Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Hogyan készíts Halloween dekorációt és töklámpát?


  Szerző: Ivanyos Judit

  Az utóbbi években már hazánkba is betört a Halloween-láz. Az október 31-én tartott ünnep elsőszámú jelképe a töklámpás, de számos más „ijesztő” dekorációt készíthetünk az alkalomra. Íme, néhány egyszerű és gyors tipp Halloweenre.

   

  A töklámpa eredete

  Hogyan készíts Halloween dekorációt és töklámpát?
   
  Egy régi ír legenda szerint a töklámpás nevét a részeges Jack O Lanter nevű kovácsról kapta. Egy napon az ördög magával hívta Jacket, de a részeges kovács egy ravasz cselt eszelt ki, hogy ne kelljen a pokolba mennie. Megkérte az ördögöt, hogy másszon fel egy fára, amire egy keresztet rajzolt – az ördög pedig annyira félt a kereszttől, hogy nem mert lemászni. Végül egyezséget kötöttek: Jack leengedi a fáról az ördögöt, ha ő többet nem kísérti meg a lelkét. Ez így is történt. Amikor Jack meghalt, akkor lelke a menny és a pokol között rekedt, mivel a mennybe sem engedték be az élete alatt elkövetett bűnei miatt. Az ördög végül megszánta, és egy izzó fadarabot dobott neki a pokol tűzének parazsából. Ezt Jack egy marharépába tette, világító lámpásként használva nyugtalan lelkének.
   
  Az ír néphagyományt követő Amerikában a legenda szerinti takarmányrépát a narancssárga színű látványosabb kivájt vigyorgó sütőtök formára cserélték. Azóta is ezt gyújtják meg minden évben.
   

  Töklámpa készítése

  1. Vegyél egy tetszőleges (lehetőleg minél nagyobb) tököt. Piacon vagy szinte bármelyik nagyobb közértbe be tudod szerezni (kb. 400-500/kg.)
  2. Találd ki, milyen arca legyen a töknek, és filctollal rajzold azt rá, mielőtt kifaragnád. Sablont is használhatsz, az interneten számos figurát találhatsz, ha beírod a keresőbe a „haloween tök” kifejezést.
  3. Vágj egy ne túl nagy nyílást a tökön felül, amin ki tudod szedni a tök belsejét.
  4. A következő lépésben egy élesebb késsel óvatosan faragd ki a tök „arcát” – száját, szemét, orrnyílásait.
  5. Miután kitisztítottad a tököt és kifaragtad az „arcát”, tegyél bele mécsest/mécseseket. A legegyszerűbb, ha egy kisebb befőttesüvegbe gyertyát raksz, és meggyújtod azt.
   

  Papírdekorációk

  Töklámpást nemcsak tökből, de például rizslámpából is készíthetsz. Fesd be a lámpát narancssárgára, majd vágj neki szemet, szájat, orrot – máris kész a halooweeni lámpa.
   
  A Halloweenhoz nem csupán a klasszikus töklámpa, hanem számos egyéb „ijesztő” motívum is tartozik. Vágj ki denevér-, szellem-, csontváz-, pók-, ördög-, feketemacska-, patkány- vagy varjúformát papírból, színezd ki őket, és helyezd el őket a lakás vagy a kert különböző pontjain. Rajzolhatod alátétekre, papírpoharakra, tányérokra is (sablonból) ezeket a motívumokat.
   
  Deneverdekoracio
   

  Befőttes üveg kifestés

  Egy másik olcsó és gyors tipp az üvegmécses készítése. Fogj egy tetszőleges színű, áttetsző krepp-papírt, vágj ki belőle valamilyen formát (macska, szellem, pók, töklámpa arc stb.), majd vonj be ezzel egy sima befőttes üveget. El is hagyhatod a papírt, simán vízfestékkel kifestheted az üvegeket, ahogy a képen látod. Használj stift állagú ragasztót. Végül tegyél bele egy gyertyát, és gyújtsd meg!
   
  Lámpa befőttesüvegből
   

  Ajtódekoráció

  Szintén látványos és egyszerű dekoráció. Vágj ki hatalmas szem-, száj-, fog-, orrformát kartonpapírból, és tett fel az ajtódra. A vendégeid garantáltan már a belépés előtt „átszellemülnek”.
   
  Ajtódekoráció

  Pókháló készítés

  Gyakran használt halloweeni szimbólum a pók vagy a pókháló. Készíthetsz fali pókhálót fonálból vagy szigetelő szalagokból is. Ha kifogynál az ötletekből, ezen a linken még több ötletes dekorációt találsz. 
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés