Villámgyors szilveszteri ételek
Bizonyára veled is elÅ‘fordult már, hogy a nagy év végi rohanásban az utolsó pillanatra hagytad a szilveszteri menü elkészÃtését. A szilveszteri vendégváró falatok azonban fontos részét képezik a házi buliknak, hiszen ki ne csipegetne szÃvesen finom ételeket az éjszaka folyamán, 1-1 pohár ital között?
Â
Összegyűjtöttünk néhány egyszerű és villámgyors szilveszteri receptet, amelyet külön-külön, vagy együtt is tálalhatunk és akár 15 perc alatt is elkészÃthetünk.
Â
Â
Zöldfűszeres camambert torta
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 10 dkg dióbél
- 4 db kör alakú camambert sajt
- 15 fél diószem
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
- 1 csokor bazsalikom
- 1 csokor snidling
- őrült fehérbors
- só
ElkészÃtés:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárÃtjuk, majd apróra vágjuk. A diót durvára szeleteljük. A vajat elkeverjük a vágott dióval és a zöldfűszerekkel, sóval, borssal ÃzesÃtjük.
A sajtokat vÃzszintesen kettévágjuk és az alsó részeket megkenjük a fűszeres masszával (mivel a camambert kicsit ragadósabb sajt, ezért csakis nagyon éles késsel vágjunk és szükség esetén picit vizezzük be a kést). Helyezzük a megkent alsó rétegre a felsÅ‘t.
DÃszÃtsük a camambert torta tetejét a durvára vágott dióval, majd legalább 20 percre tegyünk hűtÅ‘be.
Tipp: a camambert torta kedvenc előétele lesz a borfogyasztóknak, hiszen igen jól harmonizál a vörösborokkal. Érdemes mellé almát is tálalni.
ElkészÃtési idÅ‘: 30 perc
Â
Diós fasÃrtgolyók
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús
- kb. 10-15 dkg dió
- 2 kisebb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 tojás
- 2 szikkadt zsemle
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg parmezán
- 1 kk. pirospaprika
- 1-2 ek. mustár
- só, bors
ElkészÃtés:
A zsemléket langyos vÃzbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát kézzel alaposan összedolgozzuk a hússal. Hozzámorzsoljuk a beáztatott és kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, a diót, a petrezselymet, a parmezánt, végezetül sóval, borssal, mustárral és pirospaprikával ÃzesÃtjük.
Az összeállt masszából kis húsgolyókat gyúrunk, amelyeket serpenyÅ‘ben felforrósÃtott olajban megsütünk.
Tipp: teflon sütÅ‘ben is süthetÅ‘ kevés olajon,Ãgy egészségesebb.
ElkészÃtési idÅ‘: 30 perc
Â
Fetakrémes vidám paradicsomok
Hozzávalók:
- 6 darab kemény, nagyobb paradicsom
- 20 dkg fetasajt
- 1,75 dl natúr joghurt
- zöldfűszerek Ãzlés szerint (snidling, petrezselyem, kapor)
- frissen őrült bors
- DÃszÃtéshez:
- pár petrezselyemlevél
- kapribogyó
- újhagyma
ElkészÃtés:
A paradicsomokat félbevágom és óvatosan eltávolÃtom a belsejüket. AmÃg a töltelék készül, lefordÃtva pihentetem, hogy a maradék nedvesség is kifolyjon belÅ‘le.
A fetából, a joghurtból és a fűszerekbÅ‘l sűrű krémet keverek, ezt a masszát adagolom a paradicsomokba. Az újhagymából szemeket, a kapribogyóból orrot, a petrezselyemlevélbÅ‘l szájat dÃszitek minden paradicsomra. Elkészülés után fél órára hűtÅ‘be teszem.
ElkészÃtési idÅ‘: 15 perc
Â
Töltött virsli
Hozzávalók:
- 4 pár juhbeles virsli
- 30 dkg sajt
- 10 dkg margarin
- piros arany
- mustár
- só
- bors
- 1 tojás
- 15 dkg májkrém
- őrölt kömény
- 25 dkg bacon szeletelve
ElkészÃtés:
A virsliket annyira bevágjuk, hogy jól szétnyÃljon, de még ne essen szét.
A töltelékhez a margarint, a sajt felét, a májkrémet, 1 egész tojást összekeverjük, sóval, borssal, mustárral és őrölt köménnyel fűszerezzük. Kiskanállal a virslikbe töltjük a masszát, majd baconbe betekerjük.
Kivajazott jénaiba egymás mellé fektetjük a virsliket, a tetejét megszúrjuk a maradék sajttal és 15-20 perc alatt készre sütjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 30 perc
Â
Â
Â