Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Mit tegyünk a bőrelváltozások ellen?

  Ebben a hónapban az arcon megjelnő elszineződésekről, foltokról és azokról a fránya szemkarikákról fogok Nektek írni. Megosztok veletek néhány tanácsot, hogy hogyan szabaduljatok meg tőlük.
   
   
  Amióta jó idő van, és ezerrel tűz a nap egyre sűrűbben találkozom ezzel a jelenséggel – a bőr elszíneződéssel. De mi is ez valójában, hogy alakul ki, hogyan kezelhető, esetleg megelőzhető?
   
  Foltosodást, a bőr besötétesedést okozhatja az UV sugárzás, gyógyszeres kezelés (antibiotikumok és a vesebetegségek egyes gyógyszerei), hormonális változások (ezek főleg májfoltok), terhesség, gyulladás is. A korral a bőrön megjelennek az úgynevezett öregedési foltok. A gyermekkorban megjelenő szeplők, nos, az genetikai dolog – főleg szőke vagy vörös hajúaknál, akiknek a bőre hófehér.
   

  Mitől színeződik el a bőr?

  Van egy melanocita-stimuláló hormon az agyalapi mirigy irányítása mellett serkenti a hámrétegben megtalálható melaninsejtek működését, és ezek több pigmentet (festékanyagot) termelnek. Ennek a pigmentnek az a szerepe, hogy a hámsejteket megvédje a napsugárzás káros hatásaitól. Tehát mondhatjuk, hogy így védekezik a bőrünk, hogy védő pigmentet termel.
   

  Mi okozhatja?

  Nemcsak a Nap, hanem illóolajok (főleg a citrusfélék) is okozhatják, amelyek a kozmetikai termékekben, parfümökben is vannak. Okozhatja még a néhány élelmiszer alapanyag, amelyeknek fényérzékenyítő hatásuk van – pl: zeller, kapor, édeskömény. Itt megjegyzem, ha ezt fogyasztjuk, nem leszünk foltosak, de van, aki érzékeny és a szervezete így reagál.
   

  Napfoltok

  Napfolt, alias Lentigo solaris: ezeket a napfény hozza ki, barnás foltok, megjelenhetnek arcon és testen is. Pár hét alatt halványíthatóak, vagy eltávolíthatóak gyümölcsavakat tartalmazó krémekkel, szérumokkal és sok-sok C-vitamin bevitellel. Erőteljesen ajánlok magas UV védő krém használatát.
   
  Mit tegyünk a bőrelváltozások ellen?
   

  Májfoltok

  Két féle májfolt van, és ne keverjük össze! Az egyik a májfolt (Choloasma), a másik az időskori májfolt (Lentigo senilie). Az utóbbi hosszú évek alatt alakul ki kézen, arcon, és alkaron is. Színe sötétebb, foltos.
  A májfolt csak arcon jelenik meg – orrgyök feletti részen, homlokon és a száj környékén. Színe halvány barna és a napfény hatására bebarnulhat.
   
  A sejtek pigmentációját a megemelkedett ösztrogén- és progeszteronszint is serkenti.
   
  Mit tegyünk a bőrelváltozások ellen?
   
   

  Pigmenthiány

  Pigmenthiány a bőrön megjelenő fehér foltok. Nem kell megijedni, le lehet alapozni ezeket. A testen bárhol megjelenhetnek.
   
  Tűzfolt: lilás-vöröses foltok, melyek főleg szülés után jelennek meg. Jellegzetesen arcon és tarkón. Ezeket csak halványítani lehet, sajnos nem tűnnek el.
   

  Mi lehet a megodás a foltok ellen?

  Először is konzultálj egy szakemberrel. A komolyabb foltok eltüntetésére vannak különböző mélyhámlasztási eljárások. Nyúlhatunk természetes megoldásokhoz is: a citrom, a kövirózsa és az uborka klasszikus halványítók, a bőr megtiszítása és zsírtalanítása után használatosak.
  Óvjuk bőrünket az UV sugárzástól, használjunk minden nap fényvédő krémeket, amely megakadályozzák többek között a máj foltok erősödését is.
   
   
  Hölgyeim, ne essetek pánikba, a Nap és a kor sok mindenben megviccel minket, a megfelelő prevencióhoz és kezelési módszerekhez kell folyamadnunk, szakszerű konzultáció után.
   
  Legyetek jók és óvjátok a bőrötöket a tűző Naptól!
   
   
   
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket
Címkék: szépségtippek

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés