Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés

Szilveszter Brassóban

Óévbúcsúztatás Erdély szívében


Búcsúztasd az évet a meseszép Brassóban. Az erdélyi városka számos nevezetességgel, gyönyörű templomokkal és kulturális programokkal várja látogatóit.

 
Brassó városa (románul Brașov, németül Kronstadt) Romániában található. Az erdélyi szászok egykori nagy központja, régen Brassó vármegye, ma Brassó megye székhelye. Brassópojána tartozik hozzá. Magyarországi testvérvárosa 1993 óta Győr.
 
Erdély délkeleti részén, a Kárpát-kanyarban, a Barcasági-medencében fekszik, a Cenk hegy lábánál. Átlagos tengerszint feletti magassága 600 méter, legalacsonyabb pontja a központi vasútállomásnál (530 m), legmagasabb pontja a Salamon-kőnél (700 m). A hőmérséklete nyáron 22 °C – 27 °C között van, télen pedig -10 °C és -2 °C között alakul.
 
###ROADBLOCK1###
 

Viharos történelem

Brassónak hosszú történelmi mútlja van. A város területén a honfoglalás előtt bolgárok laktak, már ekkor népes település lehetett. Szent István a Cenk-hegyre építtette a Brassovia nevű várat, amit 1211-ben II. Endre a Német Lovagrendnek adományozott.
 
1285-ben a tatárok felgyújtották Brassót. 1384-ben, a tatárjárások következményeként elkezdték a városfalakat építeni. 1421-ben II. Murád török szultán elfoglalta a várost, és földig romboltatta falait.
 
Visszafoglalása után 1427-ben Luxemburgi Zsigmond király itt tartott országgyűlést. Hunyadi János 1455-ben engedélyezte a brassóiaknak, hogy a cenki vár romjait felhasználva újjáépítsék a város falait. 
 
A 16. században Brassó már fejlett, 8000 lakosú város volt. 1580 körül jelent meg Nireus (Nyirő) János nyomdász műhelyéből, az első Brassóban nyomtatott magyar nyelvű könyv, a Fons Vitae.
Mivel II. Rákóczi Ferenc szabadságharca idején Brassó nem csatlakozott a fejedelemhez, a kurucok a várost kifosztották.
 
A 20. században nagy csaták színhelye volt. 1916. augusztus 28-án behatolt Brassóba a Román Hadsereg. 1943–44-ben amerikai repülőgépek több ízben is lebombázták a várost. 
 
A múlt század második felétől Brassó kulturális élete ismét felpezsdült. 1960-ban megépült a városközpontban található Drámai Színház. 1968-ban első alkalommal tartották meg az Aranyszarvas Nemzetközi Fesztivált. 1971-ben pedig megalakult az első brassói egyetem. 
 

Nevezetességei

A városban számos érdekes látnivalót tekinthetnek meg az idelátogatók. A Cenk-hegyen még láthatók Brassovia várának alapfalai. A város védelmét az északi oldalon levő Warte-dombon még két torony, a Fekete és a Fehér torony látta el, amelyek ma is állnak.
 
Brassónak több szépséges temploma is van. A legrégebbi a Fekete templom, mely 1383 és 1424 között épült, egykor Magyarország legnagyobb temploma volt. Emellett az egész évben rendeznek kulturális eseményeket a városban: van kortárs színház, jazz- és sörfesztiválja is. 
 

Szilveszteri szállások a városban

 
 
 
 
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Hasonló szállások

Keresés