-
Miért koccintsunk pezsgővel éjfélkor?
A Szilveszter éjszakának rengeteg hagyománya és babonája van, mondhatni úgy is, hogy ahány ország, annyi szokás. Egy szokás azonban a legtöbb országban azonos és ez nem más, mint az éjféli pezsgÅ‘s koccintás.
Olvasd tovább
-
Pezsgős koktél receptek – Kipróbáltuk!
Idén dobd fel egy kicsit a hangulatot a szilveszteri buliban és készíts pezsgÅ‘ alapú koktélokat az éjféli koccintáshoz. Vállaltuk a kísérleti nyúl szerepét, hogy a legjobb recepteket hozhassuk el Neked, így tutira sikered lesz!
Olvasd tovább
-
A pezsgő titka a buborék
A francia Champagne borvidék borászai szerint a pezsgő titka a buborékban rejlik, melyek minél kisebbek, annál különlegesebb, jobb az ital.
Olvasd tovább
-
Hazai pezsgő körkép
A hazai pezsgÅ‘piac fellendülÅ‘ben van, a kóstolókon, fesztiválokon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kÃnált pezsgÅ‘k. Egyre nagyobb igény mutatkozik a jó minÅ‘ségű, palackos érlelésű pezsgÅ‘kre, melyek most már a borszaküzletek nélkülözhetetlen tételei.
Olvasd tovább
-
A hagyományostól eltérÅ‘ pezsgÅ‘ készÃtési eljárások
Tudod, hogy hogyan készÃtik a pezsgÅ‘t? Ha nem, akkor cikkünkbÅ‘l megtudhatod, hiszen összegyűjtöttük neked a pezsgÅ‘készÃtési technikákat.
Olvasd tovább
-
PezsgÅ‘készÃtés házilag
Akár otthon is készÃthetünk pezsgÅ‘t, ha megfelelÅ‘ felszereléssel rendelkezünk. Újbort használva elérthetÅ‘ a másodlagos erjesztés, mivel Ãgy természetes úton kerül szén-dioxid az italba, mÃg a kész pezsgÅ‘ karakteréhez expedÃciós likÅ‘r szükséges.
Olvasd tovább
-
Pezsgős gondolatok Szilveszter előtt
A pezsgÅ‘ számos hÃres ember nevéhez kötÅ‘dik; Napóleon csupán a Waterloo-i ütközet elÅ‘tt nem állt meg Champagne-ban, egyébként rendszeres fogyasztója volt a pezsgÅ‘nek. Churchill is hasonlóan gondolkodott, szerinte a mértékletes pezsgÅ‘fogyasztás élénkÃti az elmét, számára ez napi ¾ palack jelentett. A Titanic vÃzrebocsátásakor pedig elmulasztották a pezsgÅ‘s felavatást…
Olvasd tovább
-
Hogyan kóstoljunk pezsgőt?
Első kérdés, amit el kell döntenünk pezsgő kóstolása kapcsán a pohár, amiből kóstolunk. A borkóstoláshoz képest a pezsgő vizsgálatakor külön szempontnak tekinthető a gyöngyözés, azaz a perlage. Az igazán különleges és értékes pezsgőknél a pohár aljáról felfelé induló buborékok aprók, sűrűk és folyamatosak.
Olvasd tovább
-
Pezsgőkoktélok Szilveszterre
Ha máskor nem, az év utolsó napján mindenki fogyaszt az ünnepek italából. Egy kicsit meg is bolondÃthatjuk! Igyunk pezsgÅ‘ alapú koktélokat.
Olvasd tovább
-
PezsgÅ‘vel a szÃv- és érrendszeri betegségek ellen?
Egy franciákból és britekbÅ‘l álló kutatócsoport arról számolt be tanulmányában, hogy a pezsgÅ‘ is tud jótékony lenni, például az Alzheimer-kór gyógyÃtása terén...
Olvasd tovább
-
A pezsgÅ‘ készÃtése
A pezsgÅ‘ erÅ‘sen savas borból készül: a lassú erjedés során hirtelen beálló hÅ‘mérséklet-zuhanásnak van kitéve, Ãgy az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idÅ‘ után bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztÅ‘k a palackban ismét életre keljenek...
Olvasd tovább
-
Pezsgők
A pezsgÅ‘ egy olyan típusú bor, amely esetében a bor második érése magában palackban történik. Az alapborok (cuvée) egy különleges eljárással, az úgynevezett tirage-likÅ‘rrel (élesztÅ‘ és cukor) vegyítésével szénsavassá válnak.
Olvasd tovább
-
Pezsgőtermelő országok
PezsgÅ‘vel méltóképpen ünnepelhetjük az újévet, hagyományos szilveszteri ital. Az alábbiakban egy kis betekintést nyújtunk a pezsgÅ‘termelÅ‘ országokba és hÃresebb pezsgÅ‘kbe.
Olvasd tovább
-
A pezsgő története
CikkünkbÅ‘l megismerhetik, hogy honnan ered a gyöngyözÅ‘ csoda, kinek a nevéhez köthetÅ‘ létrejötte, s milyen eljárással készÃtik szerte a világban.
Olvasd tovább
-
Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor?
Ha szilveszter, akkor pezsgő! De miért pont pezsgővel szokás koccintani újévkor? Mi köze a habzó italnak az újévi szokásokhoz?
Olvasd tovább
-
Egyszerű pezsgőkoktélok szilveszterre
A pezsgőt luxus italként tartjuk számon, amely a legkelendőbb ital szilveszterkor. Az emberek többsége hagyományos módon, tisztán fogyasztja, de egyre népszerűbb koktélokban is.
Olvasd tovább