Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Mi a különbség a habzóbor, a gyöngyözőbor és a pezsgő között?

  A habzóbort, a gyöngyözőbort és a pezsgőt sokan szinonimaként használják, holott mindhárom szó jelentése más és más fogalmat és eljárást jelent.
   

  Miben hasonlít a habzóbor, a gyöngyözőbor és a pezsgő?

  Amikor a szőlőlében található cukrot az élesztőgombák elkezdik felfalni, akkor alkohol és szén-dioxid keletkezik. Ha a borász nem engedi távozni a borból a szén-dioxidot, akkor habzóbor, gyöngyözőbor, illetve pezsgő készíthető belőle.
   
  Pezsgő
   
  A buborékokat nemcsak természetes, hanem mesterséges úton is létrehozhatnak, hogyha a borhoz szén-dioxid adagolnak, a szódakészítéshez hasonlóan.
   
  Annak függvényében, hogy milyen eljárással és mekkora nyomásról beszélünk a palackokban, megkülönböztetünk habzóbort, gyöngyözőbort és pezsgőt.
   

  Habzóbor

  A habzóbor mesterségesen hozzáadott szén-dioxidot tartalmaz. Jellegében hasonlít a pezsgőhöz, azonban túlnyomó részben azonban nem valamely kiemelkedő borvidék magas minőségű szőlőjéből készül. A habzóborok palackjában a törvény szerint legalább 3 bar túlnyomásnak kell uralkodnia.
   

  Gyöngyözőbor

  A gyöngyözőbor sokban hasonlít a habzóborhoz, de annál kevesebb szánsavat tartalmaz. A gyöngyözőbor buboréktartalma természetes és mesterséges eredetű is lehet. A természetes buborék kizárólag erjesztésből származik, míg a mesterséges úton hozzáadott szén-dioxid feltüntetése kötelező a palackokon.
   
  A gyöngyözőbor palackjában alacsonyabb nyomás uralkodik, mint a habzóborban, mindösszesen 1-2,5 bar nyomásról beszélhetünk.
   

  Pezsgő

  Többféle pezsgőkészítési módszer ismert, azonban mindegyik során természetes módon, az erjesztést követően kerül előállításra a buborék.
   
  A pezsgőkészítés során nem mindegy, hogy melyik fázisban reked a buborék a borban: akkor, amikor az a mustból alakul át, vagy egy második körben a plusz cukor hozzáadása során.
   
  Magyarországon legalább 8,5%-os alkoholtartalmú pezsgőket állítanak elő, míg magasabb minőségű pezsgők alkoholtartalma egy hajszálnyival magasabb. Illatos szőlőfajták boraiból minőségi illatos pezsgőket is készítenek.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés