Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Malac

  A szerencse 

  Akinek szerencséje van, annak minden sikerül, jól megy a sora, jó dolga van. Vajon mi a titka a szerencsének? S miért van az, hogy egyeseket messziről elkerül, másoknak pedig szorosan a nyomában jár? Tehet-e egyáltalán az ember valamit annak érdekében, hogy szerencsés legyen? A szilveszter különös fontos időszak az ember életében a szerencse tekintetében. Szilveszter éjjelén, újév napján megalapozható a következő évi szerencse. Legalábbis a hagyomány, s a sok száz éves tapasztalatok ezt tartják. S a szerencse általában a pénzt, gazdagságot jelenti.
   

  A szó jelentése 

  A szó délszláv átvétel: szerb-horvát srec'a szlovén srec•a 'sors, szerencse'. Eredeti jelentése '(össze)találkozás'. Eredeti jelentésében maga a szó nem tett különbséget a ma már kettéváló balszerencse és jószerencse között. Ma azonban már a szó pozitív értelmezésben használatos.
   
  Lottószelvény a számok bűvöletében - Forrás: szerencsejatek.hu

  A malac és egyéb praktikák 

  Szerte a világon más-más étellel ünneplik az újévet, azonban mindenhol közös cél a szerencse házhoz csábítása. Gazdagságot, bőséget tulajdonítanak az újévi lakomának.
  Talán a legismertebb szerencse-hozó étel a sült malac. Ha valaki biztosra szeretne menni, érdemes négylevelű lóherét tenni a szájába. A hagyomány szerint a malac kitúrja a szerencsét annak fogyasztója számára. A malacot azonban csak sütve szokás fogyasztani, a rántott hús nem a szerencsehozás legmegfelelőbb formája. A malac legszerencsésebb testrészei ugyanis a köröm, a csülök, a farok és a fül. Nem véletlen az a mondás sem, hogy a szerencsés illetőnek „malaca van”. A malac a bőség jelképe is, hiszen mindent képes felfalni és hasznosítani.
   
  Az a híres gazdagságot hozó malac - Forrás:network.hu
   
  Szintén elterjedt nézet, hogy a hal is szerencsét hoz – minél több pikkely, annál több pénz. De ismert a szemes ételek szerencsehozó, gazdagságot biztosító hatása is. A szerencsepogácsa sütése is szilveszteri szokás. Szintén a gazdagságot hivatott segíteni. Egy pogácsába pénzérmét sütnek ilyenkor, s akihez kerül ez a pogácsa, az szinte biztos lehet benne, hogy a szerencse mellé pártol, s hogy gazdag lesz. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon, mert ha az újévre is marad, akkor az egész csel visszafelé sül el.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Keresés