Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Minden, amit nem tudtál a Mikulásról


  Szerző: Heuszler Annamária
  Rénszarvasok, repülő szán, virgács, krampuszok, és persze a nagy pocakos és szakállas alak puttonnyal a hátán, aki megjutalmazza a jó gyerekeket. Ezt mindannyian tudjuk a Mikulásról, azt azonban már kevesebben, hogy Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentjeként is ismert és három parasztlányt is megmentett.
   

  Szent Miklós története

  Krisztus után pár száz évvel, a mai Törökország területén született egy igen gazdag családban Szent Miklós. Gyerek korában egy vírus miatt elárvult és a hatalmas örökségével együtt nagybátyjához költözött egy kolostorban, mivel szinte egész gyerekkorát a kolostorban élte, ezért nem volt nagy meglepetés, hogy a kis Miklós a papi pályát választotta magának és életét az árva gyerekeknek és a gyógyításnak szentelt.
   
  Szent Miklós
   
  Később 52 évig püspökként is szolgált és hatalmas vagyonát szétosztotta a rászorulók között, ezért a környezete szentként tekintett rá és imáikba foglalták Miklós nevét, aki önzetlenül segített embertársain.
  Külsőre abban a tekintetben hasonlított a mai Mikulás figurához, hogy ősz szakálla volt és egy piros palástban járt.


  Legendái

  A leghíresebb legenda Szent Miklós neve körül a három parasztlány esete: Akkoriban nem volt egyszerű házasodni, hiszen nem a szerelem döntött, hanem a hozomány. Élt három lánytestvér, aki elárvulva és elszegényedve rossz sorsa jutottak, mivel nem volt hozományuk, így lehetőségük sem volt arra, hogy egy jobb élet reményében férjhez menjenek. Szent Miklós azonban önzetlenül és névtelenül beejtett három arannyal teli zsákot a lányok kéményén, így megmentve az árvák életét. A legenda szerint a legkisebb testvér kinézett az ajtón miután beestek a zsákok a házba és egy piros palástos embert látott elsietni. A helyiek Télapóként kezdték emlegetni a névtelen jót tevőt, azonban később kiderült, hogy püspökük volt az, aki segített rajtuk.
  Mikulás legenda
  Szent Miklós sokat sétált a városában és rengeteg beszélgetet az emberekkel, így tudott problémáikról, és ha tudta segítette őket. Minden évben, névnapján december 5-én éjjel elindult a városban és minden rászoruló család ablakában hagyott egy kis ajándékot. Innen ered a szokás, hogy a gyerekek megtisztított csizmáikat teszik az ablakba. 
   
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés