Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Karácsonyozz környezettudatosan! Ajándéktippek és alternatív karácsonyfa


  Szerző: szilveszter.hu
  Az utóbbi időben itthon is egyre szélesebb körben terjed az ökotudatos szemlélet. Nő azoknak a tábora, akik pazarlás- vagy hulladékmentes (zero waste) életmódot igyekeznek folytatni. Ami elsőre lehetetlennek tűnik, némi odafigyeléssel (és persze lemondással) megvalósítható, még karácsonykor is!
   

  1.  Ökobarát ajándékötletek

  Karácsonyozz környezettudatosan! Ajándéktippek és alternatív karácsonyfa
  Semmi kétség, hogy a fogyasztási mánia karácsonykor éri el a csúcspontját. Mindenki szeretne örömet szerezni szeretteinek, ráadásul a sok reklám, a tudatalattinkra ható ingerek arra ösztökélnek minket, hogy vásároljunk. Tudatosan azonban szembemehetünk ezzel, elsősorban úgy, ha nem a boltokban szerezzük be az ajándékokat.
  Íme néhány tipp:
  • ajándékozzunk élményt (pl. színház, kirándulás, egy közös vacsora a barátokkal)
  • adjunk kézzel készített ajándékokat szeretteinknek, lehetőleg újrahasznosított anyagokból, itt van néhány jó ötlet
  • szerezzük be az ajándékokat hazai kézművesektől vagy termelőktől
  • vásárolhatunk használt dolgokat is – bolhapiacokon, garázsvásárokon vagy second hand boltokban
  • ajándékozzunk lebomló dolgokat – például ételt vagy italt

  2.  Újrahasznosított csomagolás

  Karácsonyozz környezettudatosan! Ajándéktippek és alternatív karácsonyfa
  A boltban kapható csomagolópapír helyett készíthetünk egyedi csomagolást otthoni anyagokból. Felhasználhatunk régi kendőket vagy sálakat, teás tasakokat, boros üvegeket, de befesthetünk kidobandó papírokat, kartonlapokat is.
   

  3. Alternatív karácsonyfa

  Karácsonyozz környezettudatosan! Ajándéktippek és alternatív karácsonyfa
  Évről évre rengeteg fát vágnak ki csak a karácsony miatt, ami a sok környezetszennyező hatás mellett a klímaválságot is fokozza. Ráadásul nagy gond, hogy karácsony után a legtöbb fa a kukában landol, növelve az eddig sem csekély hulladékmennyiséget. Fenyő helyett azonban felállíthatunk műfát is, vagy készíthetünk alternatív karácsonyfát újrahasznosított dolgokból – innen ihletet meríthetsz
   

  4. Lebomló karácsonyfadísz és dekor

  Karácsonyozz környezettudatosan! Ajándéktippek és alternatív karácsonyfa
  Készíthetjük a karácsonyfadíszeket és a lakás dekorációját lebomló (ehető) újrahasznosított anyagokból. Használhatunk kiszárított gyümölcsöket, tobozokat, fenyőágakat, mézeskalácsot, de akár wc-papírgurigákat is.
   

  5. Figyeljünk az ételekre és az italokra!

  Fontos, hogy ne vásároljuk magunkat halára karácsonykor sem, csak arra költsünk, amire mindenképp szükségünk van. Nagy segítséget jelenthet egy előre megírt lista a beszerzendő alapanyagokról.
   
  Emellett érdemes olyan termékeket venni, melyekhez nem használnak csomagolóanyagokat és nem utaztatták őket országokon keresztül. Beszerezhetjük a zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat piacon vagy termelői piacokon is. Ezeken a helyeken ráadásul különlegesebb, adalékmentes édességeket is vásárolhatunk hazai termelőktől. De elkészíthetjük az édességeket otthon is, itt van néhány szuper ötlet.
   
  Karácsonyozz környezettudatosan! Ajándéktippek és alternatív karácsonyfa
  Hanyagoljuk a boltban kapható cukros üdítőket és gyümölcsleveket. Készítsünk helyettünk természetes anyagokból, gyümölcsökből frissítőket a karácsonyi asztalra. Az alkoholos italok esetében is gondoljunk a környezetünkre, lehetőleg vegyünk olyan piákat, melyek a közelben, Magyarországon készültek. A Winelovers oldalán például számtalan minőségi, hazai termesztésű bor közül választhatunk.
   

  6.  Környezetkímélő takarítás

  Ez az, amire nem szeretünk előre gondolni, pedig fontos a takarításnál is szem előtt tartani a környezettudatosságot. Először is csökkentsük a hulladékot, amit lehet, hasznosítsuk újra. Emellett használjunk ökobarát anyagokat: nézzük meg a tisztítószer hátulját, milyen összetevőket tartalmaz. De nem kell rögtön a boltba szaladni, számtalan dolog fellelhető az otthonunkban is: például ecet (vízkőoldás), citrom (fémek tisztítása), szódabikarbóna (fertőtlenítés) vagy mosószóda (zsíroldás).
   
  További tippek környezetkímélő házibuli szervezéséhez, innen:
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés