Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés

Óévbúcsúztatás Szovátán

Szilveszter a Kárpátokban


Töltsd az év utolsó napjait Székelyföld szívében, a gyönyörű hegyek között. A vadregényes vidék a síeléstől a fürdőzésen át a túrázásig sokféle kikapcsolódási lehetőséget kínál.

Szováta (románul Sovata, németül Sowata) Romániában, Maros megyében található. A Székely-Sóvidék központja, népszerű üdülőváros. 1955-ben kapta meg a városi rangot.
 
A település Marosvásárhelytől 60 kilométerre, a Szovátai-medencében fekszik. Több patak veszi körül: a Juhod, a Sebes, Szováta és Szakadát.


Történelme

A vidék elsősorban sólelőhelyei miatt számított értékes területnek. Már a rómaiak bányásztak itt sót, és a középkorban is folytatódott a kitermelés. A régi mélyedéseket idővel csapadék és folyóvíz töltötte ki, így keletkeztek az első sóstavak. A XVI. században elszegényedett szabad székely családokat telepítettek a vidékre.
 
Első fürdője, a Gérafürdő a 19. század közepén épült, mely a Sós-pataknak a Szovátába ömlésénél volt. Később Felső-Szováta lett a helyi fürdőélet központja, ahol 1901-ben nyitották meg a fürdőtelepet.
A XX. század elején a lakosok több mint 90 százaléka magyar nemzetiségű volt. A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Nyárádszeredai járásához tartozott. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás mérése szerint is felülreprezentált a magyarok aránya. 9516 lakosából 8455 magyar, 775 román, 67 cigány, 4 német.
 

Látnivalók

A város sóstavairól és sószikláiról híres. Gyönyörű sóbarlangjába érdemes ellátogatni. Legnagyobb tava a Medve-tó, mely nevét kiterített medvebőrhöz hasonló alakjáról kapta, és 1875 körül alakult ki. Emellett több - római katolikus és ortodox - templom és bájos kápolna áll a városban. 2016-ban nyílt meg a Szovátai Kilátótorny, melyből szép kilátás tárul a városra és a környező hegyekre. 

A város közelében egy kisebb síelő hely is található, mely két 1100 m hosszú sípályával rendelkezik.

 

Elérhető szilveszteri szállások a városban

ITT TALÁLHATÓK! ###ROADBLOCK1###
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Hasonló szállások

Keresés