Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Dresscode - öltözködési szabályok különféle alkalmakra


  Szerző: Ivanyos Judit

  Ma már Magyarországon is egyre inkább szokás a különféle dresscode-ok előírása. Vannak bizonyos alkalmak, amikor szigorú megkötése van annak, hogyan öltözködjünk. Bálok, bizonyos rendezvények, de előfordul, hogy munkahelyen is előírnak valamilyen kötelező ruhaviseletet. Éppen ezért nem árt felkészülni. Összegyűjtöttük a legismertebb dresscode-okat és a legfontosabb illemszabályokat.

   

  Bármikor előfordulhat, hogy a derült égből egy elegáns estén, bálon vagy valamilyen táncos eseményen kell reprezentálnunk magunkat. Gondoljunk csak az esküvőre, a szalagavató bálra vagy akár egy szilveszteri gálavacsorára. Feledhetetlen élményt adhatnak ezek az illusztris táncos úri-murik, azonban érdemes előre felkészülni, tájékozódni az öltözéki előírásokról és illemszabályokról,- ellenkező esetben rémálomba fordulhat a várva-várt móka.
   
  Bál - etikett

  Etikett és illemszabályok

  A bálokra, elegánsabb rendezvényekre illik mindig pontosan, a megadott időpontban érkezni. Kifejezetten kínos helyeztek születhetnek késésekből, például egy esküvőre a boldogító igen kimondásának pillanatában betorpanni - szuper ciki... Az elképesztő ruhakreációk megtekintésére az esemény közben, a táncparketten is számos alkalmunk lesz, éppen ezért nem érdemes hosszú időt a kapunál rostokolni.
   
  Ha nem mi vagyunk az esemény kitüntetett szereplői, inkább kerüljük a feltűnést, se ruhánkkal, se viselkedésünkkel ne hívjuk fel túlzottan magunkra a figyelmet.
   
  Jó tanács nőknek: ha autóval hoz kísérőnk, akkor a jobb hátsó oldalon utazunk, mert onnan könnyebben lehet kiszállni egy előkelő estélyiben, és antrénk is sikkesebb lehet így.
   
  Illik barátainknak, ismerőseinknek köszönni, fontos, hogy mindig az érkező vendég üdvözli az ott levőket. Ha ültetési rend van, érdemes mindenkit üdvözölni az asztalnál, még akkor is, ha nem ismerjük őket, vagy ha a terítéknél névjegykártyák vannak kirakva. Köszöntést követően a protokoll szerint férfinak kell bemutatkoznia, és utána hölgypartnerét bemutatni.
   

  Öltözék

  Fontos illemszabály, hogy alkalomhoz illően, a különleges eseményt megtisztelve öltözzünk fel. Ne vigyük túlzásba toalettünket, maradjunk mindig a jó ízlés határain belül. Örök igazság: kevesebb néha több.
   
  Nem érdemes újítani, kövessük a meghívón szereplő dresscode-ot – ezt ne öltözzük se alul, se túl. Amennyiben nincsenek előírások vagy csak annyit tűntetnek fel, hogy „alkalomhoz illő ruházat”, akkor próbáljuk meg belőni a mindennapi és az elegáns közötti, még kényelmes mezsdjét. Férfiak esetében ideális megoldás ilyenkor ing; öv, amely a cipő színével megegyező, elegánsabb – nem farmer – nadrág és cipő (nem tornacsuka vagy edzőcipő). Nők ilyenkor nehezebb helyzetben vannak, bármi jó lehet, akár egy elegánsabb kosztúm vagy egy csinos, de visszafogott ruha. Közönséges, parti-szerkóinkat inkább hagyjuk ilyenkor otthon.
   

  Dresszkódok

  Az előre meghatározott öltözékeket általában angolul tűntetik fel a meghívókon. Összegyűjtöttük, mit is jelenteken ezek pontosan.

   

  White Tie

  Whte tie - a legelegánsabb
   
  Ez a ruházat számít a legelegánsabb viseletnek. Férfiak esetében mindig frakk, különleges, piké anagyú ing és csokornyakkendő ilyenkor az előírás. A szetthez hozzátartozik a speciális escarpens cipő és a fehér nadrágtartó. Nőknek ilyenkor nagyestélyi az akalomhoz illő viselet.

   

  Black Tie

  Ebben az esetben szmoking-csokornyakkendő viselet az elvárás urak számára. Szigorúan csak kötött, fekete csokornyakkendőről lehet szó. Legmegfelelőbb dupla mandzsettás, lehetőleg díszgombos ing. Fontos figyelni a részletekre: hófehér díszzsebkendő, fekete öv és borjúbőr cipő. Hölgyek számára a „Balck Tie” esetében elvárt az esktélyi, ujattaln hosszú ruha, melyhez egy stóla kivállóan passzol, de keszytűt ilyenkor nem kell felvenni. Koktélruha is elképzelhető, annak függvényében, hogy mennyire elegáns, formális a rendezvény.

   
  Black tie

  Black Tie Optional, Black Tie Invited

  Ebben az esetben nem kötelező a „Black Tie”, inkább csak ajánlott, más elegáns szett is szóba jöhet. Férfiaknak fekete szmoking vagy sötét öltöny és szerény nyakkendő. Nők pedig viselhetnek a „Black Tie” protokoll mellett valamilyen kevésbé ünnepélyes ruhát is.
   

  Formal

  A „Formal”, azaz formális viselet mindenütt eltér a világon. Annyiban közös, hogy elegáns viseletet jelent mindenhol. Urak hat óra előtt is után is hordhatnak sötét öltönyt és nyakkendőt, de, ha az eseményen „Black Tie Optional” fel van tüntetve, akkor délután hat órát követően a „Black Tie” etikettet kell követni. Hölgyeknél pedig hat előtt elegáns ruhát jelent – nem fényes vagy csillagos anyagból. Délután hat órát követően esélyit, illetve koktélruhát.
   

  Semi-Formal

  Ez a megjelölés is eltérő öltözetet jelenthet a nap különböző szakaszaiban. Délután hat előtt letisztultabb elegáns, utána pedig inkább ünnepélyes viselet az elvárás. Urak esetében napközben öltöny, este sötét öltöny, nyakkendő. Hölgyeknek hat előtt elegáns ruha, este pedig koktélruha.
   

  Informal

  Az „Informal”, azaz hétköznapi öltözet esetében nincs megkötés. Ha azonban nem mindennapi alkalom meghívóján szerepel ez, vagy az eseményt este tartják, akkor nőknek a hétköznapinál valamivel elegánsabb öltözet, férfiaknak pedig ing, nyakkendő, nadrág és zakó ajánlott.
    

  Business Formal

  Férfiaknál a „Semi-Formal” megjelenéssel azonos, nőknél is eleganciát jelöl, de ruhájuk nem lehet kivágott.
   
  Irodai dresscode
   

  Casual

  Jelentése hétköznapi, de nem lehet sportos ruházat, ezért farmer vagy sportcipő nem ajánlott. Leginkább a hivatalos dresscode-ra hasonlít, csak annál némileg lazább.
   

  Smart casual

  Nem megszabott viselet. Itt sem ajánlott farmer vagy tornacipő. Férfiaknak szövetnadrág inggel, zakóval, nőknek pedig elegáns nadrág és blúz javasolt.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés