Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Arany - a szerencsehozó

  Ahogy mondani szokás a szerencse forgandó. Az ember hajlamos sok mindent a szerencsének tulajdonítani, a jó és a rossz történéseket egyaránt. Vajon hogyan lesz szerencsénk? Mitől van az, hogy vannak szerencsések és olyanok, akiket elkerül a szerencse. Lehet-e tenni azért, hogy szerencsések legyünk?

   

  Szilveszter napja emblematikus jelentőséggel bír a szerencse tekintetében. Sok népi hiedelem és babona szerint az óév éjszakája és az újév első napja alapozza meg a következő esztendő szerencséjét. Akár pénzről, szerelemről, termésről vagy időjárásról legyen szó.

   

  A szó eredete

  A szerencse délszláv szó, a szerb-horvát srec’ és a szlovén srec•, azaz sors szóból származik. Eredetileg a szó ugyanúgy jelentette jó dolgok és rossz dolgok bekövetkeztét. Ma már csak pozitív értelemben használjuk. 
    
  Aranyrudak – egy 12, 5 kilós rúd értéke kb. 115 millió forint - forrás: arany.network.hu
   

  Az arany története

  Közismerten az arany természetes anyag, latinul Aurum. Hatalmas értékének egyik fő oka, hogy igen kis mennyiségben található meg a természetben. A nemesfémek királyának tartották sokáig, ugyanis kizárólag a királyvíz oldotta. Már Egyiptomban, időszámításunk előtt 3000-ben használtak aranypénzeket, de a halotti maszkokat is aranyból formázták. Az ókorban már volt aranybányászat. A középkorban pedig rengeteg tudós szeretett volna aranyat csinálni, úgy hitték a „bölcsek kövének” előállításával ez sikerülhet. A tudomány mai állása szerint azonban laboratóriumi körülmények között nem lehet aranyat előállítani.
   
  Egykori aranyásók - forrás: kitud.kkmk.hu
   

  Mire jó az arany?

  A legismertebb felhasználása a kereskedelemben van, főként befektetésként, fedezetként hasznosítják. Egy rúdban körülbelül 400 uncia arany van. Több ország államkincstárának, jegybankjának is van aranytartaléka. Kevesen tudják, de az egészségügyben is használják, például aranytartalmú gyógyszereket ízületi betegségek kezelésére, de a fogászatban is, mivel nem okoz allergiát és jól formázható.
     
  A mindenki által áhított aranyrúd - forrás: kbvision.megnezem.hu
   

  A szerencse és az arany

  A versenyeken általában aranyérmet kapnak a győztesek, aminek az az oka, hogy az arany a fémek királya, amely a legjobbat illeti. Az aranynak már színe miatt is különleges jelentősége van. Sokan kötik össze a szerencsét az arannyal. Éppen ezért is gondolják azt, hogy érdemes bele fektetni. Értékállósága miatt nagyon megbízható. A szilveszter és az arany is összefüggenek, mivel mindkettő „szerencsét hoz”. Gyakran a jövő évben elkövetkezendő bőséget arannyal vagy aranyrúddal szimbolizálják. A kínaiak úgy tartják, a narancs szerencsét hoz, mivel nyelvükben a szó hasonlít az arany hangzására.
   
   
   

   

   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés