Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Koktélok

  A koktél eredete 

  A legkorábbi koktélok összetevői között lehetett a bor, az almalé, a méz és az árpasör. Az ókori Mezopotámia területéről származó agyagedényekben talált nyomokból vonták le amerikai tudósok azt a következtetést, hogy az első koktél szürcsölgetős összejövetel legalább 5000 évvel korábban történhetett. A koktél szó az angol cock tail (kakas farok) kifejezésből ered, ezen elnevezés eredete ugyan nem nyúlik vissza a régmúltba, keletkezésének körülményeiről és időpontjáról csak találgatni tudunk.
   
  Koktél
   
  Egyes feltevések szerint a kakasviadalokból ered a koktél szó: ahány faroktoll maradt a viadal után szegény párákon, annyiféle italból kevertek italt. Másik legenda, hogy az első koktélok kakasfarok tollal (angolul: cock tail) voltak díszítve, s innen az elnevezés.
   
  Talán ezek csak városi legendák, ami viszont biztos, az az, hogy a koktél fogalmát először 1806-ban definiálták, New York-ban, mégpedig alkoholos italok, cukor, víz és keserűkből készült serkentő hatású italként. Ezután a 19. és 20. században egyre több helyen és egyre inkább népszerűvé váltak a különböző koktélok, és egyre változatosabb receptek születtek. Érdekes módon a koktélok intenzív fejlődése és elterjedése az amerikai szesztilalom idején kezdődött, amikor az alkohol ízének elrejtéséért fogyasztották őket. A 60-as és 70-es években csökkent a koktél népszerűsége, mivel ekkor kezdtek elterjedni a könnyű drogok. A 80-as évektől azonban újra nagy népszerűségre tettek szert, ami csak nőtt és nő napjainkban is. 
   
   

  A koktélok főbb alapanyagai 

  A koktél receptek száma végtelen, ezerféle alapanyagot használhatunk fel hozzá. A koktélok fő alapanyagai az alkoholok (kivétel persze az alkoholmentes koktélokat), többek között vodkából, rumból, ginből, vermouthból, whiskeyből, likőrökből és brandyből készíthetők. Emellett gyümölcslevek, speciális koktél gyümölcspürék, energiaitalok, gyümölcsök, ásványvizek, cukorszirupok alkotják a koktélokat.
   
  Koktélok szilveszterre
   

  A koktélok fajtái 

  A koktélok alapvetően két kategóriára oszthatók: 
  • hivatalos koktélok, amelyek nemzetközileg ismertek és regisztráltak. (IBA official cocktails);
  • fantázia koktélok, amelyek lehetnek a hivatalos koktélok változatai, de akár teljesen új keverékek is.
  Mindkét kategória újabb csoportokra osztható, több szempont szerint.
   
  Alkoholtartalom szerint egy koktél lehet: 
  • alkoholmentes koktél, amelyet általában gyümölcsitalokból és frissen csavart gyümölcslevekből kevernek, adalékanyagként színezékeket és ízkoncentrátumokat tartalmaznak;
  • alkoholos koktél, amelyek különféle ital alapúak lehetnek, például
   • whisky (pl. Godfather, Linchburg Lemonade);
   • vodka (pl. Vodka Orange, Black Russian);
   • tequila (pl. Tequila Sunrise, Margarita);
   • rum (a legelterjedtebbek, pl. Mojito, Daiquiri-k);
   • gin (pl. Gin Tonic, Gin Fizz);
   • pezsgő vagy bor (pl. Kir Royal, Mimosa);
   • lángoló (flaming) koktélok (pl. Flaming Sombrero, Flaming Lamborghini).
   
  A koktél elkészítési módja szerint lehet kevert (blended), rázott (shaked), tört (muddled), stb. ital.
   
  Mennyiség szerint a koktél lehet hosszú ital (long drinks), rövid ital (short drinks) és shooter. A shooterek 30 és 60 ml közötti italok, a rövid koktélok 60 és 120 ml közöttiek, az ezen felüliek a hosszú koktélok.
   
  Koktélok szilveszterre
   
  Egy koktél sem teljes megfelelő díszítés nélkül. A díszítés alapszabálya bármilyen koktél esetében, hogy az ízvilágnak megfelelő gyümölcsöket (vagy akár zöldségeket, más növényeket) használjunk. Az esztétikai hatáson túl a díszítés általában ehető vagy belecsavarható az elkészített italba, fogyasztójának ízlése szerint.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés