Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Lencse

  A szerencse 

  Akinek szerencséje van, annak minden sikerül, jól megy a sora, jó dolga van. Vajon mi a titka a szerencsének? S miért van az, hogy egyeseket messziről elkerül, másoknak pedig szorosan a nyomában jár? Tehet-e egyáltalán az ember valamit annak érdekében, hogy szerencsés legyen? A szilveszter különös fontos időszak az ember életében a szerencse tekintetében. Szilveszter éjjelén, újév napján megalapozható a következő évi szerencse. Legalábbis a hagyomány, s a sok száz éves tapasztalatok ezt tartják. S a szerencse általában a pénzt, gazdagságot jelenti.
   

  A szó jelentése 

  A szó délszláv átvétel: szerb-horvát srec'a szlovén srec•a 'sors, szerencse'. Eredeti jelentése '(össze)találkozás'. Eredeti jelentésében maga a szó nem tett különbséget a ma már kettéváló balszerencse és jószerencse között. Ma azonban már a szó pozitív értelmezésben használatos.
   
  Az újév szerencsét hozó étele a lencse - forrás: kardamon.hu
   

  A lencse 

  Mindenki tudja, hogy újévkor lencsét kell enni. De azt is tudja-e, hogy miért? Újév napján minden ember arra törekszik, hogy az eljövendő év sikeres, szerencsés, gazdag legyen. Ehhez számos babonához, ősi, bevált módszerhez lehet fordulni. Talán a legismertebb a lencse. Szinte minden családban készül valamilyen változata az újévi asztalra. Ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz. Azért kell újév napján enni, mert az újév napi cselekedetek szimbolizálják az egész éves tetteket. Tehát ha ilyenkor valaki sok pénzt hozó étel eszik, egész éven át sok pénz áll majd a házhoz. A lencse helyettesíthető babbal, rizzsel, vagy más apró szemű étellel, de igazi hatása a lencsének van. Ismert bibliai történet Ézsaiás története, aki egy tál lencséért adta el elsőszülöttsége jogát.
   

  Lencsekészítés 

  Sokféleképpen elkészíthető. Főleg leves és főzelék formában ismert, de érdemes kipróbálni a lencsefőzeléket is, amelyet akár az ünnepi asztalra is tálalhatunk vendégeinknek, mert igen mutatós, színes étel.
   
  Változatok lencsére – lencsesaláta - forrás:kiserletikonyha.hu
    
  A saláta főleg azoknak ajánlott, akik nem szeretik túlzottan a lencsét, hiszen a saláta igen változatos ízeket vonultat fel, s nem mellesleg a szemet is gyönyörködteti. Régi magyar hagyomány volt a lencsefőzelékbe mandulát vagy más apróságot főztek, s az a hajadon, aki ezt megtalálta, a hiedelem szerint a következő évben férjhez ment. Fontos ügyelni arra, hogy az év első napjának első étele legyen a lencse. Ausztriában hagyományos újévi étel a disznóorr lencsesalátával. A disznóorr főtt puha részét használják fel hozzá, s mellé fogyasztják a reszelt tormát, valamint a tökmagolajos, fokhagymás, ecetes lencsesalátát.
   
  A lényeg, hogy minél több szemből álljon az újévi menü - forrás: nyarikonyha.blogspot.com
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés