Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés

szilveszteri hagyományok címkéhez tartozó cikkek:
 • Vigyázz! Ha nem jól koccintasz szilveszterkor, hét évig rossz lesz a szex

  Szinte mindenki koccint, de a legtöbben nem tudják, hogy miért és hogy hogyan kell helyesen csinálni. Mi most elmondjuk.
  Olvasd tovább
 • Újévi hagyományok

  Még a hitetlenek is „varázsolnak” valamit ezen a napon. Álarcot húznak, hogy elijesszék az óévet magával vivő szellemet, vagy szerencsepénzt tesznek a tárcájukba. Sok családban szokás ezen a napon a szerencsepogácsa sütése. A legjobb nap ez a gazdagság varázslásra, gazdaggá teszi az új esztendőnket, ha ilyenkor pénzt találunk.
  Olvasd tovább
 • Himnusz

  Honnan ered a himnusz szó? Mi a magyar himnusz története? Íme, pár dolog, amit a himnuszról feltétlenül tudni kell.
  Olvasd tovább
 • Lottószelvény

  Mindenki szerencsés akar lenni. A lottószelvény pedig a szerencse egyik fő megtestesítője. Szilveszterkor, újévkor megjátszott szerencseszámok, s már kész is a megháromszorozott szerencse.
  Olvasd tovább
 • Négylevelű lóhere

  A négylevelű lóhere szimbolikus erővel bír, szerencsét kölcsönöz megtalálójának, ha az véletlenül talál rá. Öt-hat levelű társai még ritkábbak, s éppen ezért balszerencse ilyet találni.
  Olvasd tovább
 • Malac

  A malac az újévi szerencse legfőbb záloga, kovácsa. Úgy is mondják, hogy malaca van annak, akinek szerencséje van. Érdemes ezt már újévkor beszerezni.
  Olvasd tovább
 • Köztársasági elnök - az év első beszéde

  Ahogy minden évben, idén is a köztársasági elnök mond beszédet szilveszterkor éjfél után, amit a köztévé is közvetít. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amit a magyar államfőkről tudni érdemes. Nézze meg itt az eddigi beszédeket!
   
  Olvasd tovább
 • Arany - a szerencsehozó

  Ahogy mondani szokás a szerencse forgandó. Az ember hajlamos sok mindent a szerencsének tulajdonítani, a jó és a rossz történéseket egyaránt. Vajon hogyan lesz szerencsénk? Mitől van az, hogy vannak szerencsések és olyanok, akiket elkerül a szerencse. Lehet-e tenni azért, hogy szerencsések legyünk?
  Olvasd tovább
 • Lencse

  Mindenki tudja, hogy újévkor lencsét kell enni. De azt is tudja-e, hogy miért? A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.
  Olvasd tovább
 • Újévi fogadalmak

  Gyakran teszünk fogadalmakat szilveszterkor, hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül ígéreteket tenni. Pár nappal később azonban általában meggondoljuk magunkat. Érdemes talán kicsit spórolni a fogadalmakkal a sok csalódás helyett.
  Olvasd tovább
 • Szilveszteri babonák és hiedelmek

  A szilveszterről, az év utolsó és első napjairól számos népi hiedelem szól. Nem is véletlen, ezeknek a szokásoknak elsődleges célja, hogy következő évünk boldog, békés, bőséges legyen. Vajon miért iszunk pezsgőt? Mire jók a zajkeltő szokások? Miért eszünk lencsét?
   
  Olvasd tovább
 • Szilveszteri kisokos – történet, hagyományok

  Mióta ünneplik a szilvesztert? Mi a zajkeltés eredete? Miért fogadkozunk ezen a napon? Milyen népi hagyományok vonatkoznak az újévre? Íme, a szilveszteri kisokos.
  Olvasd tovább
 • Hagyományos szilveszteri ételek

  Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Az alábbiakban néhány étel tippet adunk ezek fényében, kitekintve a nagyvilág szokásaira.
  Olvasd tovább
 • Szilveszteri malacságok

  A szilveszteri babonák szerint a malacot sütve szokás fogyasztani. A legszerencsésebb testrészek közé a köröm, a csülök, a farok és a fül tartozik, ezért célszerű olyan ételeket választanunk, amelyek együttesen tartalmazzák azokat.
  Olvasd tovább
 • Mit tegyünk és mit ne tegyünk szilveszterkor?

  Rengeteg hagyomány és babona köthető szilveszter és újév napjához. Számtalan népi jóslat, időjárási megfigyelések, állattartási szokások, emberi viselkedést tiltó és engedélyező tradíciók kapcsolódnak az ünnephez.
  Olvasd tovább
 • Szilveszteri szokások világszerte – újévi hagyományok külföldön

  Magyarországhoz hasonlóan minden országnak meg vannak a sajátságos szilveszteri és újévi szokásaik. Az alábbiakban összeválogattuk a legérdekesebb újévi szokásokat.
  Olvasd tovább
 • A virslin túl – különleges szilveszteri partifalatok

  Az egyik legnépszerűbb szilveszteri étel a virsli. Szinte egyetlen házi buli sem telhet el nélküle, különösen éjfél után. Újévkor kötelező jelleggel fogyasszunk sertéshúsból készült virslit, éjfél előtt azonban még tartózkodjunk tőle!
  Olvasd tovább
 • Étkek és vétkek - újévi babonás ételek

  A régi magyar hagyományok szerint újév első napján különösen oda kell figyelnünk, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Ha ugyanis nem megfelelő fogások kerülnek az asztalra, akkor nemcsak a szerencse, hanem az egészség és a bőség is nagy ívben elkerülhet az újévben.
  Olvasd tovább

Keresés