Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
  • Ünnepi díszben pompáznak az állatok is!


    Szerző: Ivanyos Judit

    Itt az advent, ami azt jelenti, hogy nemsokára a karácsony is. Az ünnepek közeledtét úgy tűnik, az állatok is érzik bőrükön, szőrükön vagy éppen tollukon... Tudj meg többet a föld legszebb állatairól!

     

    Paradicsommadár

    A paradicsommadár a Csendes-óceán dél-nyugati partjain, Új-Guineában és Kelet-Ausztráliában őshonos. A hím egyedeknek sötétebb tollazatuk és hosszabb farkuk van, mint a nőstényeknek, illetve a hímek színesebb tollazattal rendelkeznek (piros, sárga, kék vagy zöld), de a nőstényeknek nagyobb csőrük. Főként bogyókkal, csonthéjas terményekkel és rovarokkal táplálkozik, de az is előfordul, hogy kisebb hüllőket, békákat és gyíkokat fogyaszt.
     
    Paradicsommadár
     
    Általában a hímek poligámok, de néhány monogám faj is létezik (egy partneres). Puha anyagból rak fészket. A nőstények legtöbbször egy, esetenként két tojást raknak. A fiókák mínium 16 és maximum 30 nap alatt hagyják el fészküket.
     
    A paradicsommadár jelképét gyakran láthatjuk viszont emberi ruhákon, rituális szertartásokon.
     

    Mandarinhal

    Mandarinhal
     
    A kicsike és színes mandarinhal a Csendes-óceán nyugati partjainál (Rjúkjú-szigeteken és Ausztráliában) él. A természetben zátonyokban találhatunk rá, de persze akváriumokban is gyakran viszont láthatjuk. Annak ellenére, hogy a mandarinhal alapvetően lassan úszik, nem könnyű észrevenni, mivel nagyon kicsi. Többek között férgekkel, csigákkal és halikrákkal táplálkozik.
     
    Úgy tartják, hogy a mandarinhal a kínai mandarinok különleges fényes palástjáról kapta a nevét.
     

    Fácán

    Ahogy a paradicsommadár, a fácán is erőteljes nemi eltérést mutat. A hím nagyobb és erősebb, mint a nőstény, fényes és színes tollazattal rendelkezik, illetve hosszabb és szélesebb farka van, mint a nősténynek. A fácán erdőben él, ritkán bokrokban húzza meg magát. Minden fajtája nehezen és rosszul repül, éppen ezért nem szokott magasra szállni és rosszul is vadászik levegőben. Ugyanakkor némi rásegítéssel gyorsan repül. A fészket rakó hímek között brutális csaták is kialakulhatnak.
     
    Fácán
     
    Poligámiában élnek (több szexuális partner.) A nőstény 6 tojást rak, amelyeket mélyen beleás a talajba és lefed száraz levelekkel, gallyakkal. Sajnos gyakran vadászknak emberek a fácánokra, szép tollazatuk és ízletes húsuk miatt. A fácánvadászat szezonja tavasszal van, amikor a madarak nagy állományokba gyűlnek össze a magaslatokon.
     

    Mandarinmadár

    A mandarinmadár, más néven kínai kacsa általában 41-49 cm hosszú, 66-75 cm széles szárnytávolsága és 0,4-0,7 kg. Kelet-Ázsiában (Oroszországban, Kínában és Japánban) őshonos. A XX. században azonban nagyobb populációkat telepítettek Nagy-Britanniában és más európai országokba. A hímnek élénkebb színű búbja van, mint a nősténynek. A mandarinmadár a víz közelében rakja fészkét. Jól úszik, de csak akkor merül le, ha megsérül. Gyorsan repül, ellentétben a többi kacsafajtával gyakran láthatjuk a fa ágain ücsörögni.
     
    Mandarinmadár
     
    A nőstény 7-14 tojást rak. A fiókák 32 nap után hagyják el fészküket. Táplálkozása szezonálisan eltérő: főként magokat és növényeket eszik, de időnként rovarokkal, puhatestűekkel, kígyókkal és halakkal is táplálkozik.
     
    Érdekesség, hogy Koreában a mandarinmadár a béke és bőséges utódlás jelképe, ezért gyakran adják a madarat nászajándékba.
     

    Kaméleon

    A kaméleon a kaméleonfélék családjába tartozik, amely mintegy 160 fajt foglal magában. Bizonyos kaméleon fajták változtatni tudják színüket és kopaszodó farokkal rendelkeznek. Kaméleonok esőerdőkben, de sivatagokban is megtalálhatóak. Könnyen kúsznak fel a fára és a földön is nagyon gyorsak. Fellelhetőek Afrikában, Madagaszkáron (az állománynak kb. a fele), Dél-Európában, Amerikában és Dél-Ázsiában. A görög eredetű kaméleon szó jelentése földi oroszlán. A különböző kaméleon fajok eltérő testmérettel és -felépítéssel rendelkeznek. Egyes fajok erőteljes nemi eltérést mutatnak, a hímek sokkal díszesebbek, mint a nőstények.
     
    Kaméleon
     
    A kaméleon rendelkezik a legspecifikusabb szemmel a hüllők közül, 360 fokos ívben lát, képes forgatni és egyszerre két különböző tárgyat is meg tud figyelni. Nyelve nagyjából kétszer hosszabb testénél, ezért könnyen levadássza a zsákmányt távolabbról is. Ahogyan a kígyónak, a kaméleonnak sincsen füle, de ez nem jelenti azt, hogy süket, így is észlel hangfrekvenciákat a 200-600 Hz-es tartományban.
     
    A kaméleon általában rovarokkal, gyíkokkal és kisebb madarakkal táplálkozik. Bőre rengeteg rétegből áll, amelyek különböző sejteket és pigmenteket tartalmaznak. Ez az oka annak, hogy változtatni tudja színét. Általában barnától zöldig, illetve feketéig, de egyes fajok majdnem minden színre át tudnak változni.
     
    Manapság népszerű háziállat, főként az Egyesült Államokban tartanak gyerekek otthon kaméleont.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások