Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • A stresszkezelés 5 aranyszabálya

  Stressz a mai világ egyik fontos kihívása

  Gyakorlatilag közhelynek számít, hogy a stressz a mai világunk elválaszthatatlan része. A munkahelyen, a magánéletben, különböző kapcsolatokban stresszes helyzetekkel nézünk szembe. A stressz kis mennyiségben nagyon is ösztönzően hat a teljesítményre, ezért hasznosnak is tekinthető. Azonban nagyobb mennyiségben és hosszabb távon károsítja az egészséget, ezért fontos, hogy csak olyan mértékű stressz érje a szervezetet, amit jól tud kezelni. A különböző kapcsolatokban a stressz gyakorlatilag elkerülhetetlen. A munkahelyen érdekek ütköznek, különböző alkalmazottak érdekei egymással ellentétesek és egymásnak feszülnek. A stresszhelyzetek érzelmeket szülnek, amit kezelni kell. A magánéletben sokszor alakulnak ki viták, amelyek természetesen stresszhelyzeteket szülnek. De egészen más szituációkban is előfordulnak stresszes helyzetek, mint például a szerencsejátékokkal való játék során. A nyerőgépek online játékai játékélményt, de stresszhelyzetet is okoznak.       
   
  A stresszhelyzet tünetei   
   
  A stresszhelyzet, ha rövid ideig tart, akkor nem okoz semmilyen változást a szervezetben. A probléma akkor kezdődik, ha hosszú időn keresztül áll fenn a stresszhelyzet. A stresszhelyzet során az az érzése van a személynek, hogy nem tudja irányítani az életét. Egy kisebb problémák is azt a hatást váltják ki, hogy elég volt. A stresszhelyzet miatt egyre nehezebben tud megfelelni a munkahelyi elvárásoknak, és a magánéletét és az alvását is befolyásolhatja a stressz. A stresszre sokan úgy reagálnak, hogy túlhajszolják magukat, ami további stresszt okoz, azaz egy ördögi kör alakul ki. A stresszhelyzetek tipikus tünetei közé tartozik például az, ha valaki állandóan tépelődik, vagy döntésképtelen. A depresszió, a szorongás, fáradékonyság, alvászavar, étvágytalanság mind a stresszes helyzetre utalnak.  
   
  A stresszkezelés módjai
   
  A stresszkezelés egyik hatékony módja a pozitív gondolkozásmód. A negatív gondolatokat, gyűlöletet, és a haragot érdemes kiküszöbölnie az életéből, mert ezek feleslegesen stresszt okoznak. A mozgás nagyon jó hatással van a stressz leépítésére. A rendszeres mozgással hatékonyan tudja a stresszt leépíteni, és a testmozgás elősegíti a mentális tevékenységét is, mert alacsony stressz mellett jobban tud a munkára koncentrálni. A meditáció egy nagyon hasznos technika a nyugodt érzelmi állapot elérésében, és számos jótékony hatása van. Az emberi kapcsolatok fontos szerepet játszanak a stressz kialakulásában. A kapcsolatok persze stresszhelyzetek forrása is egyben, mert egy kapcsolatban kihasználhatják a másik felet, vagy veszekedések vannak a felek között, akkor ez erősíti a stresszhelyzetet. A stresszhelyzet oka sok esetben a túlterheltség, amit nagyon egyszerűen meg lehet oldani úgy, hogy csökkenti a feladatainak a számát. Különböző hobbitevékenységek, pl. a sportoláson kívül a zene hallgatás, filmnézés vagy táncolás jelentősen csökkenthetik a stresszt.

  Az 5 aranyszabály   

  Relaxálás
   
  Az ellazulás, a relaxálás az egyik leghatékonyabb módja a stresszkezelésnek. A relaxálás sokfeleképpen végezhető el, és mindenki máshogy oldja meg. A napi testedzés, egy érdekes film megnézése, egy jó beszélgetés, egy remek séta, mind egy lehetséges megoldás. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik tevékenység nyújtja számára a legjobb kikapcsolódást. A relaxáció segítségével a stresszel kapcsolatos állapot megszűnik, jó közérzet, és növekszik a testi-lelki ellenállóképesség. Továbbá javul a teljesítmény, koncentráció és figyelem élénkebb. Az elalvás is könnyebb.    

  Megfelelő mennyiségű alvás
   
  A megfelelő mennyiségű alvás fontos a szervezetnek. A nem kielégítő alvás gyakran okoz fáradságot a munkahelyen vagy más tevékenység során a nap folyamán, aminek következtében állandóan küzdenie kell azért, hogy ébren maradjon. Ez az állapot nyilvánvalóan erősíti a stresszt, és nem is tudja a feladatait hatékonyan elvégezni. Arra kell törekednie, hogy minden nap legalább 6 órát aludjon. Az optimális alvás időtartama 8 óra, de ez függ az egyéntől is. A hétalvóknak nagy nehézséget okoz a korai felkelés, és a jó teljesítmény nyújtása a munkahelyen a korai órákban.  A keveset alvók között vannak a rossz alvók, akik esetleg álmatlanságban szenvednek, valamint a másik csoport a stresszes életmód miatti kialvatlanság. Az agyonhajszolás előbb utóbb feszültséget okoz, ami károsan hat a munkabírásra.   

  Aggódás elhagyása    

  Az aggódás része az életünknek, ugyanúgy, mint a stressz. Hasonlóan a stresszhez a túl sok aggódás káros hatást gyakorol. A túl sok aggódás megakadályozza abban, hogy célokat tűzzön ki, és megoldásokat találjon problémákra. Amikor túl sokat aggódik, akkor a szervezete stresszel reagál, ami lebénítja Önt. Írjon le minden lehetséges megoldást, és válassza azt ki, amelyik egy jó megoldásnak tűnik. A negatív gondolatok mellőzése egy fontos lépés a stresszkezelés folyamán. A pesszimizmus nyilvánvalóan nem segíti azt, hogy sikeresek legyünk. A negatív gondolatok elhagyásával gyorsan javíthatjuk a teljesítményünket és a kedélyünket.
   
  Szervezettség kialakítása 
   
  A szervezettség segít abban, hogy rendszert vigyen a tevékenységébe. A munkavégzés során a szervezettség sokat segít a hatékony stresszkezelésben. Egy megfelelő munkaterv szerinti munkavégzés biztosítja a rendszert a munkavégzés során. A munkavégzés előtt fontos, hogy hogyan kezdi a napját. A reggel során fogyassza el nyugodtan a reggelijét, tervezze meg a napját és pozitív hozzáállással végezze a munkáját! Az otthoni tevékenysége során is szervezettségre kell törekednie. Alakítson ki egy napi vagy heti rutint, és eszerint végezze a tevékenységét!   
   
  Okos időbeosztás
   
  Az idő az egyik legfontosabb eszköz, amivel gazdálkodhatunk. Ha a napi tevékenysége során úgy érzi, hogy soha nincs megfelelő ideje arra, hogy elvégezze a feladatait, akkor elképzelhető, hogy nem okosan ossza be az idejét. A megfelelő időbeosztás sokat segíthet abban, hogy növelje a teljesítményét. A megfelelő szervezettség kialakítása, digitális naptárak sokat segítenek abban, hogy okosan kezelje az idejét. Ha előre tervez hetekre vagy hónapokra, akkor jelentősen megkönnyítheti a dolgát. Az egyik legfontosabb forrása a stressznek a szoros határidők. Az okos időbeosztás segíthet abban, hogy a határidőket betartva oldja meg a feladatait. Fordítson kellő időt a feladatokra és megfelelő időben kezdje el azokat megoldani!
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket
Címkék: stressz

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés