Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Petárda

  Mi a petárda? 

  A petárda egy pirotechnikai eszköz. Kínai találmány, kezdetben vékony bambuszszár-szeleteket töltöttek meg lőporral, amelynek végét egy rövid kanóccal látták el. Jellemző effektusa a robbanás nagy hang kíséretével. A petárdákat hanghatásuk alapján több csoportba is sorolhatjuk. Tipikus értékek: 60 decibeles, 80 decibeles és az akár süketség okozására is alkalmas 120 decibeles petárda. A környező országokban egész évben legális mindenféle tűzijáték. Egy 2005-ben hozott szabály szerint Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, felhasználni. Aki ezt megszegi, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.
   
  Petárda
   
   

  Petárda okozta sérülések 

  Tekintve, hogy 2005 óta a petárda használata, árusítása tilos még az ünnepi időszak ( december 28-31.) alatt is, joggal elvárható lenne, hogy egészségügyi károkat ne okozzon az Újév tűzijátékkal tarkított köszöntése.
   
  Évről-évre számos baleset történik a petárdák kapcsán, melyek a szabályozás következtében illegális úton kerülnek a polgári felhasználási körbe.
   
  A legálisan vásárolható pirotechnikai termékek (pl.: római gyertya, tűzforgó, röppentyű) esetében ritkán történik baleset, mert kellő információval (kezelési utasítás) rendelkeznek a felhasználók az eszköz alkalmazásához, ellenőrzött a töltet mennyisége, szabályozott a vásárlók köre, a felhasználás helyszíne.
  Az illegálisan vásárolt, vagy házilag készült petárdák esetében nem ismert, vagy nem ellenőrzött a hatóanyag, töltet mennyisége, minősége így gyakrabban okoz súlyos sérüléseket.
   
  A petárdák által okozott jellemző sérülések két nagy csoportba oszthatóak:
  • mechanikai sérülések
  • égési sérülések
   
  Petárda okozta sérülések
   
  Súlyosságuk általában a könnyű lágyrész sérüléstől, a súlyos roncsoló, amputáló sérülésekig terjed.
  Az égés következtében, mely I-III. fokig terjedhet, nem elhanyagolható a szövődményként esetlegesen kialakuló fertőzések okozta szövetelhalások.
   
  A legjellemzőbb a kéz sérülései, emellett a comb, és koponyasérülések a leggyakoribbak, extrém esetben súlyos, életveszélyes sérülés ( 2006 szilveszterén egy fiatal férfi szájában robbant a petárda, a koponyasérülésen kívül két ujját amputálni kellett, II-III. fokú égési sérüléseket szenvedett). 
  (forrás: police.hu)
    

  A petárda használata 

  A dörzsérzékeny petárdafejet gyufásdobozon meggyújtjuk és szilárd, száraz alapzatra dobjuk min. 5 méter távolságra és legalább 5 méterre gyúlékony anyagoktól, személyektől és állatoktól. A működés a gyújtás után 3-6 másodperc késleltetésnyire következik be. Csak szabadban használható! A termék helytelen kezelése különösen balesetveszélyes, az egészségre káros lehet.
   
  A legveszélyesebb típusok a többször (kétszer vagy háromszor) durranó petárdák. Ezeknél a típusoknál a petárdát használó személynek semmilyen ráhatása nincs arra, hogy a petárda az első robbanás után hova repül, így a második vagy harmadik robbanás már - akár több méterre lévő - személy vagy állat közvetlen közelében történhet, ami komoly balesetet okozhat.
   
  A működésbe nem lépett termék megsemmisítése: 24 órára vízbe kell meríteni.
   
  Jó tanácsok:
  • piacon sose vegyél petárdát
  • sose dobd ember,állat,autó stb. közelébe
  • csak azt a petárda fajtát vedd, meg amelyet ismersz
  • a petárda elhasználása után 5 percig ne menj a közelébe
  • a rossz vagy lejárt minőségű petárdát vidd a rendőrségre
  • talált pirotechnikai eszközt jelentsd a rendőrségen
  • a petárda meggyújtása után dobd el minimum 10 méterre
  • ha a petárda a meggyújtáskor nem működik ne próbáld újra gyújtani
    

  A petárda alternatívái 

  A petárdák helyett egész évben használható valamennyi, elsősorban apró, földi effekteket tartalmazó tűzijáték, rakéták, telepek, rómaigyertyák, azaz majdnem a teljes amatőr (F1-F2 kategória) paletta. Ezen kívül Szilveszterkor már a nagyobb kaliberű és méretű, akár kisbombákat tartalmazó telepek is használhatók (F3 kategória), 18 év felett. E termékek használata lényegesen biztonságosabb, főleg akkor, ha a felhasználási útmutató szerint, rendeltetésszerűen használjuk.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket
Címkék: petárda, tűzijáték

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés