Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Szilveszteri parti etikett – illemtani szabályok házigazdáknak és vendégeknek

  Az év folyamán szilveszterkor tartják a legtöbb házi bulit. Barátainkkal, rokonainkkal kényelmes és otthonos környezetben tölthetjük az év utolsó estéjét, ahol korlátozások nélkül köszönthetjük együtt az újévet.
   
  Szilveszterkor mindannyian kicsit megőrülünk és elengedjük magunkat, azonban nem szabad megfeledkeznünk fontos illemtani szabályokról sem, amelyeket az egész este folyamán észben kell tartanunk. A napjainkra jellemző rohanó életmód ugyanis hajlamos elfeledtetni velünk, hogy mit illik és mit nem illik egy házi bulin csinálni vendégként és házigazdaként..
   
  Parti etikett - Illemtani szabályok házigazdáknak
   

  Parti etikett házigazdáknak

  • Hívjuk meg időben a vendégeket. Sose hagyjuk az utolsó pillanatra a vendégek meghívását szilveszterre, mert azon kaphatjuk magunkat, hogy egyedül bulizunk.
  • Készítsünk elegendő ételt és italt. Készítsünk vendégváró koktélokat és falatkákat. Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik az alkoholmentes italokat részesítik előnyben.
  • Mutassuk be egymásnak az idegen vendégeket. Ha ismerőseink között vannak olyanok, akik nem ismerik egymást, akkor a mi feladatunk bemutatni őket egymásnak. Próbáljunk meg valamilyen közös témát felhozni, amellyel beindíthatjuk a beszélgetést.
  • Rendezzük be a lakást úgy, hogy ne csak bulizni, hanem beszélgetni is lehessen. Teremtsünk zenementes területeket is, amennyiben valaki beszélgetni szeretne.
  • Sose tereljük illetlen témára a beszélgetést. Kerüljük többek között a jövedelemmel és a családi ügyekkel kapcsolatos témákat.
   

  Hogyan illik viselkedni vendégként egy házi buliban?

  • Időben reagáljunk a meghívásra. Sose jelenjünk meg bejelentés nélkül, vagy akár hívatlanul egy szilveszteri buliba. Nemcsak udvariatlan, de a ház gazdának az ételek és italok beszerzéséhez illik tudnia a várható létszámot is.
  • Ne vigyünk magunkkal hívatlan vendéget. Ha vinni szeretnénk valakit egy házi buliba, akkor előtte mindenképpen egyeztessünk a házigazdával, hogy nem okozunk-e vele gondot.
  • Érkezzünk időben. Az érkezési idő mindig problémát okoz a házi buliknál. Ha túl korán érkezel, akkor a házi gazdát hozhatod kellemetlen helyzetbe, hogy még nem készült el. HA viszont késel, akkor az tiszteletlenség.
  • Vigyünk ajándékot, főleg, hogyha még ünnepelünk is valakit. Szilveszterkor házi buli meghívás esetén se gondoljuk azt, hogy az alkoholos italok beszerzése csak a házigazda feladata. Legalább 1 üveg italt vigyünk magunkkal, de célszerű inkább annyit, amennyit mi saját magunk elfogyasztanánk. Így biztosan nem fogyunk ki a jóból.
  • Segítsünk a házigazdának. Ne várjuk el tőle, hogy egész este a kívánságainkat lesse, legyünk segítőkészek, barátságosak, hogy minél hamarabb jó hangulat alakuljon ki a még ismeretlen társaságban is.
  • Kerüljük a negatív megjegyzéseket. Semmi esetre se sértegessük a házigazda munkásságát. Ne nyilvánítsuk meg nemtetszésünket, tartsuk meg magunknak. Mielőtt valami rosszat mondanánk a szervezőre, tegyünk fel mindig magunknak a kérdést, hogy mi mennyivel csináltuk volna különbben.
  • Legyünk nyitottak. Főleg, ha a társaság nagy része nem ismeri egymást. Minél extroveltáltabbak vagyunk, annál hamarabb indul be a jó hangulat. Ha azonban bezárkózunk, akkor nehézkes este elé nézhetünk.
  • Ne okozzunk kárt a házigazdának. Tartsuk tiszteletben a tulajdonait és ne okozzunk kárt bennük. Mi sem örülnénk, ha tönkretennék a berendezésünket.
  • Figyeljünk egymásra, és a környezetünkre. Ha éjfél közeledtével az utcára vonulna a buli, akkor is figyeljünk oda, hogy felhőtlen jókedvünkkel ne okozzunk másnak kellemetlenséget. A szórakozás nem egyenlő az önzetlenséggel.
  • Ne hezitáljunk felajánlani segítségünket a házigazdának, a buli befejeztével. Miután véget ért a móka, szánjunk egy kis időt a rendrakásra. Figyeljük meg, milyen hálás lesz a házigazda már akkor is, ha segítünk elpakolni az üres üvegeket, vagy a mosogatóba tenni a szennyes edényeket.
   
  A szilveszter nem egyenlő a féktelen bulizással, szórakozni kulturáltan is lehet. Ügyeljünk arra, hogy se vendégként, se házigazdaként ne sértsük meg a másikat, gondoljunk bele mindig a másik fél helyzetébe. Figyeljünk oda a környezetünkre is és ne tegyünk semmi olyat az este folyamán, amelyet másnap, a kijózanodás után megbánnánk.
   
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés