Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Tökfaragás, ahogy a profik csinálják


  Szerző: Heuszler Annamária
  Már itthon is egyre több felé lehet látni vicces, vagy éppen ijesztő halloween-i töklámpást, ha Te is kedvet kaptál a farigcsáláshoz, akkor még pont időben vagy. Mutatunk pár szuper trükköt, amit a profiktól lestünk el. 
   
  Az első és legfontosabb lépés a megfelelő tök kiválasztása, szinte minden zöldségesnél lehet kapni igazi faragni való tököt, de nem mindegy, hogy milyet választasz. A lényeg, hogy legyen szép narancssárga és kemény, ne vásárolj leértékelt, puha, elszíneződött tököt, mert pár nap múlva dobhatod is ki a lámpásod.
  Töklámpás

  A második fontos lépés mielőtt elkezdenél faragni, hogy megfelelő módon belezd ki a tököt, legegyszerűbb, ha egy éles késsel szépen „megskalpolod” a tököt és egy kanál segítségével kiszeded a belsőséget. Figyelj arra, hogy mindent szedj ki a tök belsejéből, mert könnyen bebüdösödhet.


  Lyukacsos tök fúróval

  Ha úgy érzed nincs elég kézügyességed a farigcsáláshoz, akkor próbáld ki a következő trükköt. Szükséged lesz egy akkumulátoros kis fúróra és különböző nagyságú fejekre, illetve késre és kanálra a belezéshez. Érdemes ceruzával előre megrajzolni a kívánt mintát a tökre, majd ha kész vagy vele, akkor ess neki a fúróval, de csak óvatosan.


  Rémisztő arc késsel

  Ha kellő kézügyességgel rendelkezel, akkor nyugodtan használd a kreativitásod és minél ijesztőbb arcokat rajzolj a töködre, majd egy késs segítségével kezd el kivágni. Ha szeretnél fogakat a töködre, akkor a legegyszerűbb ha a már kivágott darabokból háromszögeket vágsz, felhúzod egy fogpiszkálóra és így illeszted a tökhöz.
   

  Minta segítséggel

  Talán a tökfaragás legegyszerűbb módja, ha egy előre megrajzolt minta szerint kezdesz neki a farigcsálásnak. A neten rengeteg mintát találsz, amit elég kinyomtatnod és ráragasztanod a töködre, majd egy rajzszög segítségével pontozd körbe a minta körvonalát és utána egy kés seítségével menj végig a mintán. Ha gyerekekkel ülsz neki a töklámpás készítésnek, akkor mindenképpen ezt a módszert ajánlom.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés