elején épült volt sóhivatal, amely ma egészségügyi rendelő.
Több fürdője és üdülőhelye, valamint gyógyhatású meleg sós fürdője van, ahol a tömény sós vízben lebeghetnek a fürdőzők.
 

Szilveszteri szállások Parjadon