Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Hogyan kóstoljunk pezsgőt?

  Első kérdés, amit el kell döntenünk pezsgő kóstolása kapcsán a pohár, amiből kóstolunk. A borkóstoláshoz képest a pezsgő vizsgálatakor külön szempontnak tekinthető a gyöngyözés, azaz a perlage. Az igazán különleges és értékes pezsgőknél a pohár aljáról felfelé induló buborékok aprók, sűrűk és folyamatosak.
    
  Erre a látványra leginkább az úgynevezett hagyományos flőte képes, mely egy magas, karcsú, lefelé szűkülő pohártípus. Azonban pont a forma miatt hiányzik a pohár illatgyűjtő zónája, így mégsem tekinthető a legideálisabb választásnak, mivel pezsgőkóstoláskor az illat ugyanolyan fontos, mint a gyöngyözés. Ezért a szakma inkább az enyhén nyújtott, befelé hajló kelyhű poharakat preferálja.
   
  Hogyan kóstoljunk pezsgőt?
   
  A gyöngyözésnek a látvány mellett kóstoláskor is fontos szerepe van, az elegáns pezsgők buborékai a nyelv hegyén kicsinek, kellemesen felhabzónak érezhetőek, sohasem tolakodónak. A gyöngyözés vizsgálatától eltekintve a pezsgőkóstolás ugyanúgy zajlik, mint a csendes boroké. Megjelenésében vizsgáljuk az ital tisztaságát, színárnyalatát és intenzitását, végül a felhabzást, azaz a perlage-t. A Chardonnay alapú pezsgők általában zöldes árnyalatúak, az évek múlásával egyre mélyülő, melegedő színvilággal rendelkeznek. Míg a Pinot Noir-ból készülő pezsgők színe jellemzően ezüstfehér, ritkán halvány rózsaszín reflexekkel. A rozé pezsgők azonban más kategóriát képviselnek, megjelenésükben a rozé borok árnyalataihoz közelednek.
   
  Hogyan kóstoljunk pezsgőt?
   
   
  Illatát a szén-dioxid jelenléte alapvetően meghatározza, egy élénk pezsgő esetén ez mindig megfigyelhető. Az illatjegyek a készítés technológiájától, valamint a szőlőfajtától függenek. A leggyümölcsösebbek általában a Pinot Noir és a Pinot Meunier alapborból készülők, melyeknél a piros bogyós gyümölcsök jegyei érezhetőek. Míg a Chardonnay alapborból készülő pezsgők esetében a virágok, citrusfélék, fehérhúsú gyümölcsök, valamit a vaj és a méz dominál leginkább. Az évjáratos pezsgők vagy presztízs cuvée-k illata sokkal összetettebb, gazdagabb, az intenzív gyümölcsösség az érlelésből származó kekszes, kenyeres jegyekkel vegyül.
   
  Ízében a legmeghatározóbb az élénk sav bármilyen technológiával is készül. A Chardonnay mindig magasabb savtartalmat eredményez, mint a Pinot Noir. A sav az alapja egy jó pezsgőnek, mely az egyensúlyért is felel. Az alacsony savtartalom több dologtól is függ; jellemzően a nem megfelelő alapanyag következménye, de okozhatja az érlelés vagy a nem megfelelő tárolás is. A legegyszerűbbek a tank-módszerrel készülő pezsgők, ahol az előre beállított cukortartalommal az élénk savak jó egyensúlyt tartanak. Ízükben üde, gyümölcsös, általában almás, barackos jegyeket felvonultató közepes testtel és hosszú utóízzel. Az előzőnél komplexebb, koncentráltabb italról beszélünk a transvasée eljárással készült pezsgők esetében. Itt a konkrét gyümölcsösség mellett megjelenhetnek élesztős illat- és ízjegyek, valamint a szőlőfajta jellegzetességei is. A méthode traditionelle, azaz a hagyományos eljárás során készülő 0,75 literes palackban erjesztett és érlelt pezsgők képviselik a legmagasabb minőséget, melyeknek az élén az évjáratos és presztízs cuvée-k állnak. Itt az egyértelműen jó egyensúly mellett a komplexitás és a koncentráció a legfontosabb. Az ízhatás intenzív, megjelennek az élesztős, toastos jegyek, sőt az érleltebbeknél a karamell, az édes vajasság és fűszeresség is előtérbe kerülnek. Felfedezhetőek az alapbor jellegzetes ízei, lecsengésében pedig mindig megfelelően hosszú.
   
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés