Szilveszter az erdélyi Jádremetén

A Bihari hegységben elhelyezkedő mesebeli tájak és a friss ózondús, kristály tiszta levegő kellemes ellazulást és pihenést biztosít az idelátogatóknak. Jádremeti környékén lehetőség nyílik túrázni, sétálni, sportolni. A közelben gyönyörű vízeséseket és barlangok találhatók.

Jádremete (románul: Remeţ) falu Romániában, Bihar megyében. A Jád-patak völgyében, annak jobb partján, Barátka és Csarnóháza között, fekvő település.
 

Történelme

Jádremete neve 1520-ban tűnt fel először az oklevelekben Remete néven, ekkor már mint vámszedőhely volt említve. 1888-ban Remecz (Remete) néven, 1910-ben Remetelórév (Lóró-Ponor-Remecz), 1913-ban Jádremete néven említették. 1562-ben a Cséffy és Vizessy család nyert itt királyi adományként birtokrészeket. A 17. században Vajda Miklós és Zsigmond, később pedig a görög katholikus püspökség voltak a birtokosai.
 
###ROADBLOCK1###
 

Látnivalói

A hely egyik különlegessége az itt előtörő, karsztvidékre jellemző patakja. A településnek emellett több patinás temploma is van: a 1700 épült görög keleti ortodox templomát és a gyönyörű csúcsíveiről híres református templomát mindenképpen érdemes megnézni. 
 

Szállás