Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Miért hálásak az amerikaiak?

  Pulykagyász

  Az USA-ban ezen a héten tartják a Hálaadást, ami tipikusan és kizárólag amerikai ünnep. A hagyomány egészen az első telepesekig vezethető vissza, a karácsony után ez a második legfontosabb piros betűs nap az Egyesült Államokban.
   
  A bőséges termés miatti hálaadás hagyománya szinte valamennyi kultúrában megtalálható a világon, az USA-ban pedig ez a második legnépszerűbb ünnep. A manapság nagy vitákat kiváltó halloweennal szemben teljes egészében amerikai ünnepről és szokásról van szó, az eredete egészen a 17. századig nyúlik vissza.

  Az első angliai kivándorlóhajó, a Mayflower 1620. december 21-én kötött ki az Újvilágban, de enyhén szólva sem volt könnyű dolguk az első telepeseknek. A hideg tél és a kevés élelem következtében az első 102 bevándorlónak csupán a fele bírta ki tavaszig, de szerencséjükre a helyi indiánok megtanították őket a mezőgazdaság és a vadászat helyben használatos fortélyaira.

  Az indiánoknak köszönhetően ősszel már bőséges termésnek örülhettek a telepesek, ennek örömére pedig ünnepséget rendeztek. A mondás szerint ez volt az első hálaadási ünnep, bár a történészek korábbi hálaadásokról is találtak feljegyzéseket.
   
  A következő évtizedekben fokozatosan elterjedt ez a hagyomány, mígnem 1789-ben George Washington, az USA első elnöke kihirdette az évente megtartandó, egész nemzetre kiterjedő hálaadási ünnepnapot.
   
  Miért hálásak az amerikaiak?

  A hálaadás intézményesítése terén a következő nagy lépést Abraham Lincoln tette 1863-ban, ekkor november negyedik csütörtökjét a hálaadás napjává nyilvánította. Ez még mindig inkább csak hagyomány-jellegű volt, hogy törvény is szülessen róla, arról Franklin D. Roosevelt tett. Ő 1941. december 26-án törvénybe foglalta, hogy minden év novemberének negyedik csütörtökje hálaadási ünnep, egyben nemzeti ünnep is.
   
  Pulykagyász

  Az Amerikai Egyesült Államokban a karácsony mellett a hálaadás a második legnagyobb családi ünnep, amelyet hagyományosan pulykasülttel ünnepelnek. Az amerikai filmekben gyakran megjelenő hálaadás napi pulykavacsora elengedhetetlen kísérője még az áfonyaszósz, a zöldbab, a krumplipüré és a sütőtöktorta. Ebben az időszakban az USA-ban több pulykasültet esznek meg az emberek, mint karáncsonykor és húsvétkor összesen, 2014-ben például csak hálaadáskor 37 millió pulyka végezte a sütőben, majd pedig az ünnepi asztalon.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés