Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Hogyan válasszunk szakács munkaruhát: anyag, dizájn és a praktikusság

  Nagy valószínűséggel már hetekkel, sőt, akár hónapokkal előre szükséges lefoglalni, hogy biztosan kapjunk asztalt. Ez pedig nem csak a nagy társaságokra igaz. Ha kettesben töltenétek az estét párotokkal, akkor is nagy kihívás egy étterembe foglalni, ha csak nem vagytok törzsvendégek valahol.

  Egy jó éttermet pedig rengeteg mindenről felismerni: az étel és a kiszolgálás minősége, a tisztaság és higiénikusság, illetve az ott dolgozók ruhája is árulkodó jel. Ha ugyanis a ruhájuk koszos, foltos, akkor biztos lehetsz benne: a konyha sem tisztább.Tuti tippek, hogy mit nézz meg egy étteremben, ha biztosra akarsz menni szilveszterkor!

  Hogyan válaszd ki a tökéletes éttermet szilveszterre?

  Szilveszter éjszakán jót akarunk bulizni és jól akarjuk magunkat érezni. Akkor is, ha társasággal vagyunk, akkor is ha kettesben. Mindehhez pedig az alaphangulatot egy étterem nyújthatja. Ha nem megfelelő az étterem, az egész estének lőttek. Ha nem jó a kiszolgálás akkor a hangulatunkat rontják el, ha pedig az étel nem az igazi… nos, akkor a gyomrunkat. Egy biztos: próbáld ki az éttermet, mielőtt oda szerveznéd meg a nagy estét, mivel ha mellé nyúlsz, akkor mindenki éjszakát elronthatod.

  Az illatok és szagok

  Belépve az étterembe azonnal elárasztanak az illatok és szagok. Az természetes, hogy ha égett ételre utaló szagok csapják meg az orrodat, akkor jobb kifordulni az étteremből, mert nem sok jóra számíthatsz. Azonban van néhány plusz szag, amit érdemes figyelembe venned. Ezek között az első a penész, amely rendkívül ártalmas az egészségre, ugyanis asztmás megbetegedéshez is vezethet.
  Természetesen 2 órányi penészes falak közötti étkezés nem vezet asztmához, de a penész megjelenése inkább a körülményekről mond sokat.

  A penész a magas páratartalmú helyiségekben, a vizes falaknál jelenik meg, ami arra utal, hogy biztosan nem jó a szigetelés. Egy rossz szigetelésű helyen ételt tartani pedig nem egészséges, főleg, ha a zöldségeket, gyümölcsöket is egy kamrában tárolják - ott, ahol penész van. Érdemes penészszag esetén is azonnal elhagyni az éttermet, mert nagy a valószínűsége, hogy nem jól tárolják az ételeket!
   
  Ugyanez igaz arra is, ha egy étteremben túl sok a gyertya, füstölő, illatosító. Ilyenkor azonnal felébredhet a gyanú, hogy valaminek a szagát el akarják nyomni. A gyertyák és füstölők remek kiegészítői lehetnek egy thai étteremnek, viszont azzal vigyázz, hogyha már túl tolakodó az illat, mert lehet, hogy valamit rejtegetnek vele!

  A tisztaság és higiénikusság

  A tisztaság és higiénikusság minden étteremben, sőt, vendéglátó helyen alapkövetelmény, ez az úgynevezett HACCP szabályozás alapkövetelménye. Ha nem látod kifüggesztve ezt a certifikátot, akkor kezdj el gyanakodni. Bár a hatályos törvények szerint nem lehetne e nélkül bármilyen vendéglátó egységet üzemeltetni, de jobb résen lenni.

  A tisztaságot és higiénikusság pedig az alapján is érdemes felmérni, hogy mit viselnek az ott dolgozók. A felszolgálók munkaruhája általában áll egy egyenpólóból, fekete nadrágból, sportcipőből és egy kötényből. Ezek elengedhetetlenek egy jól menő étterem esetén. Minden étteremnek biztosítani kell, hogy az ott dolgozók ruhái minden nap mosva legyenek, illetve koszmentesek, szakadásmentesek legyenek.

  szakács munkaruha áll egy szakács dzsekiből, kötényből, nadrágból és séfsapkából. A szakács munkaruha Texpel anyagból készül, amelynek köszönhetően a szennyeződés nem ivódik bele az anyagba. Ez különösen fontos, hiszen a szakács ruha, kötény, nadrág védi a viselőjét az olajjal, hővel szemben is. Emellett érdemes olyan nadrágot vagy szakács dzsekit választani, amely zsebekkel van felszerelve, hogy azonnal kéznél legyenek a legfontosabbak.
  Ha tehát azt látjuk, hogy a szakács ruhája szennyeződésekkel, régi foltokkal van tele, akkor az egyet jelent: nem jó minőségű a ruha és nincs megfelelően tisztítva sem. Ilyen esetben szintén érdemes lehet menekülőre fogni, mert az üzemeltető nem biztos, hogy mindent megtesz a higiénia érdekében.

  Emellett ha azt látjuk, hogy a konyhai dolgozók nem hordanak séfsapkát, az szintén intő jel. A HACCP szabályozás szerint ugyanis a dolgozóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy ne kerüljön hajszál az ételbe, ezért kötelező séfsapkát hordaniuk.
  Ezekkel a tippekkel elkerülheted, hogy katasztrófába torkolljon a szilveszter, és igazán jó hangulatú éjszakában legyen részetek. A részletekben rejlik az, hogy milyen az étterem, úgyhogy ideje megkeresni az új kedvencedet! 
   
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket
Címkék: szakácsruha

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés