Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Tűzijáték vásárlás és használat szabályai

  A tűzijáték és pirotechnikai eszközök használatára, tárolására és árusítására is szigorú szabályok vonatkoznak, amelyekkel jobb tisztában lennünk, ha nem szeretnénk büntetéssel, vagy balesettel indítani az újévet.
   
  A pirotechnikai eszközök értékesítését, tárolását és felhasználását a pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011.(VIII.24.) Kormányrendelet szabályozza.
   
  Tűzijáték vásárlás és felhasználás szabályai
   
   

  A rendelet 4 osztályba sorolja a pirotechnikai eszközöket:

  1. osztály: ebbe a csoportba tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve az épületek belsejét is.
  2. osztály: ide tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközök, amelyeket azonban kültéri használatra szántak.
  3. osztály: használatuk közepes kockázattal jár, szabadban lévő nyílt és nagy területeken való használatra gyártottak. Zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.
  4. osztály: azok a nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök tartoznak ide, amelyeket csakis pirotechnikus kezelhet, és zajszintje nem ártalmas az egészségre.
   

  A különböző osztályokba tartozó pirotechnikai eszközökre vonatkozó speciális szabályok:

  1. osztályba tartozó pirotechnikai termékhez - a petárda kivételével - nem kell engedély a 14. életévét betöltött személyeknek az eszközök megvásárlásához és birtoklásához, amelyeket egy időben maximum 1 kg nettó tömegig tárolhat. A felhasználás a használati útmutatóban leírtaknak megfelelően engedélyezett. A 14. életévét be nem töltött személyek csakis nagykorú mellett használhatja fel a terméket.
  2. osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket 16 éven felüliek engedély nélkül vásárolhatnak – kivételt képez ez alól a petárda-, tárolhatnak (egyidőben maximum nettó 1kg tömegig) és használhatnak fel a leírtaknak megfelelően. A 16. életévüket betöltött személyek csak nagykorú felügyelete mellett használhatja a termékeket.
  3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket csakis nagykorú személyek vásárolhatnak december 28-a és 31-e között. Használatuk december 31-én 18 órától engedélyezett a következő naptári év január 1-jén 6 óráig.
   
  Az 1. és a 2. osztályba tartozó tűzijátékok közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel.
   
  Nem használható fel tömegközlekedési eszközön (csak zárt csomagolásban szállítható), magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen (kivéve december 28-án 18 óra és január 1-je 6 óra között).
   

  Pirotechnikai eszközök tárolására vonatkozó szabályok

  Magánszemélyek pirotechnikai termékeket az alábbi előírások figyelembe vételével tárolhatnak:
  • nem tárolható a pirotechnikai termék más tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben,
  • a nyitott pirotechnikai termékeket nem lehet felügyelet nélkül hagyni,
  • tilos tetőtérben, alagsorban, vagy pincében tartani,
  • a pirotechnikai termékeket a használatra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani,
  • csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől és mindennemű károsító tevékenységtől védve kell tárolni,
  • a sérült burkolatú, átnedvesedett, szagot kibocsájtó, vagy melegedő pirotechnikai eszközöket azonnal el kell különíteni a térben az ép termékektől, amelyeket a későbbiekben is tilos felhasználni. Hibás termékeket az árusító helyre kell visszavinni,
  • a pirotechnikai termék nem bontható szét, eredeti formája nem bontható meg,
  • a közvetlen, kézi gyújtással szerelt termék csak a gyújtóhelyet borító védősapkával mozgatható, és az akaratlan gyújtástól védve szállítható,
  • lakóegységenként csak egy személyre vonatkozó mennyiségű pirotechnikai eszköz tárolható.
   

  Hibás, vagy fel nem használt tűzijáték visszavásárlása, visszavétele

  Az 1. és a 2. osztályba tartozó termékek egész évben használhatók, tárolhatók és vásárolhatók, ezért csak abban az esetben kell visszavinni a forgalmazónak, ha az hibás. A fel nem használt 1-es és 2-es osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket az év során akár egy kisebb ünnep során is felhasználhatjuk.
   
  A 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök használata csakis december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig engedélyezett. A fel nem használt, vagy hibás tűzijátékot legkésőbb január 5-én 24 óráig van lehetőség visszavinni a forgalmazóhoz.
   
  A vissza nem vitt 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150 000 Ft-os büntetést is vonhat maguk után.
   
  Saját és mások biztonságának érdekében tartsuk be a pirotechnikai eszközökre vonatkozó szabályokat. A helytelenül tárolt és felhasznált tűzijátékok komoly sérüléseket is okozhatnak, ezért csakis megfelelő odafigyelés mellett kezeljük azokat. Illegális árusoktól semmilyen esetben se vásároljunk pirotechnikai eszközöket. A legális és engedélyezett termékek magyar nyelvű feliratot, használati és kezelési útmutatót, valamint baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést tartalmaz. Petárdázni továbbra is tilos.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket
Címkék: petárda, tűzijáték

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés