Újévi ételek és italok a világ minden tájáról
Â
Spanyolország
Â
Spanyolországban, ahogy éjfélt üt az óra, az embereknek mindössze 12 másodpercük van arra, hogy 12 db szÅ‘lÅ‘szemet megegyenek. Ha a szÅ‘lÅ‘ savanyú, akkor nem éppen szerencsés évnek néznek elébe, viszont az édes szÅ‘lÅ‘szemek jó ómennek számÃtanak.
Olaszország
Â
Az olaszok is a lencsében, mint hüvelyesben bÃznak a következÅ‘ évet illetÅ‘en. A lencsevést a szerencsével kötik össze. Emellett zsÃros kolbászt is esznek, amely szintén a jólétet szimbolizálja számukra.
Görögország
Â
Görögországban a gránátalma az életet, a szerencsét és a termékenységet szimbolizálja. A gyümölcsöt nem fogyasztják el, hanem a földhöz vágják. Minél több mag repül szerteszét, annál nagyobb szerencsében bÃzhatnak a jövÅ‘ évre vonatkozóan.
Â
Görögországban úgynevezett vasilopitát is sütnek. A vasilopita egy olyan kenyér, amelybe egyetlen pénzérmét is sütnek. A kenyeret felszeletelik, a családtagok pedig vesznek egy-egy szelet kenyeret. A szerencse arra a személyre mosolyog rá, akihez a pénzérme kerül.
Â
ArgentÃna
Â
ArgentÃnában elÅ‘szeretettel esznek babot az emberek az újév elsÅ‘ napján. A babtól remélik, hogy jó munkát találtak és ezzel a boldogságukat, a számÃtásaikat is megtalálják az újévben.
Â
Ausztria
Â
A malac sok helyen jelképezni a szerencsét és a jólétet. Hazánkban is, hiszen sok helyen kerül sült malac az asztalra szilveszterkor. Az osztrákok marcipán malaccal ünnepelnek. Pezsgő helyett azonban vörösboros puncsot fogyasztanak, amelybe különféle fűszerek kerülnek. Például szegfűszeg és fahéj.
Dánia és Norvégia
Â
Ebben a két országban úgynevezett kransekage, vagyis koszorútorta kerül az asztalra. A torta marcipánból készül. A dánok és norvégok többnyire borral koccintanak.
Â
Franciaország
Â
A franciák megadják a módját, hiszen újév elsÅ‘ napján osztrigát, pulykát és libamájat lakmároznak. És stÃlszerűen, pezsgÅ‘vel koccintanak.
Â
Németország
Németországban is kerül marcipándisznó az asztalra, hogy jószerencsét hozzon a következÅ‘ évben. A németek is szÃvesen fogyasztanak szegfűszeggel, narancshéjjal és fahéjjal ÃzesÃtett forralt bort, de éjfélkor Å‘k is pezsgÅ‘vel koccintanak.
Â
Lengyelország
A lengyelek a pácolt heringet részesÃtik elÅ‘nyben, amelytÅ‘l a jólétet remélik a következÅ‘ esztendÅ‘ben.
Â
Svédország
Â
A svédek rizspudingot fogyasztanak ezen a napon. A pudingban egy mandula van elrejtve. Aki megtalálja, annak bizonyosan szerencséje lesz a következő évben.
Â
Japán
Â
A japánok levesbe fÅ‘tt, hajdinából készült, hosszú tésztát tesznek. A tésztát úgy kell elfogyasztani, hogy az ne törjön meg, mert ezzel a szerencse is megtörik. Minél hosszabb tésztát sikerül éjfél elÅ‘tt megenniük, annál hosszabb életre számÃthatnak.
Â
Mexikó
Â
Mexikóban az emberek tamalét fogyasztanak, amely elkészÃtése legfÅ‘képpen az asszonyok feladata. Az étel kukoricalisztbÅ‘l készÃtik, gyakran tekerik kukoricahéjba, vagy banánhéjba és vagy sajttal, vagy hússal töltik azt meg.
Â
Hollandia
Â
Hollandiában fánkkal várják az újévet. A kis gömb alakú fánkokban almát, körtét és mazsolát sütnek.
Â
BrazÃlia
A brazilok babbal elkevert rizst fogyasztanak újév első napján. A szokás szerint újév első napján összesen 365 db babot kell ahhoz megenniük, hogy a következő év minden napján szerencsések legyenek.