Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Lesz-e fehér karácsonyunk? A népi jóslatokból megtudhatjuk


  Szerző: szilveszter.hu
  Bár a tudományos meteorológiai előrejelzések még nem tudják megmondani, hogy lesz-e idén fehér karácsony és milyen idő vár ránk a télen, a népi jóslatokból azért levonhatunk következtetéseket. Ezek a hiedelmek egyébként hosszú évszázadok tapasztalatai alapján alakultak ki, tehát valamennyire tényleg hagyatkozhatunk rájuk. Persze csak „valamennyire”, mert százszázalékos garanciát ezek sem adnak... Vegyük is végig ezeket a „jóslatokat”.
   

  Hideg telet ígérnek a szentek

  November 1. Mindenszentek napja: A hiedelmek szerint, ha Mindenszentekkor jó idő van, akkor havas, hideg telünk lesz, ha azonban ezen a napon esik az eső, akkor mérsékeltebb tél vár ránk. Idén november 1-jén nem esett, hanem az egész országban száraz, nem túl hideg idő volt (10 fok). Ha hiszünk a népi bölcsességnek, akkor idén havas, hideg telünk lesz.
   
  Lesz-e fehér karácsonyunk? A népi jóslatokból megtudhatjuk
   
  November 11. Márton napja: A Márton napi bölcsesség szerint, ha ezen napon borongós, szürke idő van, akkor a tél is szürke lesz, ha azonban napsütéses ez nap, akkor fagyos tél vár ránk. Idén november 11-én országszerte általában napos, enyhén felhős idő volt, nem esett az eső. A Márton napi jóslás is azt mutatja, hogy hideg telünk lesz.
   

  Van esély a fehér karácsonyra!

  Márton nap időjárásból nemcsak a közeledő télre, de a karácsonyi időjárásra is következtethetünk. Egy népi mondás szerint ugyanis: "ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál". Ez alapján nem kell attól félnünk, hogy a szokásosnál melegebb idő lesz karácsonykor. Idén november 11-én nem fagyott (11 fok volt), a hiedelmek szerint tehát karácsonykor sem lesz olyan enyhe idő, hogy sárban kelljen dagonyázni.
   
  November 19. Erzsébet napja: A hagyomány szerint olyan idő lesz karácsonykor, amilyen Erzsébet napján van. Ha ezen a napon esik, akkor enyhe télnek nézünk elébe, nem kell nagy fagyokkal számolni, míg, ha esik a hó, akkor karácsonykor is havazni fog. Idén enyhe idő volt november 19-én, nem esett se eső, se hó, és országszerte az átlagnál magasabb volt a hőmérséklet (14 fok). Ha Erzsébetre hallgatunk, nem lesz fehér karácsonyunk, sőt az átlagosnál melegebb szenteste elé nézünk.
   
  Lesz-e fehér karácsonyunk? A népi jóslatokból megtudhatjuk
   
  November 25. Katalin napja: Az ismert mondóka szerint: „ha Katalin kopog, karácsony locsog”, azaz, ha Katalinkor fagy vagy esik a hó, akkor latyakos karácsony várható. A fehér karácsonynak kedvez, hogy idén november 25-én országszerte enyhe, száraz idő volt (11 fok), és nem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, még éjszaka sem.
   
  November 30. András: A mondás így szól: „Szent András fehér inget veszen, karácsonykor feketét", tehát a november végi havas idő latyakos ünnepeket hoz. Idén november 30-án sem hó, sem eső nem volt, ami reményt adhat a fehér karácsonyt váróknak.
  A népi bölcsesség szerint András napjából a következő év időjárására is következtethetünk. Ha ezen a napon havazik, akkor kellemetlen, sáros, esős újesztendő vár ránk. Van egy olyan népi hagyomány is, hogy november 30-án 12, a hónapokat szimbolizáló hagymagerezdet besóznak, és amelyiken a só újévig elolvad, az a hónap esős lesz majd.
   
  Ahogy láthattunk, a népi jóslatok sem egyértelműek, ha mindet alapul vesszük, bizony ellentmondásokba ütközünk. Karácsonyig még több mint két hét hátra van, ezért egyelőre csak találgathatunk, hogy milyen időnk lesz, az ünnepek előtt azonban már biztosabbra mehetünk. 
  A hosszabb intervallumokba bocsátkozó időjárás előrejelzések egyébként enyhébb, szárazabb időt jósolnak szentestére és az azt megelőző napokra, tehát ezek alapján nem lesz fehér karácsonyunk.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés